reklama 11D

Na slovíčko s mistrem ČR 2016 Sofií Najmanovou

Úspěšný přestup z dětí mezi juniory má za sebou Sofie Najmanová. Po úspěších v mladší věkové kategorii se jí v roce 2016 podařilo získat zlatou medaili a titul mistra České republiky ve skocích, právě mezi mladšími juniory…
18.01.2017 10:30  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Konec sezony 2016 – první dojem?

Super, ani jsem to nečekala. Mám za sebou přechoddětí do juniorů, a to byla tvrdá práce. Ale ta mi přinesla hodně úspěchů.

Když se zamyslíte, co se opravdu povedlo

Jednoznačně krásných 14 dníčervenci, kdy jsme se Stardanem vyhráli při CSI Olomouc a za dva týdny na stejném místě mistrovství ČR. A pak na konci sezonyněmeckém Kreuth, kde Stardano opět exceloval dvěma výhrami na CSI závodechdospělými.

Na co v sezoně nejradši vzpomínáte? 

Na neskutečnou diváckou kulisu na CSI Olomouc, česká hymna pro mě a Stardana byla fakt moc emotivní. Přijeli tam naši rodinní kamarádi z Brna (vlastně naše rodina J) a fandili tak urputně, že to zrovna vyšlo ještě i na 3. místo s Billy Baronem. Oslava byla krásná, hrozně přející a hřející…

Jak jste měla rozplánovanou sezonu 2016?

Docela dopodrobna a drželi se plánu. V zimě jsme místo soustředění jezdili na závody do německého Kreuthu, a poté jsme se soustředili jen na CSI. Strávili jsme 14 dní v San Givanni, a od dubna jsme byli každých 14 dní na zahraničních závodech. Léto jsem strávila na dvoutýdenních závodech ve Wiener Neustadt, a to mi nejvíce pomohlo. Podzim byl trochu volnější.

Čeho jste chtěla dosáhnout?

Chtěla jsem dosáhnout splnění kvalifikace na ME v juniorech. To se mi právě se Stardanem povedlo čtyřikrát na různých závodech. Nakonec jsme se pro vzdálenost do Irska rozhodli nejet, a bylo to dobré rozhodnutí. Stardana jsme pošetřili a ten mi to nyní vrací právě v halové sezóně. Z pěti parkurů, co máme nyní v hale za sebou, vyhrál hned třikrát.

Jak důležitým bodem ve vašem kalendáři bylo pro rok 2016 MČR?

Určitě moc. MČR jsme měliplánu již od začátku sezóny, ale rozhodovali jsme se jaké koně do Olomouce vzít, právěohledem na ME. Nakonec nebylo co řešit a přivezli jsme dva nejlepší.

Co pro vás titul znamená

Hrdost a tak trochu oddech, že jsem konečně prolomila smůlu MČR. Byla jsem totiž již na 8 mistrovstvích na velkých koních i pony - a medailí hodně, ale zlato pořád ne.

Co si myslíte obecně o zlatu, jak je v ČR ceněn tento úspěch

Myslím si, že zlatojednotlivcích je dost ceněné. Je to vrchol na českých kolbištích, soutěž je tříkolová, musíte mít formu a štěstí.

Jak náročná byla cesta ke zlaté medaili na samotném MČR

Pro mě byla cestacelku hladká. Stavitel Marco Behrens stavěl klasické, kvalitní CSI parkury, a tak jsem mohla plně využít zkušenostínašich cest. Po druhém kole jsem měla čistého i druhého koně Billyho, a to pomohlo ke klidu. Třetí kolo jsem jela jako předposlední a takrozskoku se Sárou Finsterle jsme musela jet naplno, protože jelapo mně.

Kdo/co byl největší soupeř?

Sára, byla čistá po třech kolech, a tak rozskok musel rozhodnout.

Jak se podle vás poslední MČR podařilo?

technické zázemí moc neřeším. Když jsou moje koně dobře ustájení, jsem i spokojená. Ale po pravdě po CSI Olomouc byl začátek mistrovství trochu zklamáním, ale postupně se to rozjelo. A další vzpomínka? Byla jsem tak šťastná, že si vlastně na nic jiného nepamatuji.

Byl tento závod oproti těm ostatnímroce jiný

Ano bylo to přece MČR. Tři kola, rozskok, všichni čeští junioři a hodně kamarádů na tribuně. Atmosféra, která vás tlačí jak dopředu, tak i trochunervozitě.

Když budete příští rok obhajovat, jak těžké to bude?

Asi to bude těžké, záleží hlavně na tom, jak se rozhodnemenasazením koníohledem na další závody, jakou kategorii pojedu. Podlebude i hodně rozhodovat, zdali bude opět přizván zahraniční stavitel, který postaví technické a kvalitní parkury.

Jaké koně máte aktuálnědispozici?

Moje koně jsou stálice Stardano, Billy a Elise a letní posily Lexus a mladý koně Cassi Boy a Jersey Flower.

Co bystenásledující sezoně ráda zvládla

Sezóna bude ovlivněna přijímačkami na gymnázium, které jsem si vybrala těžké. A opět bych chtěla splnit kvalifikaci na ME juniorůŠamoríně, a když bude forma a hlavně zdraví koní, i účast tam.

čemu byste ráda směřovala?

Udělala jsme si sama plán svých koní. Jeden účast na ME Šamorín, druhý mistrovství ČR, třetí pravidelně Velké ceny na skokovém poháru, čtvrtý CSI mladé koně sedmileté, pátý finále U25…. Je toho hodně J  




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE