reklama 11B

První výhra Jana Štětiny v ČSP objektivem EquiTV

Ve dnech 30. dubna až 1. května se v Brně Veveří odehrálo druhé kolo Českého skokového poháru 2016. V nedělní Velké ceně Brna se poprvé v kariéře radoval z vítězství v ČSP Jan Štětina.Jeho triumf i průběh dalších túr vám přinášíme v reportáži EquiTV.
06.05.2016 10:09  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

VIDEOREPORTÁŽ Z ČSP V BRNĚ MŮŽETE SLEDOVAT ZDE

Parkurový extraligový seriál Český skokový pohár se po martinickém zahajovacím kole přesunul do Brna Veveří. Tam se ve dnech 30. dubna a 1. května bojovalo o další cenné body do žebříčků všech vypsaných sérií.
 
V amatérské túře se v neděli 1. května postavilo na start dílčího finále dvacet nejlepších dvojic z kvalifikace, která probíhala o den dříve. Osm z nich si pak s kurzem s překážkami do 110 centimetrů poradilo bez chyb na překážkách, a o konečném pořadí tak muselo rozhodovat rozeskakování. S dvěma koňmi do něj postoupil Martin Dulínek a zatímco v sedle Arwen jednou chyboval, s klisnou Troyou dojel znovu bez zaváhání v čase 44,84 sekundy, což stačilo na konečnou čtvrtou příčku.
 
O více než sekundu kratší čas potřebovala na zdolání rozhodující části soutěže Dana Beranová s valachem Unilordem. Na překážkách také nechybovala a dojela tak nakonec třetí. Podstatně rychlejší tempo zvolila Michaela Špatná s ryzákem Catanym. Navíc překonala parkur bez trestných bodů a dojela si pro druhý nejvyšší bodový příděl do žebříčku série. Našla se však ještě jedna rychlejší a taktéž bezchybná dvojice. Tou byla Veronika Kučínská, která se v sedle Papaji nakonec radovala z vítězství v brněnském dílčím finále Amateur Tour. 
 
Brněnská výhra vynesla Veroniku Kučínskou na druhou sdílenou příčku průběžného bodování túry. Ve vedení je po druhém kole Alžběta Ducká. Dílčí finále Czech Junior Cupu pro jezdce ve věku do 18 let bylo postaveno jako hendikep s překážkami do 120 respektive 125 centimetrů, a do jeho rozeskakování postoupilo deset dvojic. Nejrychlejším jezdcem z těch, kteří v něm jednou chybovali, byl Matouš Kořínek v sedle Chique. V loňském roce byl v Brně v té samé soutěži druhý, letos to však stačilo jen na čtvrtou příčku.
 
 
Bez zaváhání překonala rozeskakování Chantal Nová na Quissinim. Volila však tempo spíše na jistotu, takže z toho bylo nakonec třetí místo. Natálie Kreislová byla mezi bezchybnými jezdci dokonce s dvěma koňmi. Lepšího výsledku však dosáhla s Remusem, s nímž si bez trestných bodů dojela pro druhou příčku. Z vítězství a zároveň z nejvyššího bodového přídělu do juniorské túry se v sedle bělky Žillien radovala Vanda Tmějová. Na překážkách nechybovala, a od zbytku startovního pole jí dělily bezmála dvě sekundy. 
 
O vedení v mladší kategorii Czech Junior Cupu se dělí Sára Vingrálková a Chantal Nová, starší kategorii vede Matouš Kořínek, kterému se dařilo jak v Brně, tak při předchozím kole v Martinicích.
 
Hlavní soutěží druhého mítinku Českého skokového poháru byla Velká cena Brna. Do soutěže s překážkami do 145 centimetrů nastoupilo dvacet dvojic. 
 
Na startovní listině nechyběli mimo jiných vítěz prvního letošního kola Marek Klus, a to hned s dvěma koňmi, či celkový vítěz loňského ročníku Rudolf Doležal, který do Grand Prix přihlásil také dva své koňské svěřence. Diváci v Brně mohli vidět i dlouholetou parkurovou dvojici tvořenou Josefem Kinclem a Cascarem. Jejich postupu mezi desítku nejlepších finalistů Velké ceny však zabránily tři chyby na překážkách už v základním kole.
 
Štěstí příliš nepřálo ani Jaroslavu Jindrovi s Quentinem Donth-M. Zatímco v první letošní Velké ceně Martinic s tímto hřebcem finále okusil, v Brně skončil s osmi trestnými body sedmnáctý. Vítězná dvojice z loňského velkého finále Českého skokového poháru Rudolf Doležal a Peggy Sue se v Brně mezi deset finalistů také neprobojovala. Dvě chyby spolu s dosaženým časem stačily na třináctou příčku. Těsně před branami rozhodující části soutěže zůstal Jan Studnička. Ten pro start v Brně zvolil koně Datasys Corcovada, v jehož sedle v základním parkuru jednou chyboval a dosažený čas mu nakonec přisoudil jedenácté místo.
 
Před finálovým vrcholem Velké ceny Brna jsme si k mikrofonu pozvali vítěze úvodního kola Českého skokového poháru Marka Kluse, který postoupil ze základní části hned se dvěma koňmi.
 
Dva koně ve finále sedlal i Patrik Majher. S prvním z nich, Aquamarinem, mu druhá jízda příliš nevyšla, jelikož byl vyloučen pro skok mimo pořadí a celkově tak soutěž dokončil na desáté příčce. Devátý dojel tandem Jaroslav Jindra a Ascobar. Dvojice, která byla ve Velké ceně Brna v loňském roce druhá, tentokrát ve finále dvakrát chybovala a celkem si dovezla osm trestných bodů. Po jedné chybě v obou jízdách měla Denisa Bittnerová s klisnou Adélou-S. S finálovým časem 50,74 sekund jí patřilo konečné osmé místo.
 
Stejné bodové zatížení, avšak lepší čas zaznamenal Marek Klus v sedle Carisona. V tomto případě to znamenalo sedmou příčku, ale jezdec měl pro finále ještě jedno želízko v ohni. Cornet Heinz byl druhým finálovým koněm Patrika Majhera. Jezdec přicházel do kolbiště s čtyřbodovým zatížením ze základní části a zvolil rychlou jízdu takříkajíc „všechno, nebo nic“. Dosažený čas byl bezkonkurenčně nejlepší ze všech finalistů, a bez chyb na překážkách by to stačilo na druhé místo. Jenže chyba přišla a Patrik Majher tak klesnul na šestou příčku.
 
Druhé finálové vystoupení Marka Kluse bylo s klisnou Le Carelou, s níž v první jízdě ani jednou nezaváhal. V závěru soutěže však přišly hned dvě chyby a dvojice dokončila jako pátá. S nulou po základním kole vstupoval do kolbiště Jiří Luža se Zentem-S. Ve finále však jednou chyboval a se skóre čtyři trestné body a časem 53,74 sekundy zůstal těsně pod stupni vítězů.
 
Jedna chyba to byl výsledek i Ondřeje Zváry, který do Brna dovezl Monte Christa. Díky lepšímu finálovému času, než měl Jiří Luža, si dojel pro pomyslný bronz. Rudolf Doležal s klisnou Larou Croft chyboval v základním kole, zatímco ve finále už ani jednou nezaváhal. Navíc jeho čas byl velmi rychlý, a tak se mohl radovat z druhého místa. Pro prvenství si poprvé v historii pohárových Velkých cen dojel Jan Štětina, když jako jediný s Casanovou-S nechyboval ani v jedné z jízd. 
 
Bodování Českého skokového poháru vede i po druhém kole Marek Klus s třiadvaceti body. Jan Štětina se díky triumfu v Brně posunul na druhou příčku, třetí je Aleš Opatrný.
 
Další kolo skokového poháru proběhne 15. května v Ostravě Staré Bělé a vy jej díky kamerám EquiTV budete moci sledovat živě na našem webu. Do té doby si můžete na adrese www.equitv.cz prohlédnout alespoň nezkrácené video záznamy z brněnského mítinku.



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE