reklama 11D

Velká jarní cena Pražské plynárenské pro Lagara

Čtvrtá kapitole letošní sezóny v Conseq Parku Velká Chuchle vyvrcholila nejvýznamnějším dostihem své první třetiny, 95. Velkou jarní cenou Pražské plynárenské (1600 m, 550 tis. Kč), do níž nastoupilo deset aktérů. Zvítězil favorizovaný Lagaro...
15.05.2016 19:50  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Roli favorita (2,7:1) obdržel, navzdory první životní porážce v dubnovém přípravném Memoriálu profesora Michala, loňský juniorský šampión Lagaro, jenž svou roli splnil a přispěl k nedělnímu hattricku svého žokeje, trenéra i majitele a chovatele.

 

Lagaro v rekordním čase

Dostih ostře rozběhl sázkový outsider Fantasticadventure, jenž měl v polovině trati několikadélkový náskok, ale s příchodem do cílové roviny se z dění vytratil. Do čela se z ideální pozice vyhoupl Lagaro, postupně odrazil nápor několika soupeřů a zvítězil jistě o délku a půl v čase 1:37,39, jímž o dvě setiny sekundy vylepšil šestnáct let starý rekord dostihu (Sharp Focus). Zároveň se ve Velké jarní ceně stal po jedenácti letech prvním vítězem českého chovu. Jeho aktuální bilance zní pět startů, čtyři vítězství, jedno druhé místo a 576.050 zisku. V jeho sedle dosáhl druhého ze tří vítězství žokej Jan Verner, který zároveň zaznamenal svůj životní čtvrtý klasický triumf, druhý v ČR (Slovenské derby 2014 Love Me, Jarní ceny klisen ČR i SR 2015 Dumnonia).
 
Také kouč Allan Petrlík a majitel stáje DAR, jenž je zároveň Lagarovým chovatelem, Rostislav Kopecký vyhráli během odpoledne tři dostihy. Allan Petrlík dosáhl jako trenér šestého klasického prvenství, čtvrtého v ČR a prvního ve Velké jarní ceně, kterou vyhrál také jako žokej (v roce 1987 s Nipponem), stáj DAR se do listiny klasických vítězů zapsala podruhé (premiérově před dvěma lety v Jarní ceně klisen s Najinskou).
 
Allan Petrlík navíc slavil tzv. doběh „raz-dva“, neboť jeho svěřencem je i druhý v cíli Luck Ahead (5:1), v jehož sedle se na pražské dráze poprvé představil švýcarský žokejský vicešampión Clément Lheureux a jehož spolumajitelem (s manželi Dufkovými) je také Rostislav Kopecký. Jen o krk zpět dokázal bronzový stupínek (popáté ze sedmi startů) obsadit další příslušník českého chovu, bělouš Johnny Whistle (ž. Rája, tr. Myšková, Stáj Jeso, 10:1) a celá trojice tuzemských odchovanců se pak vešla do nejlepšího kvarteta, když těsné čtvrté místo vybojoval Montjeu Third (ž. Foret, tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov, 3:1) před Akbulatem (ž. Murzabajev, tr. Šavujev, Valentin Bukhtoyarov, 6:1), nejnižší honorované příčky získali Eruption (ž. Janáčková, tr. Koplík, MUDr. Dagmar Dostalová, 30:1) a Dudlik (ž. a tr. J. Chaloupka, CK Martin Tour, 30:1).
 

Další dění:

Veleúspěšný den trenéra Petrlíka a stáje DAR začal hned úvodní Cenou Luxusního bydlení Vily Troja (III. k., 1400 m) pro starší nezvítězivší koně, když roli sázkového favorita lehce splnil potřetí v životě startující čtyřletý Darkas (1,7:1) s žokejem-šampiónem Bauyržanem Murzabajevem, který si připsal první ze dvou nedělních triumfů.
 
Cenu Pražské plynárenské Distribuce (hdcp IV. k., 1400 m) pak stylem start-cíl opanovala pětiletá svěřenkyně Václava Chaloupky Tanischka (Stáj Sokrates), jejíž druhé kariérní prvenství bylo zároveň prvním ze dvou plných zásahů jezdkyně Kateřiny Hlubučkové.
 
Třetí kariérní hattrick žokeje Jana Vernera odstartoval v Ceně Pražské plynárenské Servis distribuce (IV. k., 1600 m) pro tříleté nezvítězivší koně favorit Bonys (2:1), pro trenéra Petrlíka a stáj DAR šlo o druhý vítězný zápis tohoto odpoledne.
 
V Ceně Staropramenu (III. k., 1800 m) využila nejnižší nesené hmotnosti ke své zdejší premiérové výhře podruhé v ČR startující šestiletá svěřenkyně Jaroslava Jelena Indian Lass (Dr. Lischka-Jelen, 12:1) a její jezdkyně Kateřina Hlubučková počtvrté v kariéře zaznamenala dvě vítězství během jednoho dne.
 
Ani Cena sázek Betino (hdcp IV. k., 1800 m) neměla očekávanou vítězku, s kurzem 13:1 si pro premiérový životní triumf docválala čtyřletá hnědka Loop Love s žokejem Milanem Zatloukalem, její kouč Luboš Urbánek dosáhl první trenérské výhry pro stáj Lokotrans.
 
V Ceně Arny (III. k., 2400 m) pro tříleté koně udržela i ve druhém startu neporazitelnost ryzka Krasava (Stanislav Chudáček, 6,5:1), jejíž žokej Jan Rája a trenérka Helena Vocásková posílili své vedoucí pozice v aktuálním pořadí šampionátů.
 
Nejvyšším favoritem dne byl v Ceně Silvera (III. k., 2400 m) pro starší koně dubnový suverén z Karlových Varů Solar Eclipse (TVD, a. s., 1,5:1) a svěřenec Grega Wroblewskiho s žokejem Murzabajevem v sedle také svou roli s jistotou splnil.
 
Také závěrečná Cena Sharp Focuse (IV. k., 2400 m) pro nezvítězivší tříleté koně českého chovu skončila triumfem sázkové první šance, žokej Jan Verner dovršil tři nedělní triumfy v sedle lehkého vítěze trenérky Lenky Horákové Waste No Time (DS Tasava, 2,3:1).



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE