reklama 11C

Na slovíčko s mistrem ČR 2016 Janou Bartoňkovou

V rámci dalšího dílu série rozhovorů „Na slovíčko s mistrem ČR 2016…“ se poprvé podíváme také do disciplín voltiž. Na titul mezi seniory-ženami dosáhla v roce 2016 Jana Bartoňková. Ta se také vyjádřila k uplynulé sezoně...
29.12.2016 09:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Konec sezony 2016 – první dojem?

Myslím, že se sezónou můžu být celkově spokojená. Vrátila jsem se po roční pauze do závodního kolotoče a naším cílem byla nominace na MS v Le Mans, což se povedlo.

Když se zamyslíte, co se opravdu povedlo?

Nejvíce spokojená jsem asi se svým výkonem na MS. Poprvé se mi povedlo předvést nejlepší výkon sezóny na šampionátu, což není nikdy jednoduché. Bohužel nám nepřál los, a jelikož jsem otevírala startovní pole, nemohla jsem očekávat příliš vysoké známky. Troufnu si říct, že nás to stálo účast ve finále.

Na co v sezoně nejradši vzpomínáte?

Myslím, že se nám toho v letošní sezóně povedlo opravdu hodně. Absolvovali jsme spoustu závodů, jak domácích, tak mezinárodních. Mezi největší úspěchy bych určitě zařadila 2. místo na CVI Budapešť, 1. místo na CVI Frenštát pod Radhoštěm, nominaci na MS.

Jak jste měla rozplánovanou sezonu 2016?

Průběh sezóny bývá každý rok velmi podobný. Začínáme na domácích závodech, na konci dubna pak začínají mezinárodní závody CVI. Na konci září pak ukončujeme sezónu MČR.

Čeho jste chtěla dosáhnout?

Jak jsem již zmínila, naším cílem bylo získání nominace na MS a to se povedlo.

Jak důležitým bodem ve vašem kalendáři bylo pro rok 2016 MČR?

MČR pro nás bylo příjemným zakončením úspěšné sezóny.

Co pro vás titul znamená?

Je to úspěch. Z každého titulu mám vždycky velkou radost.

Co si myslíte obecně o zlatu, jak je v ČR ceněn tento úspěch?

MČR je pro nás vždycky tečka na konci sezóny, takové potvrzení výsledků za celý rok. Myslím si, že voltiž je obecně nedoceněný sport. Je velmi komplexní a náročný po všech stránkách. Většina lidí si ani nedokáže představit, kolik práce stojí za jednou minutou volné sestavy na koni.

Jak náročná byla cesta ke zlaté medaili na samotném MČR?

Abychom se mohli zúčastnit MČR, musíme splnit kvalifikační známku na třech domácích závodech. Tato známka je nižší, než třeba kvalifikační známka na světový nebo evropský šampionát, takže tuto část jsme zvládli s přehledem.

Na samotném MČR pak celý závod sestává z povinné, technické a dvou volných sestav. Já vždycky nejvíce bojuji sama se sebou. I když mám za sebou už spoustu sezón, hodně záleží, jak se v den závodu zrovna cítím.

Jak se podle vás poslední MČR podařilo?

MČR se konalo v nádherném prostředí Beskyd. Já osobně jsem v Čeladné závodila poprvé. Na můj vkus byla hala dost tmavá a také diváci na nás shlíželi neobvykle shora. Bohužel, co se týče návštěvnosti, to nebylo moc slavné, což je škoda.

Byl tento závod oproti těm ostatním v roce jiný?

Oproti jiným závodům se liší hlavně statutem MČR.

Když budete příští rok obhajovat, jak těžké to bude?

Jak to bude příští rok, nejlépe napoví první závody v nové sezóně.

Jaké koně máte aktuálně k dispozici?

Co se týče koní, zůstává vše při starém. Navíc mám teď možnost trénovat společně s VK Sundance na Slovensku, což je pro mě obrovským přínosem.

Co byste v následující sezoně ráda zvládla?

Ještě nemáme kompletní plán závodů, které budeme absolvovat, ale vrcholem bude ME v Ebreichsdorfu, kde doufám zúročím co nejlépe zimní přípravu. 




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE