reklama 11C

Ohlédnutí za MČSR chladnokrevných koní v Klokočově

ikonka

Chovatelé a majitelé chladnokrevných koní zažili letos hned dva šampionáty v kombinovaných soutěžích. Jen dva týdny po MČR proběhlo 30. září v Klokočově také společné mistrovství Česka a Slovenska. Podívejte se na reportáž EquiTV…
12.10.2018 11:58  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12A

REPORTÁŽ Z MČSR V KLOKOČOVĚ MŮŽETE ZHLÉDNOUT TADY

V neděli 30. září se ve Františkově dvoře v Klokočově u Vítkova konalo společné mistrovství Česka a Slovenska chladnokrevných koní v kombinovaných soutěžích. Pro účastníky byla vypsaná kategorie dvojspřeží, která zahrnovala všechny tři disciplíny obvyklé v šampionátech koní těchto plemen. Těmi jsou formanská jízda, ovladatelnost s kládou a těžký tah.

Jako první přišla na řadu formanská jízda, což je obdoba vozatajského parkuru. Nejlépe si v ní vedl slovenský zástupce Patrik Játy s koňmi Litvorem a Mačkem. Jeho výkon byl bezchybný, celkem si tak zapsal čas bez penalizace v hodnotě 2 minuty 24 sekund a 95 setin. O necelé čtyři sekundy pomalejší byl český reprezentant Pavel Reichel s Neronem a Brysem Slezským. Ten rovněž nechyboval, takže jeho čas nebyl zatížen trestnými sekundami. Třetí nejlepší výkon podal Čech Marian Fizek, který vedl Lorda a Buntka. Také on na trase nezaváhal, na vítěze této disciplíny však ztrácel téměř deset sekund.

V druhé části šampionátu čekala účastníky soutěž v ovladatelnosti s kládou. Jediným, kdo překonal bez trestných bodů všechny překážky, byl další z českých zástupců David Janoš s koňmi Nickem a Brysem Stadleckým. Deset trestných bodů na překážce číslo devět inkasoval Slovák Luboš Dobrotka, jenž vedl Oidipa a Olega. S přihlédnutím k času to stačilo na dílčí druhé místo. Třetí skončil Pavol Blaško ze Slovenska s koňmi Rostandem a Tomášem. Během své jízdy obdržel penalizaci na překážce číslo devět, která dělala účastníkům největší potíže.

Poslední a divácky velmi atraktivní disciplínou byl těžký tah. V něm se jako nejsilnější ukázali koně Slováka Jana Francistyho – Dolar a Cedrik. Ti utáhli saně o váze 2400 kilogramů na vzdálenost 6,5 metru. Stejně těžký náklad rozpohybovaly také klisny Tajfunka a Švarná českého účastníka Jana Blizňáka. Saně dotáhly na vzdálenost 4 metry a 80 centimetrů. O 90 centimetrů kratší trasu urazili s nákladem 2400 kilogramů Oleg a Oidipus pod vedením Luboše Dobrotky. Předvedli tak třetí nejlepší výsledek. O vítězi celého šampionátu rozhodl součet výsledků ze všech třech dílčích částí. Titul vybojoval Luboš Dobrotka s Olegem a Oidipem, a to díky vysoké pozici v ovladatelnosti v kládě a také v těžkém tahu. Druhé místo obsadil Jan Francisty s Dolarem a Cedrikem. Stříbro jim vyneslo zejména vítězství v těžkém tahu. Na třetí příčce dokončil mistrovskou soutěž David Janoš s koňmi Nickem a Brysem Stadleckým. Po celou dobu závodů podával vyrovnané výkony, přemožitele navíc nenašel ve formanské jízdě.




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE