reklama 11C

Sacamiro vyhrál Velkou pardubickou, na Taxisu spadlo sedm koní

ikonka

Velký úspěch domácího odchovance Sacamira s Janem Faltejskem, ale i jeden z nejhorších hromadných pádů na Taxisu za mnoho let. Taková byla 133. Velká pardubická se Slavia pojištovnou. Za vítězem z Jezdeckého oddílu Beňov doběhli Talent a Star.
08.10.2023 16:22  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A

Desetiletý valach Sacamiro v sedle s Janem Faltejskem splnil roli favorita a zvítězil ve 133. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou. Hnědák Jezdeckého oddílu Beňov se narodil v hřebčíně Napajedla a trénuje ho Eva Petříková. Faltejsek, který v posledních dnech bojoval s vykloubeným ramenem a poškozenými vazy, dosáhl na šesté vítězství ve slavném dostihu a upevnil si pozici druhého nejúspěšnějšího žokeje po osminásobném vítězi Josefu Váňovi.

Sacamiro v cílové rovině předvedl nejlepší koncovku a utekl o pět délek vítězi z roku 2021 Talentovi. V kontaktu s nejlepší dvojicí doběhl ještě třetí Star, v jehož sedle Marek Stromský v posledním kilometru sahal po vítězství. Čtvrtý skončil Lombargini před slovenským Kaiserwalzerem, Lodgian Whistlem a Dulcarem de Sivolou. Jako poslední dorazil do cíle osmý Jet Fighter.

"Sacamiro je neskutečný skokan, skvěle dozrál. Dává do skákání velkou sílu. Pro mě to byl těžký víkend, musel jsem vynechat část programu, ale věřil jsem si, že zvládnu do Velké nastoupit. V Ceně Labe jsem už na tu problematickou část zad padal, ale nakonec jsem spadl na zadek," řekl po doběhu Faltejsek.

Letošní ročník Velké pardubické zastínil hromadný pád na Taxisu, kde skončily naděje sedmi z osmnácti startujících. K nejhoršímu karambolu na obávané překážce za mnoho let došlo poté, co vedoucí Stuke na levé straně překřížil dráhu koním běžících těsně za ním. Ti už neměli šanci zareagovat a došlo ke srážce. Stuke se při kolizi fatálně zranil, kromě něj na Taxisu spadli ještě Zataro, irský Alpha Male, obhájce loňského vítězství Mr Spex, slovenský Royal Gino, Godfrey a o kus vedle běžící Argano, jenž po doskoku ztratil Martina Lišku.

Hromadný pád způsobilo mimo jiné příliš pomalé tempo v úvodní fázi dostihu. Problémy s obávanou překážkou měli i mnozí pokračující koně včetně pozdějšího vítěze Sacamira nebo Lodgian Whistlea. Playerovi se při doskoku otočilo sedlo, Marcelu Novákovi vyletěly nohy ze třmenů a za irskou lavicí musel ryzáka zastavit.

V prostřední pasáži se ujal tempa Jaroslav Myška na slovenském Kaiserwalzerovi, který se střídal na špici s tempařem Lodgian Whistlem. Když za živým plotem ztratil jezdce Imphal, pokračovalo v dostihu už jen devět z osmnácti startujících. Poslední dramatická situace přišla na Havlově skoku, kde Jan Kratochvíl opustil sedlo jediné klisny Santa Klary.

Ve výběhovém oblouku vypadali nejlépe svěřenci trenérky Hany Kabelkové Talent a Star, stahující náskok vedoucího Kaiserwalzera. Nejvíce sil však měl nakonec přece jen Sacamiro, posouvaný Janem Faltejskem obezřetně z hloubi pole. Syn někdejšího výborného vytrvalce Camilla a třídové klisny Sary zvítězil po šesté z jednatřiceti startů, všechny své úspěchy dosáhl na překážkách.

Mezi krosařskou špičku začal stoupat předloni, kdy skončil čtvrtý v Ceně Labe. Loni překvapil třetí příčkou ve Velké pardubické, v aktuální sezoně ovládl srpnovou kvalifikaci a přidal druhé místo v té červnové. "Že jsme letos favorité, jsme sice vnímali, ale maximálně na sociální sítě. Do naší malé vesničky ten ruch nedolehl," poznamenala Eva Petříková, která se o Sacamira stará od jeho tří let.

Rámcovému programu vládl Myška

Favorit se prosadil i v Ceně Labe, kde téměř stylem start-cíl triumfoval ryzák Sexy Lord s žokejem Jaroslavem Myškou. Svěřenec Martiny Růžičkové dominoval o dvanáct délek před Čáryjapem a Yarou. Myška se radoval i v Ceně Vltavy s pětiletým Un Reve Dautomne. Pětiletý valach trenérky Štěpánky Myškové a majitele Zbyňka Englice vyhrál zadrženě o 11 délek.

Cestu k úspěchu mu ulehčil Jan Kratochvíl s dlouho vedoucím Aeneasem, kteří spolu s Averisem před nabíháním do závěrečného oblouku skočili nesprávnou překážku a vypadli ze hry. Druhé místo získal Bilbo d' Assault před Beau Fixe.

Jan Faltejsek kromě Velké pardubické vyhrál i Poplerův memoriál skupiny Somi s osmiletým Quart de Garde. Valach stáje Pegas lehce o 8 délek zdolal slovenského Mr Zuru a aktivního Lianela.

Kuriózní situaci přinesla i Cena Laty Brandisové, v níž proběhla vítězně cílem start-cíl jdoucí Ztracenka s Petrem Tůmou. Ta však na náměstí navedla skupinu koní nesprávně na toční bod a čtveřice aktérů byla diskvalifikována. Zvítězila tak původně druhá Babilonia s Jakubem Kocmanem, Cosmic Magic se posunula z pátého na druhé místo.

V Ceně ČASCH pro čtyřleté koně uhájil svůj čistý štít Fort Medoc, který triumfoval i v šestém startu své kariéry. Ryzák stáje Dr. Charvát už v cílové rovině vypadal poražen, ale jeho akcelerace podél bariéry nakonec stačila k tomu, aby o délku zachytil stájového kolegu Chittussiho. Třetí finišoval Stormy.

 

Foto: Marek Sekáč

 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }