reklama 11D

SP ve voltiži 2015-2016 pohledem Petry Cinerové

Petra Cinerová – lonžérka koně Landara, který s Lukášem Kloudou prošel úspěšně sérií Světového poháru ve voltiži 2015/2016 až do finále, nám do redakce poslala krátké hodnocení účasti v tomto prestižním seriálu jejím pohledem...
12.03.2016 21:57  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Na začátku března jsme se s Lukášem a koněm Landarem účastnili finále SP ve voltiži v německém Dortmundu. Již podruhé se nám společně podařilo změřit síly se světovou špičkou v tomto prestižním seriálu závodů.
 
Tento rok to bylo obzvláště těžké. Výsledky byly velmi vyrovnané a o postupu do finále se bojovalo až do poslední chvíle. Rozhodující a poslední kvalifikační závod se uskutečnil v lednu v Lipsku, kdy se nám podařilo vyřadit z účasti ve finále i medailisty ze světových šampionátů
Našim cílem byla účast ve finále, a to se nám splnilo. I když se někdy zdálo, že by rozhodčí poslali do finále někoho jiného, nedali jsme se.
 
Příprava byla velmi složitá. Lukáš žije a pracuje v Německu, v kondici se sám udržoval po večerech v tělocvičně. My jsme se s Landarem  připravovali doma za pomocí našich cvičenců. Díky chybějícímu společnému tréninku jsme se dopustili někdy i chyb, ale zvládli jsme to a na výsledky jsme moc hrdí.
 
Ve finále jsme absolvovali tři náročná kola, kde jsme předvedli vždy vyrovnaný výkon. Řekla jsem si, že ve finále podáme s Landarem co nejlepší výkon, nehledě na bodování. Po posledním kole jsme čekali na výsledky v kiss and cry aréně. Přestože jsme startovali první, všimla jsem si vysoké známky za koně – v tu chvíli mne nenapadlo, že nás již nikdo nepřekoná.
 
Najednou mi došlo, že jsme měli nejlépe hodnoceného koně ve finále SPjaký je to úspěch!
Byla jsem za to moc ráda. Zůstali jsme celkově na 6. místě, ale je to 6. místo z těch nejlepších mužů na světě.
 
Pokud sledujete různé články, píše se vždy jen o konečném umístění, chybách a bodování apod. Jsme velmi rádi, že se voltiž dostává pomalu, ale jistě do povědomí širší veřejnosti. Je dobré si uvědomit, co, kdo a kolik práce za těmito výsledky stojí – i tom by se mělo psát
 
Je to především Landarkůň českého původu, 13letý valach, který za pár dní v Lysé odstartuje 3. sezónu bez jakékoliv přestávky! Nevynechal žádné vrcholné závody, šampionáty a v roce 2015 startoval dokonce jak na MS juniorů, tak ME seniorů. Nevynechal žádné domácí závody, zvládl při tom i několik propagačních vystoupení. Zlaté medaile z MČR nepočítám.
 
Jsem pyšná na to, že jsme ho udrželi v dobrém zdravotním stavu, kondici, že jsme najeli bezpečně tisíce kilometrů, zajistili potřebné finanční prostředky.  Kolikrát se v zimě stalo (bohužel nemáme k dispozici krytou jízdárnu), že voltižní madla dostal po delší době, až v dějišti SP. Vždy se dokázal rychle vrátit zpět a s Lukášem to zvládli. Jsem vděčná, že ho můžu lonžovat
 
Poděkování patří majiteli, panu Ing. Řihákovi, bez kterého bychom Landara a nejen jeho neměli. On nám vždy pomohl a pomáhá řadu let k těm nejlepším voltižním koním. Těm, kteří reprezentovali a reprezentují české jezdectví na světové úrovni a na to by neměl nikdo zapomínat, i když jde o majitele "pouze" voltižních koní.
 
Petra Cinerová



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE