reklama 11C

Druhá výhra Tomanové v ČSP v reportáži EquiTV

Předposlední kolo Českého skokového poháru se konalo od 9. do 13. září v Hořovicích na Berounsku a nabídlo účastníkům více než 20 parkurových soutěží. My vám tradičně přinášíme v souhrnu to nejzajímavější z nedělních vrcholů všech túr.
18.09.2015 08:30  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

VIDEOREPORTÁŽ Z HOŘOVIC NAJDETE ZDE

Osmnáct dvojic figurovalo na startovní listině dílčího finále Amateur Tour. Vypsané bylo jako klasická soutěž s rozeskakováním s překážkami do 110 centimetrů. A rozeskakování se diváci dočkali, protože čtyři jezdci překonali kurz základního kola bez trestných bodů. Karolína Filingerová s Dorianem Greyem byla jednou z nich. Nicméně v rozhodující části dvakrát shodila a s osmi trestnými body obsadila čtvrtou příčku. Třetí dojela Taťána Studničková, která s klisnou Donely shodila v rozeskakování jednu překážku. Smolná chyba odsunula na konečné druhé místo Alici Mrázikovou s Merrien, její čas by totiž v případě čistého výsledku jasně stačil na vítězství. To si společně s nejvyšším bodovým přídělem v amatérské kategorii nakonec připsal jezdec Ondřej Refka s klisnou Sambou. Volil taktiku takzvaně na jistotu a v rozeskakování jako jediný ani jednou nechyboval. Průběžné bodování Amateur Tour před posledním kolem vede Karolína Filingerová. Druhá je Taťána Studničková právě před vítězem hořovického kola Ondřejem Refkou.
 
Dlouhá startovní listina dílčího finále Czech Junior Cupu čítala přes padesát účastníků. V soutěži s překážkami do 120, respektive do 130 centimetrů podle věku jezdců, rozhodovalo o vítězi rozeskakování, protože bezmála polovina všech účastníků dokončila základní kolo bez chyb. Třetího nejlepšího výsledku dosáhla Sofie Najmanová se Stardanem, která překonala rozeskakování čistě a v čase 31,92 sekund. O téměř vteřinu rychlejší byla Anna Lani Novak na klisně Taveta-HS. A jelikož na překážkách nechybovala, dojela si pro končené druhé místo. Z vítězství se radovala Kristýna Hofmeisterová, která s valachem Apollo 7 překonala durhou část soutěže také bez chyb, navíc o dalších padesát setin sekundy rychleji, než soupeřka na druhé příčce.
 
V žebříčku mladších juniorů v Czech Junior Cupu vede po hořovickém kole Veronika Vacková. U starší kategorie se na nejvyšší příčce nic nezměnilo, drží stále Denisa Menšíková.
 
Do finále Velké ceny Hořovic postoupila dle pravidel desítka nejlepších z prvního kola. Finálová jízda se nevydařila Veronice Krajníkové s Balirinou, která byla vyloučena a ve výsledkové listině tak obsadila desátou příčku. S jedním trestným bodem za překročení stanoveného času postupoval do finále Jan Chýle na Cool Paradise. Nakonec si připsal ještě jedno shození a dokončil na devátém místě. Jaroslava Jindru s hřebcem Ascobarem je ve velkých cenách často vidět na předních pozicích. Tentokrát dojel s jednou chybou osmý
 
Také Josef Pařenica je pravidelným účastníkem skokového poháru, a finále Velkých cen mu letosmnohokrát neuniklo. V Hořovicích do něj přicházel se čtyřmi body, druhou část soutěže však zajel čistě a s klisnou Sarah Sun se usadil na sedmé příčce. Jiří Papoušek se v Hořovicích na finálovém parkuru objevil hned dvakrát. S holandským valachem Cavallem po bezchybné základní části jednou chyboval a s časem 49,66 dokončil celkově šestý. Stejné skóre, tedy 4 trestné body po obou jízdách, zaznamenal také Vladimír Tretera s Quentinem. Byl ovšem o téměř sekundu a půl rychlejší než Jiří Papoušek, a tak bral páté místo. Také Michala Hanuščinová s hřebcem Satisfy patřila k několika jezdcům, kteří v součtu dosáhli výsledku 4 trestných bodů. Byla z nich ovšem nejrychlejší, a tak si za Velkou cenu Hořovic připsala čtvrtý nejvyšší bodový příděl. Jeden bod si ze základního parkuru přinášel Jiří Papoušek se svým druhým koněm, klisnou Capuou. Finálovou jízdu absolvoval bez zaváhání a dojel třetí. Dvě dvojice překonaly jak základní kolo, tak finále bez penalizace. První z nich byl Michal Kukačka, který sedlal oldenburskou klisnu Philadelphii. Ve finále dosáhl času 46,87 sekund, což stačilo na konečnou druhou pozici. O více než sekundu rychlejší a taktéž bezchybná byla Barbora Tomanová na klisně Sorceress. To zajistilodruhé letošní vítězství ve Velké ceně v rámci Českého skokového poháru. Posunula se tak na druhé místo žebříčku za vedoucího jezdce Marka Kluse.
 
Třetí je v aktuálním pořadí Českého skokového poháru Rudolf Doležal a čtvrté místo drží Vladimír Tretera. Český skokový pohár před sebou již jen jedno kolo, a to Velkou cenu Olomouce, která se koná v sobotu 26. září. O den později je na programu samotné finále letošního ročníku



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE