reklama 11D

Křest druhého dílu Kroniky kladrubské opět v Lysé

Křest druhého dílu Kroniky kladrubské Jiřího Hájka se uskuteční v pátek 21. září ve 12.30 hodin na výstavě Kůň 2012 v Lysé nad Labem v prostorách stánku časopisu Svět koní. Během setkání bude možné si zakoupit první i druhý díl publikace...
20.09.2012 23:50  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

 

„Při křtu bude opět přítomen, stejně jako v loňském roce, autor díla Jiří Hájek, který zároveň bude knihy i podepisovat. Co nejsrdečněji jsou zváni všichni chovatelé, jezdci a příznivci starokladrubských koní,“ uvedla vydavatelka knihy, Ing. Lenka Gotthardová
 
 
Pokud někdo nestihne křest kroniky, bude si ji moci v průběhu výstavy zakoupit na stánku časopisu Svět koní nebo na stánku ASCHK ČR.  
 
Kniha začíná nejšťastnějším obdobím historie kladrubského hřebčínavládou císaře Karla VI. Jeho nejvyšším štolbou byl Adam František kníže Schwarzenberg, inspektorem dvorních hřebčínů František Václav hrabě Trauttmansdorff a ředitelem kladrubského hřebčína František Ignác rytíř z Hustířan. Tyto čtyři ojedinělé osobnosti společným zájem a dílem přispěly k největšímu rozvoji hřebčína po stránce chovatelské, kulturní, společenské a stavitelské.
 
Bohužel nástup Marie Terezie na trůn byl provázen vpádem pruských vojsk na naše území, ukořistěním mnoha koní ze Smrkovic a z Kladrub a omezením finanční podpory a nakonec evakuací kladrubského hřebčína do Kopčan.
 
Značná pozornost je věnována právě i Kopčanům, které se staly v letech 1765 – 1826 císařským hřebčínem a odkud pocházejí zakladatelé chovu běloušů Generale a Generalissimus.
 
V knize je opět pamatováno na řadové zaměstnance hřebčína i na jejich nadřízené. Jedna z kapitol popisuje i vznik jedné z prvních manufaktur v Čechách na textil a sukno právě v Kladrubechjejí rozvoj, význam i zánik.
 
Většina popisovaných budov, staveb či uměleckých děl pochází právě z období rozsahu druhého dílu Kroniky z let 1720 – 1850, a tak jsou také v knize často vyfotografovány.
 
Kniha končí obdobím nástupu císaře Františka Josefa I. a jeho manželky Elizabeth, zvané Sisi, na trůn. Poutavé a vlastenecké čtení z pera Jiřího Hájka opět potěší srdce obyvatel Kladrub a širokého okolí, zaměstnanců hřebčína, chovatelů a majitelů starokladrubských koní i všech dalších, kteří se o osud kladrubského hřebčína zajímají.
 
Vydavatel: Lenka Gotthardová
220 stran A4, rok vydání 2012, přes 100 barevných fotografií
Cena: 260,-



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE