reklama 11A

Souhrnná reportáž EquiTV z finále ČSP Olomouc 2015

Česká parkurová sezona má za sebou svůj podzimní vrchol, kterým bylo finále Českého skokového poháru. To se konalo ve dnech 23. až 27. září v areálu Equine Sport Centra v Olomouci Lazcích. Při rozhodujících okamžicích nechyběla EquiTV…
02.10.2015 12:55  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

KOMPLETNÍ VIDEOREPORTÁŽ NAJDETE ZDE

Jezdci, kteří usilovali o účast v letošním finále, měli šanci získat poslední body ještě v sobotní Velké ceně Olomouce, která se jela na překážkách vysokých 145 centimetrů. Po hořovickém kole se na postupových pozicích drželi Marek Klus, Barbora Tomanová, Vladimír Tretera a Rudolf Doležal. 
 
Díky nepatrným rozestupům měli naději postoupit do velkého finále pro čtyři nejlepší jezdce také Jaroslav Jindra na průběžné páté a Josef Pařenica na šesté příčce. Sestava nejlepší čtyřky tak byla před startem Velké ceny Olomouce stále otevřená
 
Velká cena se jela podle zaběhnutého scénáře. Jednalo se tedy o klasickou soutěž s dílčím finále pro deset nejlepších dvojic ze základního kola.
 
Nejlepší výkon v základním parkuru předvedla mladá jezdkyně Kateřina Kučerová s Anabel Van´t Kathof, která tak nastupovala v pozici finišmana. Ve finálové části Velké ceny pro nejlepších deset jezdců bohužel Kateřina Kučerová třikrát chybovala a dokončila na desátém místě. Jan Studnička s valachem Datasys Corcovadem překonal parkur celkem s 10 trestnými body za dvě shození a překročení stanoveného času, což stačilo na devátou pozici. Osmou příčku obsadila nakonec Kateřina Kubrická s klisnou Šejnou, která po čistém výkonu v základní části přidala v rozhodující jízdě dvě chyby. Stejné bodové zatížení dovezl také Vladimír Tretera s Quentinem. Byl však téměř o šest sekund rychlejší, což znamenalo sedmé místo a zároveň jistou účast v nedělním velkém finále. Jednu chybu a bod za překročení stanoveného času zaznamenala Kateřina De Jagerová na Voigtsdorf Cityslicker. Dojela tak s 5 trestnými body na šesté pozici. Další ženou ve finále Velké ceny byla Lucie Strnadlová s klisnou Carinou. Ta v druhé jízdě chybovala pouze jednou, a s časem 54,53 sekundy si dojela pro páté místo. O více než dvě sekundy dříve byla v cíli Denisa Bittnerová na Adéle-S, která se dopustila také jednoho shození. Díky lepšímu času jí připadla čtvrtá příčka. Pomyslný bronz získal Daniel Uleščenko na Moon Rayovi, který stejně jako všichni účastníci finále v základním parkuru nechyboval. V druhé části pak přidal jednu chybu. Průběžný lídr pohárového bodování Marek Klus na koni Qauid si poradil s oběma parkury bez zaváhání.  S časem 48,98 sekundy bral druhé místo. Bezchybně a o poznání rychleji totiž překonala finálový parkur Barbora Tomanová se svou stájovou jedničkou Sorceress a mohla se tak radovat z třetí výhry ve Velké ceně v rámci letošního ročníku Českého skokového poháru. Zatímco Jaroslav Jindra a Josef Pařenica se v sobotu neprobojovali do nejlepší desítky Velké ceny, své místo v nedělním superfinále potvrdili vítězka Barbora Tomanová, druhý Marek Klus a dále Vladimír Tretera a Rudolf Doležal, který sice tentokrát také v TOP10 chyběl, avšak výkon v základním kole mu postup zajistil.
 
V neděli 27. září byly na programu finálové soutěže všech túr vypsaných v rámci Českého skokového poháru.  Uzavírala se tak po dvanácti kolech také série Amateur Tour a Czech Junior Cup. Amatérská túra byla zakončena klasickou soutěží s překážkami do 115 centimetrů s finále pro deset nejlepších dvojic. Celkovou vítězkou Amateur Tour 2015 se stala nakonec Ingrid Schmiedová, která s klisnou Belindou překonala oba parkury bez zaváhání, a jako jediná stlačila čas pod 40 sekund. Finálový parkur projela za 39,63 sekundy.
 
Czech Junior Cup, který se po celou sezonu jezdí jako hendikep podle věku soutěžících, byl pro velké finále rozdělen na dvě soutěže. Děti soutěžily na parkuru s překážkami do 120 centimetrů a také v jejich případě postoupila desítka jezdců do druhých jízd. Jednou z postupujících byla Sára Finsterle s Elektrou, která si z první části přinesla 4 trestné body. Později už nezaváhala a díky nejlepšímu dosaženému času mezi jezdci s jednou chybou brala třetí místo. Dvě bezchybné jízdy předvedla Veronika Vacková na koni Gallery. Překonat finálový parkur jí však trvalo více než 48 sekund, což stačilo na druhou příčku. Z vítězství se radovala úřadující mistryně České republiky pro rok 2015 v dětské kategorii Anna Lani Novak. S klisnou Tavetou-HS předvedla dvě čisté jízdy, navíc v rozhodující části byla bezmála o osm sekund rychlejší než druhá Veronika Vacková. 
 
O deset centimetrů vyšší parkur byl připraven pro finále Czech Junior Cupu jezdců ve věku 16 až 18 let. Loňská vítězná dvojice Nina Kaločová a Ebony absolvovala finálovou jízdu v bezkonkurenčně nejlepším čase. Během dvou kol však inkasovala 4 trestné body, což jí odsunulo na třetí místo. V této kategorii se našly jen dvě jezdkyně, které překonaly oba parkury bez zaváhání. První z nich byla Hana Dostálová, která se s koněm Eldorado Van´t Polderhof nakonec radovala z druhé příčky. Vítězkou letošního Czech Junior Cupu v kategorii juniorů se stala úřadující mistryně republiky Kateřina De Jagerová s Clooney. Zajela dva čisté parkury a její čas v druhém z nich ji prvenství bezpečně zajistil.
 
Největším lákadlem pětidenního parkurového mítinku v Olomouci bylo bezesporu velké finále pro čtyři nejlepší jezdce Českého skokového poháru. Na atraktivní soutěž se střídáním koní se olomoucké tribuny zcela zaplnily. 
 
Obhájce vítězství z roku 2014 a lídr letošního bodování Marek Klus vybral pro finále hřebce Crado von Wichenstein. Barbora Tomanová nechala odpočívat klisnu Sorceress a zvolila Adelgraafa. Vladimír Tretera vzal svou stájovou jedničku Quentina a Rudolf Doležal zvolil klisnu Peggy Sue. 
 
První kolo absolvovali jezdci dle pravidel se svými koňmi. Soutěž zahájil Rudolf Doležal v sedle s Peggy Sue a dopustil se jedné chyby. Velmi dobrou pozici si hned v první jízdě vybudoval Vladimír Tretera, který s Quentinem ani jednou nechyboval. Barbora Tomanová s Adelgraafem chybovala dvakrát. Nicméně v začátku soutěže, v níž každý jezdec absolvuje parkur čtyřikrát, dvě chyby ještě nic neznamenaly. Na stejný výsledek dosáhl také Marek Klus s Cradem von Wichenstein, a tak se před prvním přesedláním v čele držel Vladimír Tretera.
 
Ten druhé jízdy zahájil s klisnou Peggy Sue. Postavení v soutěži si trochu pokazil, jelikož chyboval dvakrát. Dvěma shozením se nevyhnula také Barbora Tomanová s Quentinem, který jinak nedělal soupeřům žádné větší obtíže a ukázal se nakonec jako nejlepší finálový kůň. Naopak Adelgraaf trápil více či méně všechny jezdce. Nejvíce však ovlivnil výsledek Marka Kluse, ten se totiž nevyhnul pádu a dle pravidel inkasoval 20 trestných bodů plus výsledek nejhoršího jezdce v daném kole. Markovi Klusovi tak naskočilo rázem 28 trestných bodů. Naopak Rudolf Doležal si v druhé jízdě nepřipsal ani jeden bod, když s Cradem von Wichenstein zajel čistý parkur. Posunul se tak průběžně do vedení.
 
Na řadu přišla na začátku třetí rundy opět klisna Peggy Sue. Tentokrát na ní přesedla Barbora Tomanová. Stejně jako v předchozích kolech opět dvakrát chybovala, a průběžně tak měla na kontě 24 bodů. Chuť si spravil Marek Klus jízdou s Quentinem. V třetím kole s ním ani jednou nezaváhal a průběžně si držel 36 trestných bodů. Rudolf Doležal si poradil velmi dobře s valachem Adelgraafem. Osm trestných bodů byl výsledek, který s ním zajela jen jeho pravidelná jezdkyně. Další soupeři s ním zaznamenali podstatně horší výkony. Situace se zdramatizovala poté, co Vladimír Tretera dojel s hřebcem Cradem von Wichenstein pouze s jednou chybou a vyrovnal tak průběžné bodové zatížení Rudolfa Doležala. Oba nastupovali do poslední jízdy s 12 trestnými body.
 
Čtvrté kolo, kde se ještě mnohé mohlo změnit, zahájil Marek Klus s Peggy Sue. Dopustil se dvou shození, což pro něj znamenalo celkem 44 trestných bodů a čtvrté místo ve finále Českého skokového poháru 2015. Na Rudolfa Doležala vycházel pro poslední jízdu bezproblémový Quentin. Této výhody



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE