reklama 11D

Na slovíčko s mistrem ČR 2016 Miloslavem Příhodou

Úspěšnou sezonu má za sebou Miloslav Příhoda. Ten ukazoval dobré výsledky nejen ve všestrannosti, ale i ve skocích. Ve své hlavní disciplíně však vedle dalších úspěchů na mezinárodní scéně získal také titul mistra České republiky, a to v Pardubicích…
07.01.2017 16:45  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Konec sezony 2016 – první dojem?

Určitě moje zatím nejúspěšnější sezona - jak u soutěží všestrannosti, tak i u parkurů.

Když se zamyslíte, co se opravdu povedlo?

Myslím, že musím s radostí říci, že se letos povedla spousta výborných výsledků. A doufám, že jsem tímto udělal radost především lidem, se kterými spolupracuji. Mně samotného velmi mile překvapilo, s kolika koňmi jsem letos mohl pracovat a pokusit se rozvinout jejich talent a schopnosti.

Na co v sezoně nejradši vzpomínáte?

Samozřejmě, že to budou různá vítězství či umístění na mezinárodních závodech během sezóny. Ale určitě největším zážitkem pro mě bylo třetí kolo při MČR seniorů ve skákání a dokončení soutěže CCI*** v italském Vairano.

Jak jste měl rozplánovanou sezonu 2016?

Jelikož trávím od března do listopadu každý víkend na závodech, snažím se sezónu naplánovat již v zimním období. Vyhraním si v kalendáři důležité cíle pro každého koně, a těch se pak snažíme společně dosáhnout.

Čeho jste chtěl dosáhnout?

Přál jsem si odstartovat na obou mistrovství ČR (skoky a všestrannost), být na ,,bedně" alespoň v jednom kole ČSP, odstartovat na MS mladých koní v Lion d'Angers, pokusit se splnit kvalifikaci na ME-S ve všestrannosti na rok 2017 a ukázat ve sportu pár nadějných a talentovaných koní.

Jak důležitým bodem ve vašem kalendáři bylo pro rok 2016 MČR?

Musím upřímně říci, že to nebyl určitě hlavní cíl. Plán byl se účastnit pouze za předpokladu, že bude slušná forma a budu si jist, že tyto závody zvládneme se ctí.

Co pro vás titul znamená?

Je to pro mě ukazatel, že to, jak s koňmi pracuji, je zřejmě dobrá cesta, a zároveň mě motivuje do dalších závodů.

Co si myslíte obecně o zlatu, jak je v ČR ceněn tento úspěch?

Určitě by to měl být jeden z vrcholů národních závodů a každý jezdec, pokud má tu možnost bojovat o titul, tak toho využije. Když se pak povede zvítězit, je to krásný zážitek, na který se rádo vzpomíná. Podle mě by ovšem člověk neměl ustrnout a spokojit se „pouze" s titulem MČR, a pokud má ten potenciál a je tedy nejlepší v Čechách, měl by se snažit posunout své cíle do mezinárodního sportu a snažit se bojovat na evropských či světových šampionátech. Pomoci rozvoji českému jezdectví a pokusit se vybojovat daleko cennější vítězství.

Jak náročná byla cesta ke zlaté medaili na samotném MČR?

Mě osobně velmi baví atmosféra každého mistrovství, ale fakt, že se bojuje o medaile či o titul mistra, mě nechává velice klidným. Snažím se podat ten nejlepší výkon a pak se uvidí, jestli byl někdo lepší.

Kdo/co byl největší soupeř?

Mistrovství je velice speciální soutěž, která svým názvem dokáže lidi buď velmi podpořit anebo naopak dosti znervóznět. Ať tak či tak, je to pouze jednotlivý závod, který může vyjít každému a ten nejpřipravenější na konci slaví. Největší soupeř je podle mě tedy vlastní vědomí.

Jak se podle Vás poslední MČR podařilo?

Letošní mistrovství všestrannosti bylo úplně jiné než doposud, a to hlavně díky tomu, že všechny kategorie v rámci naší disciplíny byly na jednom místě a v ten samý čas. I proto bylo pro pořadatele velmi náročné skloubit všechny startující, tratě krosů, ceremoniály a rozhodčí. Myslím, že se ovšem vše povedlo a všichni mohli sledovat krásný sport.

Byl tento závod oproti těm jiným v roce jiný?

Snad jen, že jsem dostal velké množství gratulací a s medailí na krku jsme zpívali hymnu!

Když budete příští rok obhajovat, jak těžké to bude?

Budu to brát tradičně jako ,,hozenou rukavici" a v neděli odpoledne uvidíme, jak se to povedlo...

Jaké koně máte aktuálně k dispozici? Budete sedlat pro příští rok nějaké nové?

Co se týče všestrannosti, měl by se na MČR objevit opět můj mistrovský kůň Lord 27 a snad i staro-nový parťák Inkard, kterého jsme mohli vidět na MČR mladých jezdců s mojí svěřenkyní Anetou Dohnalovou. Na mezinárodní scéně by krom těchto dvou měli startovat určitě Captain Hero a Ferreolus a svůj prostor dostane i nadějný 5 letý Hennessy 2. U skokových koní nebudu vypisovat všechny jména, pouze prozradím, že již nyní mám ve stáji několik velmi perspektivních mladých koní do soutěží KMK. O startech s Clear Jolie musíme ještě pohovořit s majitelem, takže nás čeká opět velmi nabitá a zábavná sezóna.  

Co byste v následující sezoně rád zvládl?

Rád bych ji dokončil ve zdraví svém i mých koní a ke spokojenosti majitelů, trenérů a kamarádů co mi fandí.

K čemu byste rád směřoval?

Pokud bude forma a výsledky budou dostačující, rád bych odstartoval na ME-S ve všestrannosti v polské Strzegomi s valachem Captain Hero a pokusil se ji dokončit aspoň v kvalifikačních limitech. Pokud se nám podaří na tyto závody odjet, byl bych strašně rád, pokud by se na trati objevily české vlajky s fanoušky našeho sportu...




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE