reklama 11C

Olympijské hry 2012 Jezdectví začíná všestranností

První z jezdeckých disciplín, na kterou se můžeme na olympiádě těšit, je všestrannost. Veterinární kontrola koní proběhne dnes – tj. v pátek 27. července, v den zahájení OH. Po veterinární kontrole bude následovat losování,...
27.07.2012 12:57  |  Rubrika: Sport  |  FANCLUB  |  APLIKACE
reklama 12D

 

...které rozhodne o pořadí startujících v prvních dvou fázích soutěže. Losování se koná za přítomnosti sboru rozhodčích ve složení:  Anne Mette Binder (hlavní rozhodčíDánsko), Nick Burton (Velká Británie) a  Gillian Rolton (Austrálie). Technickým delegátem je Martin Plewa z Německa, asistovat mu bude taide Barcelos Pereira z Brazílie
 
 
 
High Kingdom Zary Philips přichází stájí týmu Velké Británie. Foto Kit Houghton/FEI
 
Drezura se jezdí v sobotu 28. 7. a v neděli 29. 7. Soutěž všestrannosti pokračuje terénní zkouškou v pondělí 30. 7. Jezdci a koně pojedou drezurní úlohu OG CCI 4-Star Test B. Zájemci najdou na adrese: http://www.fei.org/disciplines/officials-organisers/organisers/eventing/dressage-tests
 
V úterý 31. 7. projdou koně druhou veterinární kontrolou. Boje o medaile v družstvech se rozhodnou po prvním kole parkuru. Top 25 dvojic se kvalifikuje do finále jednotlivců, které proběhne ve stejný den odpoledne. Budou startovat v obráceném pořadí podle výsledků. Do finále smí postoupit pouze tři jezdci z jedné země.  
 
Omezení počtu dvojic z jedné země by mohlo vést k nepříjemným soubojům uvnitř vlastních národních týmů. Například i u týmu pořádající země, který reprezentuje William Fox-Pitt, současná jednička světového žebříčku, několikanásobná medailistka Mary King, Tina Cook, která v roce 2008 získala bronz, Nicola Wilson a Zara Phillips. Wilson a Phillips na OH ještě nikdy nestartovaly. Ale u Zary Phillips to bylo jak v roce 2004, tak v roce 2008 ze zdravotních důvodů koně. Bylo by hezké, kdyby 31letá jezdkyně mohla medaili získat ve stejném roce, kdy její babička, Britská královna, slaví 60 let na trůně.
 
Olympijská sláva je ale těžko dosažitelná. Bez ohledu na vynikající výsledky v tomto sportu, získala Británie zlatou medaili pouze třikrát. Naposledy to bylo v roce 1972 v Mnichově. Stejného roku získal zlatou v jednotlivcích také Brit, Richard Meade. Před čtyřiceti lety byl členem vítězného týmu i otec Zary Phillips, Mark Phillips. Ten letos přijede do Londýna jako Vedoucí družstva všestrannosti Spojených států Amerických
 
A právě Spojené státy drží rekord v počtu vítězství v družstvech. Celkem mají čtyři zlaté medaile. A během posledních OH, které se v Londýně roku 1948 pořádaly, získla tým USA také prvenství. Tři vítězství získalo v družstvech také Německo, navíc ještě dvě zlaté v jednotlivcích.  Německo bude obhajovat vítězství z posledních OH. 
 

Pár údajů k olympijské všestrannosti: 

22 národů
13 družstev
75 soutěžících
Australan Andrew Hoy vyrovná rekord Američana Mike Plumba za nejvíce startů na OH. Bude to jeho sedmá olympiáda. Hoy má již čtyři olympijské medaile a v Londýně se pokusí získat pátou. 
Pošesté na OH budou startovat Mark Todd a Andrew Nicholson z Nového Zélandu a Britka Mary King. 
Rekord v počtu medailí v družstev drží USA (4 – 1932, 1948, 1976 a 1984)
všestrannost na OH je na úrovni 4*
Družstva jsou složena z minimálně 3 a maximálně 5 dvojic. Do klasifikace se započítávají výsledky nejlepších třech. 
Soutěž družstev a jednotlivců běží zároveň.
Finále pro jednotlivce (parkur) se uskuteční ten samý den jako finále družstev. Zúčastní se ho nejlepších 25 dvojic. Finále se můžou zúčastnit maximálně 3 dvojice z jedné země. 
Terénní zkouška je dlouhá přibližně 5700m. Povolený čas je 10 minut. Maximální počet skoků je mezi 42 a 45. 
Skoková zkouška je v prvním kole na parkuru o výšce do 125cm, s 11 až 13 překážkami. Pro finále jednotlivců se výška překážek zvedne na 130cm.  
Na posledních OH získalo zlato jak v družstvech, tak v jednotlivcích, Německo. Dva čelnové vítězného družstva budou startovat i letos v Londýně – Ingrid Klimke a Peter Thomsen. 
Novozélanďané Mark Todd a Andrew Nicholson startovali na OH již před 28 lety (Los Angeles 1984). 
Mark Todd je držitelem dvou zlatých medailí – z roku 1984 a 1988. 
 

Funkcionáři:

Sbor rozhodčích: Anne Mette Binder (Dánsko), Nick Burton (Velká Británie) a Gillian Rolton (Austrálie)
Technický delegát: Martin Plewa (Německo) a asistent Ataide Barcelos Pereira
Stavitel: Sue Benson společně s Jonathan Clissold, Adrian Ditcham, Andrew Hunter a Scott Brickell. Konzultantem pro terénní zkoušku je Francouz Pierre Michelet
Stewardi: Frances Truilzi (Itálie), Jurgen Petershagen (Německo)
 

Družstva: 

Austrálie: Christopher Burton (HP Leilani), Lucinda Fredericks (Flying Finish), Clayton Fredericks (Bendigo), Andrew Hoy (Rutherglen), Shane Rose (Taurus).
Belgie: Carl Bouckaert (Mensa), Virginie Caulier (Nepal du Sudre), Karin Donckers (Gazelle de la Brasserie), Marc Rigouts (Dunkas), Joris Van Springel (Lully des Aulnes).
Brazílie: Marcio Carvalho Jorge (Josephine), Serguei Fofanoff (Barbara), Ruy Fonseca (Tom Bombadill Too), Renan Santos Guerreiro (Kenny), Marcel Tosi (Eleda All Black).
Kanada: Peter Barry (Kilrodan Abbott), Hawley Bennett (Gin & Juice), Rebecca Howard (Riddle Master), Michelle Mueller (Amistad), Jessica Phoenix (Exponential).
Francie:  Lionel Guyon (Memetis de Lalou), Aurelien Kahn (Cadiz), Denis Mesples (Oregon de la Vigne), Donatien Schauly (Ocarina du Chanois), Nicolas Touzaint (Hildago de l’Ile).
Velká Británie: Tina Cook (Miners Frolic), William Fox-Pitt (Lionheart), Mary King (Imperial Cavalier), Zara Phillips (High Kingdom), Nicola Wilson (Opposition Buzz).
Německo: Sandra Auffarth (Opgun Louvo), Michael Jung (Sam), Ingrid Klimke (Butts Abraxxas), Dirk Schrade (King Artus), Peter Thomsen (Barny).
Irsko: Aoife Clark (Master Crusoe), Mark Kyle (Coolio), Joseph Murphy (Electric Cruise), Michael Ryan (Ballylynch Adventure), Camilla Speirs (Portersize Just a Jiff).
Japonsko: Negishi Atsuhi (Pretty Darling), Oiwa Yoshiaki (Noonday de Conde), Kenki Sato (Chippieh), Toshiyuki Tanaka (Marqui de Plescop), Takayuki Yumira (Latina).
Holandsko: Andrew Heffernan (Millthyme Corolla), Tim Lips (Concrex Oncarlos), Elaine Pen (Vira),
Nový Zéland: Andrew Nicholson (Nereo), Jonathan Paget (Clifton Promise), Caroline Powell (Lenamore), Jonelle Richards (Flintstar), Mark Todd (Campino).
Švédsko:  Linda Algotsson (La Fair), Sara Algotsson Ostholt (Wega), Niklas Lindback (Mister Pooh), Malin Petersen (Sofarsogood), Ludvig Svennerstal (Shamwari).
USA: William Coleman (Twizzel), Tiana Coudray (Ringwood Magister), Philip Dutton (Mystery Whisper), Boyd Martin (Otis Barbotiere), Karen O’Connor (Mr Medicott).
 

Země: 

Austrálie, Rakousko, Belgie, Bělorusko, Brazílie, Kanada, Ekvádor, Francie, Velká Británie, Německo, Irsko, Itálie, Jamaika, Japonsko, Holandsko, Nový Zéland. Polsko, Jihoafrická republika, Rusko, Švédsko, Thajsko, USA. 
Kompletní seznam jezdců najdete na: http://www.fei.org/events/games/olympic-games/london-2012
 
Připravila Veronika Kratochvílová
Zdroj: www.fei.org



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE