reklama 11C

Opavské šesté kolo ČSP objektivem EquiTV

V Opavě – Kateřinkách se v termínu 9. – 12. června konalo šesté kolo Českého skokového poháru, které zároveň uzavřelo první polovinu sezony tohoto extraligového parkurového seriálu. EquiTV vám přináší souhrnnou reportáž z nedělního programu.
17.06.2016 11:02  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

KOMPLETNÍ REPORTÁŽ MŮŽETE SLEDOVAT TADY

Seriál parkurových závodů známý pod názvem Český skokový pohár dospěl k šestému kolu. To se konalo ve dnech 9. až 12. června Opavě. Na zrekonstruovaném kolbišti areálu v Kateřinkách se skokový pohár jel podruhé a přilákal ke startu v hojném počtu jezdce z Moravy i z Čech.
 
Pětadvacet dvojic se postavilo v neděli 12. června na start dílčího finále túry určené pro amatérské jezdce. S překážkami s výškou do 110 cm si poradilo bez zaváhání patnáct z nich, a tak přišlo na řadu rozeskakování. V něm dosáhla bezchybného a zároveň nejrychlejšího výsledku Nikola Huňová s klisnou Sabanou, když projela cílem za 31,58 sekundy. Druhou příčku vybojovala Karolína Javorská v sedle Collie, která na překážkách také nechybovala a drží zároveň druhé místo průběžného bodování celé túry. Ve vedení je s náskokem devíti bodů na Karolínu Javorskou stále Alžběta Ducká. My jsme si každopádně k mikrofonu pozvali opavskou vítězku Amateur Tour Nikolu Huňovou
 
Také série pro jezdce v juniorském věku nazvaná Czech Junior Cup zažila v Opavě během posledního dne mítinku Českého skokového poháru své dílčí finále. Do jeho rozeskakování postoupilo šest dvojic a čtyři z nich se i s kurzem rozhodující části popasovaly bez zisku trestných bodů. Jízda Natálie Kreislové s koněm Atos-H byla z těch čistých nejpomalejší, takže brala nakonec čtvrté místo. Další tři dvojice se vešly v dosažených časech do rozestupu jedné sekundy. Markéta Miková na Chilli Rouge dojela druhá s líbivým časem 33,33 sekundy. Body za první místo získala v Opavě Sára Vingrálková s koněm Dollar Look, která předjela Markétu Mikovou o jedenáct setin sekundy. Stejná jezdkyně navíc vybojovala třetí místo díky dalšímu bezchybnému výkonu se Zacate Cas. V čele bodování juniorské túry mladší kategorie je po šestém kole Tereza Vysoudilová a mezi staršími juniory se drží na prvním místě Patricie Brusová.
 
Tradičně nejvyšší soutěží celého mítinku byla nedělní Velká cena Opavy, jejíž překážky dosahovaly výšky 145 centimetrů. Jela se jako obvykle s finále pro deset nejlepších dvojic ze základního kola. Těsně proklouzl do nejlepší desítky Rudolf Doležal s klisnou Vive La Vie´s Quanina, který si z první jízdy přinesl jedno shození. Chyboval i ve finále a s nejpomalejším časem skončil desátý. Po jedné chybě v každé jízdě zaznamenala také Lucie Strnadlová, která ve Velké ceně sedlala svou nejlepší akvizici Carinu 6. S časem 39,58 sekund v druhém kole stačil její výkon na devátou příčku.
 
Pět bodů v součtu si dovezl celkově osmý Jan Zwinger s Daytillou. Nejprve shodil jednu překážku základního parkuru, ve finále pak přidal bod za překročení stanoveného času. Josef Pařenica se do rozhodující části soutěže probojoval s Calledou. Lépe mu vyšla finálová jízda, kdy ani jednou nezaváhal, a po přičtení chyby ze základního kola si dojel pro sedmé místo. Čtyři trestné body z obou jízd byl výsledek dvojice Marek Klus a Lordana 1. Chyba přišla v základním parkuru. Finále zvládl Marek Klus bez zaváhání a dosažený čas mu nakonec přisoudil šestou příčku. Bezkonkurenčně nejlepší výkon ze všech finalistů předvedla v druhé části soutěže Veronika Jelínková s hřebcem Forever. Jenže ze základního kola si dvojice přinesla jednu chybu a skončila tak nakonec pátá.
 
Jiří Hruška startoval ve Velké ceně s dvěma koňmi. Do finále se mu podařilo postoupit s Concelem. Na překážkách nechyboval ani jednou, kvůli pomalejšímu tempu si však z obou dovezl po jednom bodu za překročení času, což stačilo na čtvrté místo. Takzvaně na jistotu absolvoval oba parkury Marek Hentšel s Censorem, a skončil třetí. V druhé jízdě si připsal jeden bod za překročení času, a to bylo také nakonec jeho celkové skóre. Pouze dva jezdci překonali oba parkury Velké ceny bez penalizace. Jedním z nich byl Jiří Skřivan, který s Flying Star dokončil na druhé příčce. Vítězem opavské Grand Prix se stal slovenský jezdec Igor Šulek, který s Wavo Aramis dojel čistě o pět sekund rychleji než stříbrný Jiří Skřivan.
 
Zahraniční jezdci se však do hodnocení Českého skokového poháru nezapočítávají, a tak si odvezl nejvyšší bodový příděl právě Jiří Skřivan jako první český jezdec v pořadí. Nás samozřejmě také zajímalo, jak hodnotí průběh soutěže její vítěz Igor Šulek.
 
Pohárový žebříček vede i po šestém kole Marek Klus, za ním se řadí se shodným počtem bodů Jiří Hruška a Jan Štětina, v nejlepší čtveřici se drží ještě Jaroslav Jindra



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE