reklama 11A

Proč chovat české koně a být členem SCHČT?

Co se vybaví, když se řekne Svaz chovatelů českého teplokrevníka? Pohled každého z nás je jistě rozdílný. Fakta však hovoří jasně. Příspěvek na téma „Proč chovat české koně a být členem SCHČT“ aneb „10 + jedno řešení“ nám zaslal Miloslav Perníček...
07.02.2013 11:18  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12C

 

Autorem příspěvku je předseda Svazu chovatelů českého teplokrevníka - Miloslav Perníček. Foto Josef Malinovský
 
V roce 1946 bylo v České republice zhruba 450.000 koní. Rok 1961 byl pádem chovu koní v ČR a stav se rapidně snížil na 150.000 koní. Snižující tendence pokračovala do roku 1976, kdy se stav koní ustálil zhruba na 20.000 ks. Po roce 1996 nastal obrat. Stoupající tendence stavu koní trvá i nadále po vstupu České republiky do Evropské unie. Dnešní stav je zhruba 76.000 koní. Tradičně nejrozšířenějším plemenem je Český teplokrevník – 30% populace a Anglický plnokrevník – 12% populace v ČR. Zastoupení dalších plemen začíná kopírovat situaci ostatních evropských zemí. Jednak se rozšiřuje jejich spektrum dovozem netradičních plemen a dále stoupá počet příslušníků malých plemen. Zvyšuje se popularita jezdeckého sportu i volnočasových aktivitrekreačního ježdění, a ruku v ruce s touto skutečností i vyšší potřeba kvalitních, výkonných, ale především dobře jezditelných koní, koní s dobrým charakterem a exteriérem. Aby Svaz chovatelů českého teplokrevníka mohl být svým členům co nejvíce nápomocen, snaží se formou různých programů a příspěvků pomoci chovatelům a majitelům českých teplokrevníků ulehčit jejich nelehkou cestu
 

1. Akcelerační program a preferovaní hřebci

Prvním pomocným krokem pro chovatele je široká nabídka plemenných hřebců. Každoročně je členům SCHČT zasílán barevný katalog plemenných hřebců z celé ČR, kteří působí v rámci PK ČT. Vybere si zde každý, dle svého zájmu a finančních možností. Pokud má klisnu, zapsanou ve vyšším oddílu HPK ČT – tzn. klisnu PRO (prověřenou ve sportu, nebo v chovu) nebo v Akceleračním programu najde se pro něho příspěvek od SCHČT, který svým členům pravidelně přispívá v rámci tohoto programu do 7.000,- Kč na klisnu březí, zapuštěnou prověřeným hřebcem, zapsaným v AP.  
 
SCHČT každým rokem vybírá mladého plemenného hřebce, prostřednictvím kterého je přispíváno chovateli na zapuštěnou a březí klisnu. Nyní již druhým rokem v rámci programu Preferovaných hřebců pronajímá SCHČT pro své chovatele plnokrevného hřebce SCYRISE, jehož inseminační dávky poskytuje členům SCHČT za velmi přijatelnou cenu. 
 

2. Příspěvek na paternitu

Po narození hříběte každého chovatele čeká řada povinností, které musí splnit, aby hříbě bylo řádně označeno a zaregistrováno. Návštěva inspektora jistě není zdarma, ale pro chovatele má SCHČT další příspěvek. Paternitu sice uhradí, ale téměř 100%, dle možností svazu až do 1.000,-Kč, na konci roku obdrží chovatel od SCHČT nazpět.
 

3. Testační odchovna

Dlouhé čekání na výsledek, i tak by se dalo nazvat období od narození hříběte do jeho dospělosti. To ale zdaleka není pravdou. Pokud se chovateli narodí hřebeček, který splňuje předpoklady k zařazení do testační odchovny, je zařazen a za podpory národního dotačního programu odchováván do tří let věku v testačním zařízení. Testační zařízení obdrží příspěvky na krmné dny, přesto chovatel musí zbývající částky hradit ze svého. V případech, kdy testační zařízení neobdržela dotační prostředky v plné výši, poskytoval jim svaz příspěvek na krmné dny s podmínkou stanovení stropu celkové částky na krmný den, složené z dotace, příspěvku a částky doplácené chovatelem. 
 

4. Přehlídky hříbat pod klisnami a tříletých klisen 

V loňském roce se v rámci přehlídky tříletých klisen plemene ČT a finále KMK 2012 poprvé představili nejmladší zástupci plemene, a to hříbata pod klisnami. Sklidili potlesk i uznání a doufáme, že je to začátek Šampionátu hříbat ČT. Pro tříleté klisny ČT jsou již tradičně pořádány oblastní přehlídky, které vyvrcholí v celostátním finále. Chovatelé opět nezůstávají za svou snahu bez odměny. 
 

5. Výkonnostní zkoušky tříletých klisen

Pro mladé klisničky je doba čekání klidnější, než pro hřebečky v testačních odchovnách, přerušená jen svody a výstavami, na kterých výsledky své chovatelské práce za přispění SCHČT může každý chovatel prezentovat. 
Ve třech letech mladé klisny, které jejich chovatelé, či majitelé řádně připraví, mohou absolvovat svod a zkoušku výkonnosti. Na základě výsledků zkoušky výkonnosti jsou klisny zařazovány do tří oddílů plemenné knihy. Plemenná kniha Hlavní plemenná kniha a vyšší oddíl HPK PRO (prověřené klisny s výsledkem zkoušky výkonnosti - nad 8,1 bodu). I tady čeká na chovatele, či majitele odměna. Za klisny zařazené do HPK PRO příspěvek až do 17.000,-Kč, do 14.000,-Kč na klisnu zapsanou na základě výsledků do Hlavní plemenné knihy a do 6.000,-Kč na klisnu s výsledkem pod 7,1 bodu. Pro rok 2013 je chystána úprava. 
 

6. Čtyřleté klisny

Pro čtyřleté klisny ČT je každoročně připraven seriál skoku ve volnosti. Oblastní kvalifikační kola jsou přístupná hřebcům a valachům stejného ročníku a plemene. Vítězná klisna z celostátního finále je zařazena do oddílu PK ČT PRO, a pro prvních 5 umístěných jsou uchystány finanční odměny a věcné ceny.
 

7. KMK – Kriterium mladých koní

Od čtyř do šesti let se mohou klisny i hřebci, a v roce 2013 nově i valaši plemen narozených v plemenných knihách vedených na území ČR, přihlásit do chovatelských soutěží KMK – Kritéria mladých koní. Kolem těchto soutěží bylo mnoho dlouhých a neplodných diskusí. Důležitým faktem pro chovatele, členy SCHČT je, že SCHČT každoročně doplácí formou příspěvků do 100% výše dotace. Úspěšní hřebci v KMK mohou být na základě svých výsledků zařazeni do plemenné knihy. Tento seriál soutěží slouží ke kontrole užitkovosti a následné kontrole dědičnosti koní.
 

8. Výběr hřebců do plemenitby

SCHČT stanovil jasné selekční podmínky pro výběr hřebců do plemenitby. Tento osvědčený postup používaný všemi vyspělými chovatelskými svazy zabezpečuje majitelům klisen připařování pouze prověřenými hřebci. Hřebci českého chovu jsou svazem podpořeni finančně.
 

9. Vzdělávání 

V posledních 4 letech SCHČT spolupracuje se Sektorovou radou zemědělství, která má za úkol popsat veškerá povolání a nastavit parametry požadavků na vzdělávání v jednotlivých oborech.
 
Sektorové radě pro zemědělství předložili zástupci SCHČT popisy povolání a kvalifikačních a hodnotících standardů pro pracovní pozice, které nám chovatelům chybí. Kvalifikovaní jezdci mladých koní, kteří by zodpovědně s ohledem na genetické a fyziologické předpoklady daného mladého koně, jej dokázali kvalitně obsednout a připravit, kvalifikovaní ošetřovatelé, kvalifikovaní podkováři, kteří jsou ve svém oboru specialisty a ortopedy, zkušení kočí i pro lesní těžbu a využití potenciálu  chladnokrevných koní, zkušení a vzdělaní hodnotitelé a další. Jistě by se o tomto tématu dalo napsat a říci mnoho. Nicméně předložené návrhy byly schváleny a tak dnes v NSK i NSP mají své místo za sektor chovu koní následující povolání a kvalifikace: Chovatel koní, Chovatel a jezdec sportovních koní a dostihových koní, Ošetřovatel koní, Kočí a Kočí v lesní těžbě, Jezdec pro přípravu a testaci mladých koní, Hodnotitel koní, a dále všechny podkovářské kvalifikace.
 
Dne 13. 1. 2012 byla na MZe (odbor výzkum, vzdělávání a poradenství) podána žádost o udělení autorizace na vzdělávání dospělých. Dne 10. 2. 2012 byla na dobu pěti let schválena autorizace a SCHČT se tak stává akreditovanou institucí pro vzdělávání ve výše uvedených kvalifikacích – Chovatel a jezdec, Ošetřovatel, Jezdec pro přípravu a testaci mladých koní, a Hodnotitel. V praxi to například znamená – že pokud dospělý člověk s jiným vzděláním než zemědělským, splní tři skládající kvalifikace (chovatel, ošetřovatel, jezdec) a autorizovaní zástupci ho prozkouší, pak z pohledu zákona a především dotačních programů splnil požadavek minimální zemědělské kvalifikace. V návaznosti na tyto skutečnosti vypracovali pracovníci SCHČT žádosti o vzdělávací granty. Pro rok 2012 je schváleno 6 vzdělávacích akcí pro hodnotitele a chovatele. Záměrem těchto akcí je sjednotit práci a pohled hodnotitelů, zvýšit jejich odbornost tak, jak je v usnesení minulé celostátní konference ČT. Pro rok 2013 jsme podali další dvě žádosti, které byly rovněž Státním zemědělským intervenčním fondem a Ministerstvem zemědělství schváleny. Seriál seminářů hrazených z projektu tedy bude pokračovat i v roce 2013. Bližší informace najdete na stránkách: www.schct.cz, www.narodni-kvalifikace.cz.
 

10. Mezinárodní spolupráce

SCHČT pro chovatele každoročně vyjednává možnost připuštění hřebci zahraničních chovatelských svazů bez nutnosti přepisu klisny do jiné plemenné knihy. I pro rok 2013 je připravená kolekce plemeníků Oldenburského svazu s výraznou slevou pro klisny ČT.
 

+1

SCHČT přispívá majitelům koní plemene ČT, kteří reprezentují svaz s vynikajícím výsledkem na zahraničních závodech částkou 10 000,- Kč.
Svaz chovatelů českého teplokrevníka garantuje zájmy širokého spektra chovatelů koní od volnočasových aktivit až po vrcholový výkonnostní jezdecký sport. Má zájem o stále se zvyšující kvalitu českých koní, která úzce souvisí se vzdělaností samotných chovatelů.
Dobrý chovatel přemýšlí v dlouhodobé vizi a nedá se ovlivnit momentální krátkodobou výhodou některých chovatelských nabídek. 
Chov koní je běh na dlouhou trať, na které je nepočítaně překážek. ČT se snaží řešit zásadní problémy za své členy a řídit se potřebami moderního chovu sportovního koně. 
 
 
Za SCHČT Miloslav Perníček



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE