reklama 11D

Na slovíčko s mistrem ČR 2017 Markétou Lipinskou

ikonka

V rámci rubriky „na slovíčko s mistrem ČR…“ se dostáváme pomalu do závěru. Rozhovorem společně s Markétou Lipinskou se vracíme do disciplíny drezury. Jezdkyně o uplynulé sezoně prohlašuje, že to byla její nejúspěšnější, a proto na ni ráda vzpomíná…
08.02.2018 20:28  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Jak vzpomínáte na uplynulou sezonu?

Minulá sezóna byla moje nejúspěšnější, takže na ni vzpomínám opravdu ráda.

 

Co bylo pro vás největším úspěchem?

Určitě nejvyšší příčka na mistrovství České republiky pony a pak také výhra v Národním poháru ČJF v kategorii dětí.

 

Byla uplynulá sezona v něčem výjimečná/jiná, než ty předešlé?

Jak už jsem zmiňovala, byla nejúspěšnější, a díky mým kamarádům i nejzábavnější. Takže asi byla výjimečná…

 

S jakými plány jste šla do sezony 2017? Podařilo se je naplnit?

Pro obě naše klisny to byla první opravdu vážně míněná sezóna v L, protože jsou ještě celkem mladé a začalo se s nimi pracovat později. Na jaře jsme se hlavně oťukávaly a sbíraly zkušenosti. To, že se nám dařilo se celou sezónu stále zlepšovat a dosáhnout výše uvedených výsledků, je myslím víc, než v kolik jsme doufali.

 

Zaměříme se nyní na mistrovství České republiky. Jak na něj vzpomínáte?

Jako na strašné nervy.

 

Co pro vás bylo při této soutěži nejtěžší?

Nejtěžší bylo ustát stres a tlak okolí před posledním kolem, do kterého jsem nastupovala z prvního místa, ale Janička mi docela dýchala na záda.

 

Kdo/co byl vaším největším soupeřem?

Když pominu moji vlastní hlavu, tak Jana Táboříková s poníkem -  s úžasným a vtipným jménem Maybe The Best.

 

Jak hodnotíte průběh mistrovství České republiky?

Nemám tolik zkušeností, abych tohle mohla hodnotit, ale neměli jsme žádný důvod k nespokojenosti.

 

Jak jste spokojena s místem konáním?

Zduchovický areál je pro nás jeden z těch bližších, navíc to tu známe z jiných závodů i z SCP, které se koná taktéž zde, takže nám určitě vyhovuje.  

 

Jakého koně jste sedlala? Prozraďte nám něco o něm.

Sedlala jsem Niriu, sedmiletou klisnu českého sportovního ponyho. Doma jí říkáme Nefinka. Měla dlouhé dětství, až do čtyř let si u chovatele užívala volnosti ve stádě. Pak putovala k nám a tohle byla teprve její druhá závodní sezóna. Nefi je sice strašně ochotná a opravdu chce vyhrávat, ale je také extrémně citlivá a každá moje chybička ji rozhodí a ruší, takže pro mě je to rozhodně na ježdění jeden z nejtěžších koních, na jakých jsem kdy seděla.

 

Řadíte zisk zlaté medaile k jedněm z největších úspěchů?

Rozhodně! Na Nefince nikdy nikdo kromě mě nestartoval a od začátku si ji připravujeme samy – hlavně proto je to pro nás obrovská odměna. V prvním roce své kariéry jsme spolu vyhrály titul šampióna ČR v kategorii Z, letos začala závodit v L a hned se stala mistryní. Myslím, že takový úspěch se už nemusí opakovat.

 

Jaké máte další cíle ve své kariéře?

Myslím, že je na čase začít s těžšími úlohami a až je dobře zvládneme, sbírat zkušenosti i v zahraničí. S Nefinkou máme společně ještě dva roky a pokud se nám bude dařit, třeba se za dva roky podíváme i na mistrovství Evropy.

 

A jaké máte plány do sezony 2018?

Jak už jsem říkala, pokud se nám bude dařit i v těžších úlohách, tak zkusit vyjet do zahraničí.

 

Můžeme se na vás opět těšit na MČR 2018, kde budete obhajovat titul?

Uvidíme. Ale pokud ano, pak chceme zkusit kategorii Masters.

 

S jakými koňmi se na vás můžeme těšit?

Určitě s Nefinkou a Weinlese. Weinlese je moje zlatíčko, s Nefinkou mi to pořád trošku skřípe, ale samozřejmě všichni tři děláme to nejlepší, co dokážeme.

 

Dá se očekávat, že se představíte i při některých halových akcích?

Jelikož doma nemáme halu a přes zimu koníkům dopřáváme odpočinek a užíváme si hodně vyjížděk do přírody, tak začínáme sezónu spíš později a „halovky“ pro nás moc nejsou.

 

Jak náročné je naplánovat venkovní i halovou sezonu, aby měl kůň pořád chuť závodit?

To plánuje hlavně mamka a vím, že nad tím hodně přemýšlí, aby bylo všechno dobře načasováno. Nikdy nejedeme celou sezónu v jednom zátahu, dáváme koním střídavě kratší odpočinek i v létě, hodně práce se snažíme dělat venku, máme tu nádherné kopce, kde kobylky pravidelně posilují. A práci prokládáme odpočinkovými vyjížďkami, kavaletovými nebo skokovými hodinami, takže nemají jenom dokola drezuru. Každá naše kobylka je jiná, zatímco jedna potřebuje před závody spíš trochu volna a vyvětrat hlavu, ta druhá naopak intenzivní práci.

 

Účastníte se soustředění s jinými lektory?

Ano, ráda. Dobří trenéři se neliší tím, co požadují, ale spíš tím, jak to říkají, a myslím si, že k pochopení je dobré slyšet to různými slovy. Pokud si někdy nejsem úplně jistá, co a proč po mně trenér chtěl, ptám se mamky, ona je takový spojující článek, který zajistí, že v tom nemám zmatek. A cizí oko je potřeba, abych měla co nejpřesnější zpětnou vazbu.

 

Co byste si přála, aby přinesl rok 2018?

Hlavně zdraví pro moje koníky, rodinu i pro mě.

 

Foto: archiv jezdkyně




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE