reklama 11C

Připomínáme si výročí kapitána Rudolfa Poplera

V neděli 16. října si připomeneme smutné výročí. Bude tomu 84 let, kdy zemřela jedna z ikon Velké pardubické – dvojnásobný vítěz tohoto dostihu kpt. Rudolf Popler. Osudným se mu stal pád v Kinského memoriálu, který od roku 1949 nese jeho jméno...
14.10.2016 10:26  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

…stejně jako jednapřekážek pardubického závodiště. O týden později ale vzpomeneme veselejšího výročí – 90 let od jeho prvního vítězstvílegendárním dostihu.

Rudolf Popler se narodil 29. května 1899 ve Vysokém Mýtě. Jezdectví a dostihy byly jeho životním osudem. Byl jednímnejvšestrannějších jezdců meziválečného Československa. Startoval na olympijských hráchparkurovém skákáníPařížiroce 1924 a o čtyři roky pozdějiAmsterdamu. Vynikal ale zejménadostizích. Dvakrát zvítězil ve Velké pardubické. Poprvé 24. října 1926 s klisnou All Right a podruhé 12. října 1930 v sedle Gyi Lovam!, a to dokoncerekordu dráhy 12 minut. Tento dostih byl poprvé vysílán i v přímém rozhlasovém přenosu. O rok později se pokusil o vítězství ve Velké liverpoolské, ale nedokončil.

Další rok, rok 1932, se mu stal osudným. Ve Velké pardubické startoval naposledy. Po neuvěřitelném finiši se Spanem Rugierem na koni Remus skončil druhý, i když někteří historici tvrdí, že jej dostihová komise poškodila a měl být vítězem. Byl unavený a zklamaný, ale chtěl vyhrát alespoň v následujícím Kinského memoriálu. Jeho kůň Ella však klopýtl už na druhé překážce a dopadl na svého jezdce. Popler po převozu do nemocnice zemřel.

Osudné dvojbradlí dnes nese jméno Poplerův skok. V současné dostihové dráze jsou takové skoky dva v oranicích před lesem, původní překážka je umístěna za stávajícím paddockem. Je zde umístěna i pamětní deska. Zmenšeninu této překážky překonávají také minikoně v rámci Malé Velké pardubické. Další vzpomínka na kapitána Rudolfa Poplera je umístěna na tribuně B. Zrekonstruovaná pamětní deska se sem vrátila teprve nedávno, u té původní se vždy před startem Velké pardubické scházeli jezdci, aby tu složili slavnostní slib. 




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE