reklama 11B

Úspěch Beňova i Napajedel. Nenápadný hrdina Sacamiro začínal od píky

ikonka

Malá stáj a český chov jsou hlavními vítězi 133. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou. Sacamiro vystoupal k největšímu úspěchu kariéry pomalu a postupně, trenérka Eva Petříková s manželem Radimem mu dopřáli dostatek času na nasbírání zkušeností.
10.10.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Potřetí za posledních pět let zvítězil ve Velké pardubické domácí odchovanec. Desetiletý Sacamiro navázal na své předchůdce Talenta, Hegnuse, Charme Looka, Peruána či Chalca a opět připomněl svůj rodný hřebčín Napajedla, jehož nejistá budoucnost patří v posledních měsících k nejskloňovanějším tématům v českém turfu.

Syn jedničkových vítězů Camilla a Sary zároveň napsal dosud nejslavnější kapitolu v historii Jezdeckého oddílu Beňov. V obci na levém břehu řeky Moštěnky nedaleko Přerova s necelými sedmi stovkami obyvatel, která dosud figurovala v dějinách Velké pardubická hlavně jako rodiště trenéra Železníka a Registany Čestmíra Olehly, ho připravují manželé Eva a Radim Petříkovi.

"Že jsme vyhráli, mi dojde asi až zítra, pozítří nebo za týden. Je to něco krásného, protože se koním věnujeme ve volném čase. V té naší malé vesničce nás v posledních dnech před startem nikdo nehledal, a tak jsme pozici favorita vnímali maximálně přes sociální sítě," poznamenala v neděli podvečer Eva Petříková, která vlastní trenérskou licenci teprve druhý rok a Sacamiro je po Makové Panence již jejím druhým jedničkovým vítězem.

 

Čtěte více: Sacamiro vyhrál Velkou pardubickou, na Taxisu spadlo sedm koní

 

"Je to neuvěřitelný skokan. I když mu to náhodou nevyjde, dá do skoku sílu i výšku a díky tomu to zvládne. A pak má výborný závěr. Sacamiro je teď v nejlepších letech a může na tento výkon znovu navázat. Za tím vítězstvím je obrovská práce jeho stáje," vysekl svému partnerovi poklonu žokej Jan Faltejsek.

Čerstvý šestinásobný vítěz Velké pardubické přiznal, že měl velké štěstí na Taxisu. Obávaná překážka se stala dějištěm hromadného pádu, při němž utrpěl fatální zranění Stuke. Sacamiro ji na rozdíl od padajících soupeřů skákal na pravé straně.

"Někdo vpředu přibrzdil, to jsou dva tři cvalové skoky před překážkou, mírný protipohyb a ztratíte ten potřebný kmih, takže je pak dost těžké dostat se na druhou stranu. I Sacamiro mi v rozhodující chvíli zpomalil. Nemohli jsme Taxis skákat jako první, protože on je kůň chodící z pole. Snažil jsem se držet za Lodgian Whistlem. Zvládli jsme nakonec doletět na druhou stranu, ale když jsem se podíval pod sebe, dopadali jsme před doskokovou hranu. Kdyby to bylo před úpravou Taxisu, asi bychom tam zůstali," líčil Faltejsek.

Ještě před Velkým vodním příkopem si říkal, že úspěchem by bylo umístění mezi nejlepšími třemi. "Kaiserwalzer stále upaloval, hned vedle mě byl Talent a dobře běžel i Star, o kterém vím, že má dobrý konec. Já jsem tam seděl s tím, že jsem byl zavřený a stejně jsem nemohl nic dělat. Díky tomu jsem získal trochu času a Sacamiro pak předvedl nejlepší závěr," hodnotil.

Otec úspěšný vytrvalec, matka zimní královna

Dostihová stáj Jezdeckého oddílu Beňov existuje bezmála tři desítky let. Prvním vítězem ve vlastních barvách byl v roce 1995 na prvomájových dostizích v Lysé nad Labem Mazel se Zdeňkem Bodlákem. Výrazněji se zapsali do povědomí sérioví vítězové Corvina a jedničkově umístěný Barakin.

V dobách své amatérské kariéry pravidelně oblékal beňovský dres i Radim Petřík, dvojnásobný vítěz dostihu Fegentri v rámcovém programu Velké pardubické. Jeho největším úspěchem však byl v roce 2000 triumf v Ceně Labe s výbornou klisnou Hřivnou.

V aktuální sezoně běhají za Beňov kromě Sacamira ještě Caramela s Crocusem, potomci Corviny a odchovanci předsedy oddílu Kamila Bukvy.

Sacamiro se narodil v Napajedlích jako syn rodičů, kteří startovali na českých drahách. Na Slovensku trénovaný vytrvalec Camill zvítězil v devíti dostizích včetně Velké ceny Slovenska, Velké ceny českého turfu nebo pražského Zlatého poháru. Jako plemeník nedostal větší příležitost, ale dal několik jedničkových koní. Spolehlivý skokan Medic ovládl Cenu ČASCH a dvakrát Červnovou cross country Válečníka, v Polsku narozená a v Maďarsku trénovaná Sagana triumfovala v Bábolna Díj a doběhla třetí v klasickém Hazafi Díj. Populárním koněm byla sedminásobná vítězka Čamilla, Hamis skončil třetí v Ceně ČASCH.

Matka Sara je vnučkou z Francie importované Starlit Hour. Vlastní odchovankyně stáje Köi Dent stihla během relativně krátké kariéry vyhrát Cenu zimní královny a Memoriál Rudolfa Deyla, pátá finišovala ve slovenském Oaks. Ze čtveřice jejích hříbat dokázala kromě Sacamira vyhrát jen nejstarší Serena, která si připsala předzkoušku Oaks a později se stala matkou klasické vítězky Solemeeny.

Zlepšoval se postupně

Když Sacamiro debutoval jako dvouletý v Brně, budoucí hvězdu by v něm hledal jen málokdo. Další start absolvoval až jako čtyřletý valach 1. května v Lysé nad Labem a do konce sezony zůstal na rovinách.

"My jsme s ním začínali opravdu od píky. Chodil do haly, dělal klasickou sportovní gymnastiku a postupně se posouval. Od začátku měl obrovský skokový potenciál. Když jsme ho zaskakovali za jinými koňmi na živých skocích, odrážel se o cvalový skok dřív, lítal z dálky a bavilo ho to," vzpomíná Petříková.

V pěti letech se Sacamiro rozkoukával na proutěných překážkách, první vítězství kariéry završil na dnes již nefungující dráze ve Světlé Hoře. Další sezonu nenašel soupeře v Ceně Hanačky v Topoľčiankách a na stejném závodišti obsadil druhé místo ve Veľké topoľčianské steeplechase.

"Když se podíváte na jeho kariéru, zlepšoval se až s postupem času, když přešel z rovin na proutěné překážky. Začali jsme lehkými steeplovými skoky na Slovensku a postupně se zvyšovala obtížnost,“ podotkla Petříková.

"Covidovou" sezonu 2020 zahájil Sacamiro úspěchem ve čtyřkové steeplechase ve Slušovicích, ale na podzim už startoval v Ceně Labe a předloni vyhrál dvojkový kros v Pardubicích na 5200 metrů. Do užší špičky definitivně pronikl v loňském roce, kdy překvapil třetí příčkou ve Velké pardubické.

V aktuální sezoně neudělal nic špatně. Po druhé pozici v červnové kvalifikaci triumfoval v té srpnové s doběhem Sacamiro - Talent - Star a stejné pořadí se zopakovalo i v samotné Velké pardubické. Za celou kariéru absolvoval 31 startů, z toho šest vyhrál a vyběhal 3,5 milionů korun na dotacích.

Foto: Ivan Krejza




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE