reklama 11B

Sezona 2016 nabídne olympijské hry i šampionáty

Během dvou srpnových týdnů se budou zraky všech sportovních fanoušků upírat k brazilskému Riu, kde se odehrají olympijské hry. Sezona 2016 však mimo tuto vrcholnou akci přinese také řadu kontinentálních a světových mistrovství. Podrobnosti v článku..
01.01.2016 13:30  |  Rubrika: Sport  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12C

Stadion Deodoro bude hostit jezdecké disciplíny při OH v Riu. Foto: FEI

Podívali jsme se do kalendáře Mezinárodní jezdecké federace FEI, abychom zmapovali, na jaké významné závody se mohou těšit fanoušci jezdeckého sportu v letošním roce.
 

Olympijské naděje

Olympijské hry 2016 vypuknou v pátek 5. srpna zahajovacím ceremoniálem na slavném stadionu Maracana v Riu de Janeiru. Odstartuje tak šestnáct dní trvající světový svátek sportu. Jezdectví je na programu hned od 6. srpna, kdy začne soutěž všestrannosti. Budeme doufat, že na startovních listinách uvidíme jméno dvojnásobného olympionika Jaroslava Hatly.
 
V drezuře, která se jede od 10. do 15. srpna Česká republika své zastoupení mít nebude. Největší naději na to, že bude nad jezdeckým areálem Deodoro vlát česká vlajka, drží stále Aleš Opatrný, který bojuje o jediné kvalifikační místo olympijské skupiny s Turkem Omerem Karaevlim. Jeho náskok v posledním měsíci výrazně snížil.   
 

Historická šance pro paradrezuru

Nesmíme opomenout také paralympijské hry, které v Riu začnou téměř na den měsíc po olympiádě. Historicky první účasti by mohla dosáhnout naše paradrezurní reprezentantka Anastasja Vištalová, která nenechává nic náhodě, systematicky sbírá body do žebříčku a bojuje o účast, jež není vůbec nereálná.
 

Kontinentální a světové šampionáty

V roce, kdy se konají olympijské hry, vynechávají pochopitelně všechny olympijské disciplíny (skoky, drezura a všestrannost) svá kontinentální mistrovství v seniorských kategoriích. Skokani tak zažijí mistrovství Evropy pro děti, juniory a mladé jezdce, které se koná koncem července v irském Millstreetu. Olympiáda také nenaruší pravidelný rytmus mistrovství světa mladých koní v Lanakenu, jehož termín je stanoven na třetí víkend v září.
 
Světový šampionát mladých koní má i drezura, letos se po mnoha letech přesouvá z německého Verdenu do Ermela (NED). Nejmladší kategorie jezdců, tedy děti, junioři a mladí jezdci, zamíří do Španělska do Valencie (Oliva), kde se bude konat jejich mistrovství Evropy.
 
Junioři a mladí jezdci všestrannosti budou o cenné kovy bojovat při ME v italském Montelibretti. Mistrovství světa mladých koní hostí opět Lion D´Angeres a načasované je až na samý závěr října.
 

Neolympijské disciplíny

Spřežení bude mít vytížený rok – konají se hned tři světové šampionáty. V Piberu se pojede MS jednospřeží, vozatajové v kategorii čtyřspřeží budou závodit o světové tituly v Bredě a na programu je také MS mladých koní, jenž pořádá organizátor v Conty (FRA).  Navíc v Biblis v Německu se koncem září pojede mistrovství Evropy dětí, juniorů a mladých jezdců.
 
Voltižní senioři se potkají během třetího víkendu v srpnu v Le Mans, kde se odehraje nejen jejich světový šampionát, ale také mistrovství Evropy juniorů
 
Jedno místo a jeden termín zvolila FEI také pro ME jezdců na pony. Dánský Aarhus hostí od 17. do 21. srpna šampionát pony ve skákání, drezuře i všestrannosti.
 
Vytrvalce čekají troje významné závody, kam s velkou pravděpodobností odjedou i čeští reprezentanti. Mistrovství Evropy juniorů a mladých jezdců se koná letos v portugalském Riu Friu v termínu 2. – 4. září. O tři týdny později se pojede mistrovství světa mladých koní ve Francii. Vytrvaleckou sezonu uzavře až v prosinci světový šampionát seniorů ve Spojených arabských emirátech.
 
Švýcarské městečko Givrins hostí kontinentální šampionát v reiningu juniorů a mladých jezdců a zároveň se tam koná i mistrovství světa. To vše se odehraje 11. – 13. srpna. 
 

Český parkurový tým v elitní Divizi 1

V sezoně 2016 však nezůstane ve stínu olympiády a různých mistrovství také fakt, že český parkurový tým se díky vynikajícím výkonům v minulém roce probojoval do elitní evropské Divize 1 v soutěži Poháru národůČeská skoková špička se tak bude potkávat na kolbištích s nejlepšími jezdci Evropy.
 
Každý tým absolvuje čtvery bodované závody. V případě Čechů je to LummenBelgie (27. dubna – 1. května), St.Gallen – Švýcarsko (2. – 5. června), FalsterboŠvédsko (7. – 10. července) a Dublin – Irsko (20. – 24. července). Série Poháru národů pak vrcholí při zářijovém finále v Barceloně, kam se loni česká reprezentace podívala poprvé v historii. Více k seriálu Poháru národů lze najít pod tímto ODKAZEM.
 
Detailní informace o šampionátech FEI v roce 2016 najdete TADY
 
ZDE se dostanete na web olympijských a paralympijských her 2016



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE