reklama 11C

První Váňova Agrofert Velká národní steeplechase

Ve Velké Chuchli byla v neděli završena letošní dostihová sezona a slavnostní zakončení zcela ovládla legenda českého dostihového sportu Josef Váňa. Byl patronem inauguračního ročníku AGROFERT Velké národní steeplechase o Pohár Josefa Váni...
25.10.2015 17:07  |  Rubrika: Dostihy  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12D
 
...(Listed kategorie, 4500 m, 1 mil. ), jako trenér vyhrál dva dostihy (včetně jmenovaného vrcholu) a byl i účastníkem nejsledovanějšího bodu doprovodného programu, když se s další velkou osobností českých dostihů Václavem Chaloupkou utkal v matchi v sedlech chladnokrevných koní. Obrovský nekončící aplaus šesti tisícovek nadšených diváků poté byl tou nejlepší odměnou.
 
Favorizovaný osmiletý valach trenéra Josefa Váni Fafintadenient (Statek Chyše-Váňa), v jehož sedle byl po sobotním pardubickém zranění původně nominovaného Josefa Váni mladšího šestinásobný český žokej-šampión Jaroslav Myška.
 
 

Fafintadenient opět nejlepší

Na start premiérového ročníku nejbohatší české klasické steeplechase se postavilo sedm koní, čtyři zástupci domácích stájí, dvojice z Německa a také historicky první švédský účastník chuchelského dostihu. Právě Moss Cloud (tr. Persson, Qwintus-Qwintus HB, 12:1) měl na skocích potíže, když je zdolával šikmo doleva, ale rychlostně byl vybaven dobře a žokej Engblom jej proto ve druhém kole raději poslal do vedení. To drželpřed finiš, v něm se však lehce prosadil favorizovaný osmiletý valach trenéra Josefa Váni Fafintadenient (Statek Chyše-Váňa), v jehož sedle byl po sobotním pardubickém zranění původně nominovaného Josefa Váni mladšího šestinásobný český žokej-šampión Jaroslav Myška, který jej v průběhu dostihu vedl na třetí pozici za Švédem a lídrem první půlky trati Gejzirem. Počtrnácté v kariéře vítězný (také překonal hranici 200 tisíc eur celoživotního zisku) Fafintadenient splnil roli favorita 1,6:1 velmi lehce o čtyři a půl délky před svým vrstevníkem a jediným tuzemským rodákem v poli Čárirayem (ž. Stromský, tr. Popelka, stáj Sectori Ševčík-Vlachovice, 7,7:1), jenž v závěrečném duelu o krk zdolal Moss Clouda. Nejlepší pětici uzavřeli druhý favorit Gejzir (ž. Faltejsek, tr. Lisek, DS Pegas, 3:1) a lepší z německého tandemu Stromberg (ž. a tr. Schnakenberg, Stall Elisa, 17:1).
 

Aztek obhájil Cenu prezidenta

Vrcholem rovinové části programu byla již 95. Moser Cena prezidenta (I. k., 3200 m, 240 tis. ), v níž táhlým finišem z hloubi pole jistě o délku a půl triumfoval čtyřletý ryzák valach českého chovu  Aztek (tr. T. Váňa, stáj Dr. Charvát), jenž při už osmé kariérní výhře překonal hranici jednoho miliónu korun zisku. V sedle sázkového druhého favorita 3:1 byl žokej Jiří Chaloupka, který do své sbírky přidal již šesté prvenství v tomto jednom z nejtradičnějších českých dostihů. Na druhé příčce vytrval pětiletý Always on Sunday (ž. Vokálková, tr. R. Holčák, Monte Negro, 8,5:1), třetí příčku získal silnou koncovkou tříletý Icar (ž. Foret, tr. Lisek, DS Pegas, 13:1) před vítězkou letošního Oaks, sázkovou favoritkou dostihu Amgou River (ž. Murzabajev, tr. Šavujev, Valentin Bukhtoyarov, 2:1) a méně očekávaným, nicméně znovu na nejvyšší scéně umístěným Fernandem (ž. Zatloukal, tr. Haris, Dostihová stáj Sedrik, 40:1).
 

Další dění:

Cenou Elektrizace železnic Praha ve spolupráci s Českou televizí (prout. př. II. k., 3300 m) byl uzavřen letošní ročník metropolitního seriálu podzimních překážkových dostihů o Pohár EŽ Praha a zadrženě o osm délek v něm druhé skokanské vítězství své kariéry získal favorizovaný sedmiletý tmavý hnědák, někdejší vítěz Českého derby a dalších významných rovinových zkoušek, Roches Cross (ž. Faltejsek, tr. J. Váňa, stáj Jasna, 1,6:1). Celkovými vítězi seriálu se stali mezi žokeji poprvé Marek Stromský, mezi trenéry podruhé Josef Váňa a v kategorii stájí premiérově TVD, a. s.
 
Cenou Sherlog (hdcp IV. k., 1600 m) pak skončila i celoroční bodovaná série pro žákovské jezdce Hippospol Cup, závěrečnou položku ve svá třetí kariérní vítězství jistě proměnili pětiletý valach A Dee Joe (tr. Kotáb, stáj Lokotrans, 10:1) a žák Adam Florian. V konečném hodnocení udržela nejvyšší příčku žákyně Nela Jirásková.
 
Cena společnosti Dibaq, výrobce značky Fitmin (III. k., 1400 m) byla závěrečnou kapitolou dalšího tradičního seriálu metropolitních sezón Fitmin Cupu pro dvouleté nezvítězivší koně českého chovu a v ní týden po celoživotním debutu jistě vyhrál hnědák stáje DAR Bulpit (tr. Petrlík, 5:1), v jehož sedle dosáhl Ondřej Velek padesátého rovinového triumfu kariéry, tudíž rozšířil řady jezdců, kterým náleží titul žokej. Stáj DAR se stala i nejúspěšnější stájí již čtrnáctého ročníku této populární série.
 
V Ceně ČP Cloud (III. k., 1400 m) vybojovala třetí životní vítězství pětiletá ryzka Fur Coat (tr. Fedorowicz, stáj Swiss-Fans Fedorowicz, 8,5:1), žák Michal Hrouda v jejím sedle dosáhl čtvrté výhry v kariéře.
 
Slušnou tradici už mají i Ceny běloušů CK Martin Tour pro koně bílé barvy, její letošní devátý ročník (II. k., 1600 m) se stal kořistí rovněž potřetí v životě vítězné pětileté klisny Zoraya Luny (tr. Blecha, stáj DC Zámrsk MUDr. Bruna V., 15:1), jejíž jezdkyně Jiřina Andrésová dosáhla svého celkově třiatřicátého triumfu, z toho devátého v tomto roce a ještě může bojovat o konečnou druhou příčku v NIKON Ladies Cupu – celoroční soutěži rovinových jezdkyň.
 
V Ceně pánských obleků Bandi (II. k., 1200 m) se prakticky stylem start-cíl jistě prosadil favorizovaný pětiletý valach Wobull Se Now (tr. Voršilková, stáj Herman), jenž se tak stal prvním pětinásobným vítězem letošní sezóny a v jehož sedle zaznamenal druhé nedělní prvenství žák Adam Florian.



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE