reklama 11C

Klouda šestý ve finále SP, titul vybojoval Kaiser

V neděli 6. března skončilo v Dortmundu finále Světového poháru ve voltiži, které bylo zásluhou Lukáše Kloudy už pošesté v řadě s českou účastí. Náš reprezentant dokončil v tomto vrcholném závodě na šesté příčce, mužskou kategorii vyhrál Kaiser
06.03.2016 18:17  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Vítěz finále Světového poháru 2015/2016 ve voltiži Daniel Kaiser. Foto: FEI / Katja Kaiser

Podrobnosti z finále Světového pohár se dočtete v tiskové zprávě FEI, kterou vám přinášíme
 
Němečtí voltižéři Daniel Kaiser, Torben Jacobs a Pia Engelberty získali nejvyšší příčky při finále Světového poháru 2015/2016 ve voltiži. Další vítězství získala Švýcarka Simone Jaïser a uzavřela tak v Dortmundu svoji brilantní kariéru.
 
Vítězství Kaisera bylo překvapením, když porazil svého krajana Jannise Drewella. V ostatních kategoriích vyhráli favorité.
 
Simone Jäiser zahájila finále v pátek úspěšně už v prvním kole, vyjela si známku 8,602. Za se umístila Kritina Boe (GER) se skóre 8,348 a třetí průběžné místo držela Rakušanka Isabell Fiala. Přitom za největší soupeřku Jäiser byla považována Italka Anna Cavallaro, avšak věci nešly podle jejích představ. Její top kůň totiž neprošel veterinární inspekcí. S náhradním koněm nedokázala špičce konkurovat a dojela na posledním místě
Smolařkou závodu byla také švýcarská jezdkyně Nadja Büttiker.
 
Zatímco v první jízdě šlapala na paty favoritkám, když dojela čtvrtá, v druhé jízdě se její kůň rozhodl zastavit a udělat si „toaletní pauzu“. Pozdější vítězka a její krajanka Jäiser k tomu řekla, že to je bohužel situace, s kterou každý voltižér zkušenosti, a že se pokud se kůň zastaví a jezdec je v pohybu a nějakém cviku, většinou se na něm nemůže udržet.
 
V druhém kole trochu zlepšila svůj výsledek Cavallaro. Soutěž vygradovala Rakušanka Fiala, když zajela druhou jízdu za 8,225, předvedla čistou a vyrovnanou jízdu. Pak však nastoupila Boe a ještě přitlačila na pilu. Rozhodčí Rob de Bruin (NED) za technické provedení dal známku 9,125 a celkově měla 8,632 za druhé kolo.
 
Nicméně devětadvacetiletá Jäiser předvedla téměř dokonalou sestavu, za kterou ohodnotil sbor známkou 8,700 a získala tak titul z finále Světového poháru. O vítězství řekla, že je to jako sen, a že se rozhodla tímto skončit ve své kariéře.
 
Ve stejný den, tedy sobotu 5. března se konalo také rozhodující kolo Pas-de –deux.  Pia Engelberty a Torben Jacobs zajeli skvěle, za sobotní jízdu dostali dokonce 9,217 a s celkovým skóre 8,990 vyhráli celé finále.
 
Jejich papíroví rivalové z Itálie Erika Forti Lorenzo Lupacchini je stíhali, hlavně v prvním kole. Nakonec dojeli druzí s konečnou známkou 8,147. Třetí dojely sestry Kimberly a Cassidy Palmerovy z USA.
 
Finále mužů zažilo obrovské drama, když největší favorit Jannis Dewell udělal v pátečním prvním kole chybu. Jeho známka 8,392 ho odsunula na druhé místo za jeho krajana Daniela Kaisera
 
V druhém kole zajel Lukáš Klouda za 8,010, Švýcar Heppler byl ohodnocen známkou 8,087 a Francouzi Clement Tailez a Vincent Haennel přidali 8,317 respektive 8,479. Pak nastoupil Jannis Drewell a s výbornou známkou 8,847 zaútočil na vedoucí pozici. Kaiser však zachoval klid, a s pomocí skvělého koně Down Under předvedl, co v něm je. Inkasoval sice méně než Drewell, nicméně v průměru v konečném hodnocení to na titul stačilo.
 
Kaiser byl výhrou naprosto nadšený, Drewell totiž dle jeho slov poslední měsíce zcela ovládal mužskou kategorii. Jenže páteční chybou mu umožnil toto velké vítězství.
 
Český voltižér Lukáš Klouda při své šesté účasti na finále Světového poháru dojel šestý
 
Celou tiskovou zprávu najdete ZDE
 
Kompletní výsledky najdete TADY 
 
Zdroj www.fei.org



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE