reklama 11C

77. Cena zimního favorita ve Velké Chuchli

Dostihová sezóna 2015 v Conseq Parku Velká Chuchle „točí do cílové rovinky“ a v neděli napíše svou předposlední kapitolu. Jejím vrcholem je nejdůležitější zkouška pro dvouleté koně, tedy budoucí klasický ročník, 77. Cena zimního favorita...
15.10.2015 06:35  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Ilustrační foto Josef Malinovský
 
Ta se pojede pod hlavičkou společnosti CHARVÁT Group, s. r. o. (Listed, 1600 m, 550 tis. ) a odstartuje v dvanáct aktérů. Druhým významným bodem programu bude Cena společnosti Charvát CTS, a. s. – 13. Memoriál Harryho Petrlíka (1600 m, 100 tis. ) pro přední tříleté a starší klisny. Celkem se uskuteční osm dostihů, na startovních listinách je 88 koní a 28 jezdců, úvodní dostih odstartuje již ve 13 hodin, areál Conseq Parku bude otevřen od 11 hodin.
 

Lagaro proti jedenácti o čistý štít

Z dvanáctky nominovaných do tradičního juniorského vrcholu je hned pětice tuzemského chovu (zároveň všichni reprezentují stáje svých chovatelů) a toto kvinteto rozhodně reálnou šanci ukončit devítileté čekání na vítěze narozeného v ČR. Hnědák Lagaro ( foto, ž. Verner) zastupuje triumf obhajující stáj DAR a trojnásobný a úřadující trenér-šampión, jenž se nedávno vyhoupl i na čelo letošního žebříčku, a také trojnásobně vítězný trenér v historii Ceny zimního favorita Allan Petrlík jej pošle do dostihu s cílem završení čistého hattricku: jeho svěřenec totiž vyhrál jak svůj debut zkraje září, tak i jedničkový Gerschův memoriál před třemi týdny.
 
Tehdy nedaleko třetí finišovala hnědka Vaneta (ž. Šafář, tr. Piruch, Stáj Mikon), která by tu případnou výhrou napodobila svou velice slavnou matku Vapetu, jež právě v tomto dostihu před patnácti lety získala první ze svých šesti vítězství nejvyšší kategorie. Za těsně čtvrtý skončil hnědák Montjeu Third (ž. Laube, tr. Juránek), syn (podle jména vcelku snadno odhadnout, kolikátý) medailistky z českého i slovenského Oaks 2007 Rabbit Montjeu zastupuje stáj Rabbit Trhový Štěpánov, jejíž loňský tandem tu obsadil třetí a pátou příčku a ten letošní dotváří Mikrop Dear (ž. Chaloupka), potomek premiantky Deylova memoriálu 2010 Mikrop Fong. Pátým českým odchovancem na startu bude účastník srpnové Ceny Masise Johnny Whistle (tr. Myšková, Stáj Jeso), kterého povede jediná vítězná žokejka v novodobé historii CZF Vendula Korečková.
 
Podmnožinu importovaných uchazečů by měl vést tmavý hnědák Grace of Gracie (ž. Palík, tr. Kousek, BORS Břeclav), jenž se v Praze představí poprvé, poté kdy dosavadní tři starty absolvoval v Bratislavě a tamní sérii korunoval těsným druhým místem v Karpatské ceně, čili slovenském ekvivalentu nedělního chuchelského vrcholu. Dobrý výsledek z nejvyšší scény má na kontě i tmavá hnědka Dame van Winkle (ž. Murzabajev, tr. Luka, Leram), na konci září docválala jen těsně třetí v karlovarské Ceně zimní královny, oprávněnou pozornost pak vyžaduje i potřetí startující Trip to Sydney (ž. Koplík, tr. Tůma, Dr. Charvát), jehož polobratrem (stejná matka, jiný otec) je nejlepší tuzemský vytrvalec, nedávno čtvrtý v Gr.1 Prix du Cadran Trip to Rhodos.
 
Po výhře z domácí dráhy v Lysé nad Labem se představí Rumpl Cimpr Campr (ž. Havelková, tr. T. Váňa, Stáj Englicovi), tři umístění ze tří startů má na kontě Soson (ž. Rája, tr. Vocásková, Zeas Staré Hradiště), jednou pátý skončil Zaffer (ž. Zatloukal, tr. Kotáb, Lokotrans) a o premiérový honorář bude usilovat Santos (ž. Foret, tr. Lisek, DS Pegas).
 

Obsadí trio favoritek vítězné stupně?

V již třináctém ročníku dámské mílové zkoušky jsou na startu tři hlavní kandidátky stupňů vítězů. Loňská vítězka Dally Hit (HIT LOT Pejšková) je připravovaná specialistkou na tento dostih Ivanou Pejškovou, která z dosavadních dvanácti edicí vyhrála plnou třetinu, a v sedle bude mít úřadujícího žokeje-šampióna i suveréna letošní bilance Bauyržana Murzabajeva, avšak právě od minulého října na další triumf čeká a s oběma největšími rivalkami má letos zápornou bilanci. Ve všech třech startech ji předčila o rok starší Sapsiree (ž. Chaloupka, tr. Šatra, Joly), letos pětiletá ryzka tu před rokem podlehla o tři čtvrtiny délky, ale v této sezóně ani v jednom ze tří interních duelů s obhájkyní prvenství neprohrála. Ještě lepší statistikou disponuje další čtyřletá hnědka Money for Danny (ž. Rája, tr. Germič, Avarrio Praha), jež dvakrát porazila obě jmenované soupeřky a mílová distance by jí měla maximálně pasovat.
 
Čtyřleté jsou ještě další dvě klisny, vícenásobné vítězky nižších kategorií Rabbit Emperor (ž. Laube, tr. Juránek, Rabbit Trhový Štěpánov) se Step Star (ž. Korečková, tr. T. Váňa, Stáj VB-Váňa), tříletý ročník, jehož zástupkyně vyhrály z uplynulých dvanácti ročníků hned osm, reprezentují dvojnásobná jarní premiantka a před třemi týdny v karlovarské Ceně Jockey Clubu za bronzovou Dally Hit čtvrtá Iwnianka (ž. Verner, tr. Wroblewski, Stáj Iwno V), čtyřkové vítězky Poinsettia (ž. Havelková, tr. Demele, www.honey-bunny.cz) a Rheedia (ž. Šafář, tr. Horáková, Stáj JB) a teprve potřetí v kariéře nastupující bělka Burning Rules (ž. Zatloukal, tr. Blažková, Joly).
 

Další dostihový program:

13.00 – Cena Elektrizace železnic Praha, a. s. (IV. k., 3300 m): v předposledním pokračování podzimní překážkové série sedm koní, v sedlech mj. aktuální vítěz Velké pardubické, někdejší šestinásobný šampión, či po zranění se vracející lídr letošního žebříčku!
 
13.30 – Cena FEMAT (Memoriál Josefa Šacha, hdcp IV. k., 2400 m): v prvním z vyrovnaných handicapů se na vytrvalecké distanci střetne třináct aspirantů, hmotnostní rozpětí činí až patnáct kilogramů.
 
14.00 – Cena Rodinného vinařství Binder (Memoriál Františka Huleše, hdcp III. k., 1200 m): handicapový dostih pro dvouleté koně přilákal půltucet juniorů, z nichž čtyři již dokázali zvítězit.
 
14.30 – Cena EBF (III. k., 1400 m): mezi třinácti dvouletými adepty na premiérový triumf by roli favoritky měla plnit čtvrtá z Ceny zimní královny Nazma.
 
15.00 – Cena RELAY (hdcp IV. k., 1400 m): čtyřletému Alfa Wolfovi minule zkrácení z vytrvalecké na mílovou porci prospělo, a nyní se po dvou letech objeví na sprinterské trati.
 
16.00 – Cena projektu Klokánek za podpory Charvát AXL, a. s. (hdcp III. k., 1800 m): ani středotraťařský handicap, s patnácti účastníky nejpočetněji obsazený nedělní dostih, nemá jasného favorita.



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE