reklama 11A

Krása arabských koní poprvé pod širým nebem

Letošní ročník mezinárodní výstavy arabských koní Prague Intercup se poprvé v historii konal pod širým nebem, a to v Praze na Letné. Toto krásné a elegantní plemeno se tam představilo 2. a 3. září. Podrobnosti se dočtete v článku Renaty Kolářové.
11.09.2017 10:13  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12C

Foto: Renata Kolářová

O arabských koních se říká, že v klusu doslova plavou a tento jedinečný pohyb je pro ně typický. Moc ale nechybělo a mohli plavat nejen obrazně, ale doslova! Letos se totiž poprvé konala mezinárodní výstava Prague Intercup pod širým nebem - na Letné v Praze. Jenže počasí se krátce před akcí prudce zhoršilo, v noci ve čtvrtek začalo pršet a déšť se střídal s vydatnějším lijákem až do páteční noci. Jaroslav Lacina, který tuto výstavy od počátku organizuje, mohl dát jedině na modlení, aby o víkendu 2. - 3. září bylo líp!
 
Mraky i slunce při XVI. české národní přehlídce
 
A nad milovníky arabských koní se nakonec Matka příroda smilovala a ráno se začaly temné mraky nad Letnou protrhávat a pomaličku vykukovalo i slunce! Kolbiště bylo v rámci možností ve slušném stavu, pouze jeden roh (kterému se předvaděči mohli vyhnout) zůstával hlubší a mokrý. Ale na opracovišti i mezi hosty zavládla ihned optimističtější nálada. XVI. česká národní přehlídka začala krátce po desáté hodině a zúčastnilo se jí 23 koní českých majitelů. Bohužel koně stále nedosahují na evropskou úroveň a je jasné, že pro chovatele to ještě bude běh na dlouhou (a finančně náročnou) trať. Další bolístkou jsou nepřipravení/nevychovaní koně, u kterých se handleři marně snaží je dostat do výstavního postoje a porotci mají co dělat, aby včas uskočili. A to mezi nimi byla i vzácná návštěva- Její královská výsost Princezna Alia Al Hussein, která to však naštěstí zvládala s úsměvem.
 

Výsledky šampionátu

 
Juniorské klisny opanovala  Damali (maj.Z. Hubálek) před Dahab (maj. Z. Hubálek) a třetí byla Poa Poetka K (maj.M. Kyselý.) 
Seniorskou zlatou šampionkou se stala Draga (maj.Z. Hubálek), stříbrnou Zafira (maj.Z. Hubálek) a bronzovou Shahkiraa (maj. M. Novotná) , klisna je taktéž držitelkou WAHO Trophy 2016.
 
V kategorii Juniorští hřebci (zde byli jen dva koně) zvítězil KA Barbelo Arminius (maj. V. Svěrkoš) před Ghazal Alla El Din (maj. JK Wood-service team o.s.)  
 
V kategorii seniorských hřebců se zlatým šampionem stal Cyriusz Psyche (maj. M. Žižková), stříbrným Wiking (maj. P. Zástěra) a bronzovým SL Aladeed (maj. M. Kyselý.)
 
Šťastný VII. ročník Prague Intercup s velkým překvapením
 
V rámci mezinárodní výstavy jsme viděli 38 koní, kteří bojovali nejen o šampionské tituly, ale také o finanční ohodnocení v European Cupu, který je určen pro koně vlastněné a chované evropskými majiteli. Profesionální handleři neponechali nic náhodě a na Letné začala ta správná show. V sobotu se ještě divákům představili koně v sedmi kategoriích, od ročků po tříleté hřebce. To nejlepší však čekalo na neděli-seniorské kategorie a udělování šampionských titulů. Kromě nádherných koní potěšil diváky i hosty doprovodný program, viděli jsme ukázku sokolnictví v podání M. Straky, vynikající vystoupení Pupkáčů z Cirku La Putyka, velký obdiv zahraničních hostů sklidilo čtyřspřeží starokladrubských vraníků, které přivezlo vzácné hosty a porotce.  Největším překvapením však bylo exkluzivní předvedení světového juniorského i seniorského šampiona EKS Alihandra, který se stal v roce 2012 Zlatým juniorským šampiónem právě na Prague Intercupu. Tento hřebec je dnes dokonalým představitelem arabského koně a jeho ladné křivky i temperament všechny okouzlily!
 
Roční zlatou šampionkou se stala Wadelia (Lutetia Arabians), Zlatou juniorskou šampionkou byla zvolena Safiat Al Shaqab (Al Shaqab Member of Q.F.) Juniorským zlatým šampionem Muntasir J (Jadem Arabians). Seniorskou zlatou šampionkou se stala Altamira (Halsdon Arabians) a Zlatým seniorským šampionem Lawrence El Gazal (La Movida Arabians.) 
 
 
Víkend s arabskými koňmi utekl až příliš rychle a nakonec byl sedmý ročník skutečně šťastný, protože počasí výstavě přálo, diváci vytvořili pěknou kulisu a předvedení koně byli velice kvalitní. 
 
Text: Renáta Kolářová



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE