reklama 11C

Martinická Velká cena ČSP 2016 objektivem EquiTV

V souhrnné videoreportáži EquiTV se podíváme do Martinic u Březnice. Tam se ve dnech 21. – 24. dubna konalo zahajovací kolo Českého skokového poháru 2016. My vám přinášíme to nejzajímavější z nedělního programu včetně Velké ceny Martinic.
29.04.2016 12:25  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

VIDEOREPORTÁŽ Z MARTINIC SLEDUJTE ZDE

Patnáctý ročník Českého skokového poháru odstartoval prvními závody, které se konaly 21. – 24. dubna v Martinicích na Příbramsku. V souhrnné reportáži se podíváme na nejlepší jezdce amatérské a juniorské túry a podrobně si ukážeme průběh finále Velké ceny Martinic.
 
Nedílnou součástí celé parkurové série je soutěž pro amatérské jezdce. V každém kole se konají dvě kvalifikační soutěže, z nichž do nedělního dílčího finále takzvané Amateur Tour pak postoupí pětadvacet nejlepších dvojic. V Martinicích byl pro finalisty připraven parkur s překážkami do 110 cm, a celkem dvanáct z nich si s ním poradilo bez zaváhání. O vítězi tedy rozhodovalo rozeskakování.
 
I jeho kurz překonalo šest dvojic bez trestných bodů, a klíčový byl proto dosažený čas. Pro třetí místo si s časem 34,98 sekund dojela Barbora Zikmundová na Guffym. Druhý nejvyšší bodový příděl si z Martinic odvezla Petra Miki Civišová. Jezdkyně, kterou častěji vídáme na drezurních obdélnících, dosáhla s klisnou Sunshine čistého výsledku v čase 32,63. Ještě více než o sekundu rychlejší však byla Karolína Javorská, jež si tak v sedle své klisny Singapore dojela pro vítězství v prvním kole amatérské série.
 
Další tradiční túrou je Czech Junior Cup určený jezdcům ve věku do 18 let. Jejich finále bylo postaveno jako hendikep s překážkami do 120 respektive do 125 cm, podle věkové skupiny účastníků. V rozeskakování, kam postoupilo jedenáct dvojic, se třem z nich podařilo i tuto část soutěže absolvovat bez trestných bodů. Nejpomalejší z trojice bezchybných byla Kateřina de Jagerová na Clooneym 39. Na druhém místě skončila Sára Finsterle s klisnou Elektrou, která projela cílem v čase 33,58 sekund. Nejrychlejší však byla Sára Vingrálková a její koňský parťák Zacate Cas. Sára si tak za vítězství připsala nejvyšší bodový příděl do žebříčku juniorské série Czech Junior Cup.
 
Formát Velkých cen zůstal pro letošní rok beze změn, a tak na její účastníky čekala v neděli 24. dubna soutěž s finále pro deset nejlepších dvojic ze základního kola. Překážky v kolbišti dosahovaly výšky 145 cm a z bezmála padesátky soutěžících jen šest dvojic dokončilo základní kolo s čistým kontem. K nim se pak pro finále přidal jeden jezdec s bodem za překročený čas a tři jezdci s jednou chybou a tudíž se 4 trestnými body.
 
Bez bodového zatížení přicházel do rozhodující části soutěže Jakub Novotný s hřebcem Perrym. Bohužel však třikrát chyboval a umístil se na desáté příčce. Dvanáct trestných bodů bylo také konečným skóre Jaroslava Jindry na koni Quentino Donth-M, když k jednomu shození z první jízdy přidal ve finále ještě dvě. Dvojice dokončila na devátém místě. Také Michaela Rodová s Aurenou patřila k jezdcům, kteří v základním kole chybovali jednou, a v druhé jízdě ještě dvě shození přidali. Díky času 50,97 sekund skončila celkově osmá. Sedmou příčku obsadil Sergei Motyguine, který s Dylanem dokončil s 9 trestními body. V první části soutěže na překážkách nechyboval a dovezl si pouze bod za překročení času, ve finále k němu přidal ještě 8 za dvě shození.
 
Čtyři jezdci dokončily Velkou cenu se shodným výsledkem 4 trestné body, a tak o jejich umístění rozhodoval finálový čas. Šestou příčku obsadil Ondřej Pospíšil, který si pro nejvyšší soutěž do Martinic dovezl mladého sedmiletého hřebce Einfacha. Se 4 body avšak o devět sekund rychleji překonal finále Daniel Uleščenko s Moon Ray. V celkové výsledkové listině mu to vyneslo páté místo. Vítěz loňské Velké ceny Martinic Vladimír Tretera předvedl s Quentinem 6 nejlepší jízdu základního kola. Ve finále ovšem jednou chyboval a dojel čtvrtý.
 
Dvakrát absolvoval finálový parkur Marek Klus. S klisnou Lordanou se po čisté první jízdě dopustil v druhé části soutěže jedné chyby a dokončil na třetím místě. Bezkonkurenčně nejrychlejší a zároveň čistou jízdu předvedl ve finále Aleš Opatrný s klisnou Quintou. Jenže ze základního parkuru měl jednu chybu a tak jeho výkon stačil nakonec jen na druhou příčku. Jedinou dvojicí, která překonala základní i finálový kurz bez trestných bodů byl loňský účastník olomouckého superfinále Marek Klus. V sedle Crada von Wichenstein si dojel pro nejvyšší bodový příděl v prvním kole Českého skokového pohár 2016. Marek Klus je tak zároveň vedoucím jezdcem průběžného bodování, před druhým Alešem Opatrným a třetím Vladimírem Treterou.
 
Pokud se chcete podívat na nezkrácený záznam všech nedělních soutěží Českého skokového poháru, klikněte na www.equitv.cz.



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE