reklama 11C

Devadesátka EquiTV z MČR chladnokrevných koní 2018

ikonka

Mistrovství České republiky chladnokrevných koní v kombinovaných soutěžích se letos konalo v polovině září v Klokočově. Tradičně se závodilo v jednospřeží a dvojspřeží. Podívejte se na krátkou souhrnnou reportáž v Devadesátce EquiTV.
26.09.2018 13:07  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

DEVADESÁTKU Z KLOKOČOVA NAJDETE TADY 

 
Ve dnech 15. a 16. září se v areálu hřebčína Františkův dvůr v Klokočově konalo mistrovství České republiky chladnokrevných koní v kombinovaných soutěžích. Sobota patřila tradičně jednospřeží. Soutěž se skládala ze tří různých disciplín. Formanskou jízdu, což je obdoba vozatajského parkuru s několika specifickými překážkami, zvládl nejlépe Jan Blizňák s klisnou Švarnou. Navíc si v dalších částech šampionátu připsal dvě dílčí třetí místa, což mu v celkovém součtu vyneslo vítězství.
 
Druhou příčku vybojoval David Janoš s Brysem Stadleckým. Výrazně mu pomohl hlavně nejlepší výkon v ovladatelnosti v kládě. Vyrovnané výsledky vynesly bronzovou pozici slovenské dvojici Pavol Kitaš a Ostermann. Nejlépe si vedl ve formanské jízdě, v níž byl třetí. Nesmíme zapomenout na divácky velmi atraktivní těžký tah. V něm uspěl další ze slovenských zástupců Jana Francisty, jehož kůň Cedrik utáhl 1500 kilogramů vážící saně na největší vzdálenost. 
 
V neděli se závodilo o tituly v kategorii dvojspřeží. Čekaly je stejné tři disciplíny jako singly o den později. Mistrem České republiky se stal Marian Fízek, jenž vedl koně Lorda a Buntka. Blýskl se zejména výkonem v těžkém tahu, který nikdo ze soupeřů nepřekonal. Se svým párem utáhl saně o hmotnosti 2200 kilogramů na vzdálenost šestnácti metrů. Stříbro si z Klokočova odvezl Pavel Reichel s koňmi Neron a Brys Slezský. Předvedl nejlepší formanskou jízdu, s kládou vybojovali dílčí třetí pozici. A i přesto, že v těžkém tahu skončili už na váze 1800 kg, kterou navíc dotáhli jen na vzdálenost 5 metrů, na celkové druhé místo to stačilo.
 
Pavol Kitaš s koňmi Ostermann a Cyrano předváděl poměrně vyrovnané výkony. Jednotlivé zkoušky dokončil jako čtvrtý, pátý a sedmý, ale když se sečetly body za tato umístění, byl z toho nakonec pomyslný bronz. Naopak Dušan Turčan se Saimonem a Grafem zůstal mimo medailové pozice, ale může se pyšnit tím, že zvládl ze všech nejlépe ovladatelnost s kládou.



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE