reklama 11C

Na festival do Lysé má namířeno i Martin Maivald

Jediný reprezentant České republiky ve všestrannosti při Světových jezdeckých hrách 2014 v Normandii, kterým je Martin Maivald, plánuje start v halové soutěži všestrannosti, která při Jezdeckém festivalu v Lysé proběhne během pátečního odpoledne...
11.03.2016 13:04  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 
Jednat se bude o vůbec první oficiální halovou soutěž ve všestrannosti, byť z hlediska pravidel jde o specifickou skokovou soutěž s terénními (přírodními) překážkami, jež je označována jako „Derby“. I derby soutěže však doposud probíhali pouze na venkovních koblištích, která jsou mnohem prostornější, než to v hale „C“ lysolabského výstaviště. Mezi jezdci je o tento nový soutěžní model zájem a už je přihlášeno kolem dvou desítek soutěžních dvojic. Chybět by na startovní listině nemělo ani jméno Martina Maivalda, kterého jsme požádali o krátký rozhovor.
 
Halová všestrannost je ve vaší současné domovské stáji, jež se nachází ve slovenských Motěšicích, v podstatě běžnou záležitostí. Jak dlouhou mají tyto závody u vás tradici
Halové závody ve všestrannosti se v jedné z největších jezdeckých hal na Slovensku i v Čechách jezdí už několik let. Jedná se standardně o dvoudenní závody ve všestrannosti. V sobotu se jezdí dopoledne drezura, odpoledne parkur a na neděli je připraven cross. Tyto závody mají tradici od roku 2007 a cestu na ně si nachází nejen slovenští jezdci, ale také účastnici z Maďarska nebo České republiky. Já osobně se jich účastním od roku 2008. – Rád bych tedy při této příležitosti pozval zájemce o halovou všestrannost i k nám do Motěšic na 26. a 27. března.
 
V čem je pro vás halová všestrannost lákavá? 
Je to o mnoho náročnější, než když se jede v terénu. V hale skoky přicházejí mnohem rychleji než v klasickém crossu, takže jezdecká dvojice musí prokázat obratnost, odvahu a sílu a samozřejmě pozornost a poslušnost, jelikož velké množství průčelí je úzkých. Je to výborná příprava pro jezdce a koně na venkovní sezonu. 
Indoor Eventing, jak se těmto soutěžím říká ve světě, jsem se účastnil už dvakrát při Vánočním festivalu v rakouském Salzburgu, kde trať vedla dvěma halami a byla to hodně velká show. V roce 2014 si pořadatelé připravili novinku a skákali jsme i vodní kombinaci, dvojskok z průskoku tzv. oknem. Hodně důležití jsou diváci, kteří dokážou jezdeckou dvojici vyburcovat ke skvělým výkonům.
 
Jak často se dostanete na závody do České republiky? 
Od roku 2008 působím na Slovensku a jezdím pro Žrebčín Motešice. Do Čech jezdíme rádi na závody jak na seriál Zlatá podkova, tak i na rámcové soutěže, nebo i na mezinárodní závody. Mezi ty nejoblíbenější bych zmínil Pardubice, Kolesa, Loštice a Humpolec. Na tento rok budu mít více mladých koní, tak když to půjde, určitě využijeme i nabídek jiných pořadatelů v České republice.
 
V Lysé bude startovat také dvojnásobný olympionik ve všestrannosti Jaroslav Hatla. Kdy jste se s ním potkal naposledy v jedné soutěži? 
Na mezinárodní úrovni jsme se naposledy potkali v polském Sopotu při mém prvním startu na úrovni tří hvězd, což bylo v roce 2013. Poté jsme na sebe neměli nějak štěstí. V roce 2015 jsme se potkali v Strzegomy, ale každý jsme šli jinou tříhvězdičkovou soutěž. Na národních závodech v Čechách jsme se minulou sezonu potkávali vcelku často. 
 
Jak se těšíte do Lysé a co jste o ní již slyšel? 
O Lysé jsem slyšel samé pozitivní komentáře, spoustu jsem toho viděl na internetu a minulý rok na podzim měli v Lysé při výstavě Kůň 2015 vystoupení kamarádi z Národního hřebčína Topolčianky. Ti byli velmi nadšení z atmosféry. Moc rád bych se proto zúčastnil závodů s jedním z mých koní zmiňované halové všestrannosti. Doufám, že vše vyjde a budu si taky moci užít výbornou atmosféru Jezdeckého festivalu v Lysé nad Labem a předvést se před českým publikem.
 
Děkujeme za rozhovor a těšíme se na viděnou 18. března na výstavišti v Lysé nad Labem! 



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE