reklama 11D

Ohlédnutí za finále parkurového Světového poháru

V pondělí 28. března vyvrcholilo ve švédském Göteborgu finále Světového poháru v parkurovém skákání. O vítězi, kterým se podruhé v řadě stal Steve Guerdat, jsme vás informovali. Nyní přinášíme tiskovou zprávu a rozsáhlou FOTOGALERII FEI.
29.03.2016 10:40  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

FOTOGALERIE: FEI / Dirk Caremans

Olympijský vítěz z Londýna Švýcar Steve Guerdat prokázal nervy z oceli, když si 28. března docválal pro druhý titul šampiona Longines FEI World Cup v řadě. Publikum v Scandinavium Aréně v Göteborgu šílelo, když si třiatřicetiletý jezdec dojel po dvou čistých kolech poslední soutěže pro výhru ve výši více než 172.000 EUR. Byl to skvělý závěr víkendu, kdy si tento sportovec vydělal celkem 232.100 EUR.
 
Nizozemec Harrie Smolders si po dvou čistých jízdách přišel v pondělí na více než 130.000 za druhou příčku. Třetí skončil vítěz finále z roku 2014 Daniel Deusser, který se připojil ke svým kolegům na stupních vítězů.
 
„Je to výjimečné“, řekl Guerdat. „Nemyslel jsem si, že tady budu před vámi stát jako vítěz. Mám velmi silný tým, který mě podporuje. Lidi, kteří vstávají brzy ráno a tvrdě pracují. Těm bych chtěl poděkovat. Všichni jsme měli stejný cíl. Stojím tady sice já, ale je to hodně lidí, kteří by tu měli být. Je to týmový výsledek.“
 
Největší vítězství Guerdata přišla s třemi různými koňmi. V Londýně v roce 2012 vyhrál olympiádu s Nino des Buissonnets, v roce 2015 ve finále SP v Las Vegas to byla klisna Albufuehrens Paille a letos ve Švédsku zvítězil na Corbinianovi. 
 
Historický „double“
 
Švýcar šel do vedení už po druhém sobotním kole. V rozhodující dvoukolové soutěži v pondělí však nesměl shodit žádnou z překážek na brilantně postaveném kurzu Santiaga Valery Ullastera. Při zahájení soutěže byl o pouhé dva body za ním trojnásobný vítěz finále Němec Marcus Ehning. Daniel Deusser a Harrie Smolders měli na první místo odstup tří bodů a jedna chyba na překážce dělila od lídra Belgičana Nicolu Philippaertse. 
 
Prvním jezdcem, který překonal úvodní kolo pondělní soutěže čistě, byl Rakušan Max Kühner s běloušem Chardonay. Následoval ho Maikel van der Vleuten (NED) s VDL Groep Verdi. Stejně tak Denis Lynch a Christian Ahlmann se čistými výkony udrželi pouze na bodech, které si donesli ze soboty. Když pak nechybovali ani Marco Kutscher a Pénélope Leprevost, začal se tlak na špičku startovního pole stupňovat. Nicola Philippaerts naopak dvakrát shodil a klesl.
 
Harrie Smolders s Emeraldem a vítěz z roku 2014 Daniel Deusser na Cornet d´Amour dojeli také bez zavhání. Zato Marcus Ehning doplatil na jedinou chybu na překážce a posunul se z průběžné stříbrné pozice na čtvrté místo.
 
Když pak v první části Guerdat zajel bez chyb, bylo jasné, že stejně těsně ho budou stíhat Deusser a Smolders i v druhém kole.
 
Na druhém a třetím místě se nic nezměnilo ani v druhé části soutěže. Smolders i Deusser předvedli opět téměř až exhibiční bezchybné jízdy. Takže atmosféra, když vstupoval Guerdat podruhé a naposled v neděli na kolbiště, byla horečná. Guerdat věděl, že si může dovolit maximálně dva body za čas, pokud by shodil překážku, dopustil by rozeskakování o titul mezi Smoldersem a Deusserem. 
 
Diváci s ním během jeho jízdy doslova skákali každou překážku, a když dvojice procválala cílem s nulou na výsledkové tabuli, tribuny vybuchly. 
 
Guerdat měl v paměti loňský rok, kdy sice vyhrál, ale s velkou dávkou štěstí. „Věděl jsem, že musím jet lépe než loni. To jsem sice vyhrál, ale měl jsem víc štěstí, než že bych jel bezvadně. Soustředil jsem se teď hlavně na koně, nechtěl jsem na něj příliš tlačit a stresovat ho. Nevěděl jsem, jak ten tlak ustojí, zatím nemá ve velkých šampionátech zkušenosti. Cítil jsem ale, že je v pohodě, odpočatý po nedělním dni bez soutěží. Viděl jsem, že kůň bojuje i za mě, a to mi dalo sebedůvěru po celou dobu soutěže“, uvedl vítěz. 
 
Napínavý byl ale i souboj o druhé místo. Harrie Smolders jel na samé hranici, aby udělal lepší čas. Byl velmi spokojený s působením jeho koně, hřebce Emeralda, který si dle jeho slov finále užíval. „Bylo to napínavé, protože to bylo první velké klání tohoto koně. Ale on si užíval atmosféru a dokazoval opakovaně, že na to má. Musím říct, že celé finále bylo o skvělém sportu, výborně postavených parkurech a neuvěřitelném publiku. Tak by to mělo být“, zhodnotil závody Smolders.
 
Daniel Deusser řekl, že třetího místa vůbec nelituje. „Udělal jsem hloupou chybu v sobotu a to zapříčinilo, že jsem třetí. Byl to ale opravdu těžký sport. Když jsem si krokoval druhé kolo, měl jsem pocit, že to je hrozně velké. Potkal jsem Steva na opracovišti, smál se, ale já jsem mu říkal, že pokud po druhém kole zůstaneme na stupních vítězů, budu fakt šťastný, a on že prý také. Takže vážně jsem rád, že to tak dopadlo“, řekl Deusser.
 
Webové stránky finále najdete ZDE
 
 
Zdroj: www.fei.org 



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE