reklama 11D

Jezdecký sport 2018 - estetické disciplíny

ikonka

Třetí díl speciálního vydání magazínu pod názvem Jezdecký sport 2018 je věnovaný estetickým disciplínám. Podíváme se na nejvýznamnější sportovní akce letošního roku v drezuře, paradrezuře, voltiži, paravoltiži a reiningu.
08.11.2018 11:45  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

JEZDECKÝ SPORT 2018 ESTETICKÉ DISCIPLÍNY NAJDETE ZDE

Jezdectví má celkem sedm klasických disciplín pod hlavičkou České jezdecké federace, které nabízejí napětí, adrenalin, ale také eleganci a soulad jezdce s koněm. Právě estetickým disciplínám je věnovaný třetí díl pořadu Jezdecký sport 2018. V něm si připomeneme nejvýznamnější akce v drezuře, voltiži a reiningu, které přinesla uplynulá jezdecká sezona.
Po devíti letech se na území České republiky vrátily mezinárodní závody v paradrezuře určené pro hendikepované sportovce. Mítink se konal ve dnech 13. až 15. dubna v hale areálu v Královickém dvoře nedaleko Slaného.

Připraveny byly soutěže pro všech pět gradů, tedy kategorií jezdců, jež jsou rozděleni podle stupně hendikepu. V první skupině se představila dlouhodobě nejúspěšnější česká reprezentantka Anastasja Vištalová s klisnou Dominique. Ve finálové volné úloze vybojovala známku dosahující bezmála 70 procent, což stačilo na skvělou druhou příčku. Porazit jí dokázala pouze italská dvojice Sara Morganti a Ferdinand Di Fonte Abeti, která obdržela o 4 procenta vyšší hodnocení.

Druhou skupinu ovládl podle očekávání rakouský olympijský medailista Pepo Puch v sedle valacha Sailor´s Blue. Rozhodčí mu za jeho sestavu udělili více než 76 a půl procenta. Německý jezdec Steffen Zeibig s klisnou Feel Good se stal vítězem freestylu mezi sportovci zařazenými do třetího gradu. Na start finálové úlohy čtvrté skupiny se postavily pouze dvě dvojice. Lépe si vedla Italka Erica Barozzi s hřebcem Zizifo Interagro, takže se mohla radovat z prvenství. V pátém gradu se prezentovala jediná dvojice, a to Alfonsina Maldonado a World Champions. Přestože Uruguayka neměla v soutěži konkurenci, je třeba říct, že předvedla výborný výkon oceněný více než 71 procenty.

Jezdecký areál v Brně Panské líše hostí každoročně mezinárodní závody zařazené do seriálu Světového poháru. Ty se konaly během třetího červnového víkendu. Na své si přišli jezdci všech věkových kategorií. Všechny túry vrcholily finálovými úlohami, jež se jely v neděli 17. června. Ve freestylu pro děti na pony si nejlépe vedla Rakušanka Claire Benedict s koněm Dynasty. Děti s velkými koňmi závodily v závěru v úloze pro jednotlivce. Výborným druhým místem se blýskla česká dvojice Tereza Matoušková a Coelenhage´s Las Vegas. Za svůj výkon dostala od rozhodčích bezmála 70 procent. Nejlepší sestavu předvedla Maďarka Hanna Hoffer s hanoverským valachem French Kiss, jejíž známka překonala 73 procent.

V juniorské túře měla Česká republika žhavé želízko v ohni, a to Evu Vavříkovou s klisnou Belle Ennie. Ve volné úloze dojela nakonec na druhém místě s bezmála 71 procenty. První příčku vybojovala maďarská reprezentantka Zsófia Lázár s desetiletou německou hnědkou Balerinou Royal. Maďarské barvy zářily také ve finále rundy pro mladé jezdce. Nejvýše hodnocený nedělní výkon předvedla Réka Zengo na koni Ronaldinho 12.

Finále tříhvězdové úrovně, jež se jelo jako Intermediate I kür ovládla s náskokem bezmála 4 procent na nejbližšího soupeře rakouská hvězda Ulrike Prunthaller v sedle hřebce Bartlgut´s Quantum. Její známka měla hodnotu 77,350 procenta. Vrcholem mítinku byla volná Grand Prix, na jejíž start se postavila jediná domácí dvojice, a to Petra Minářová a Dumont. Se známkou 65,950 procent obsadila konečnou osmou příčku. Vítězkou se stala portugalská jezdkyně Maria Caetano s lusitánským hřebcem Coroadem. Sbor rozhodčích jí ocenil známkou přesahující 74 procent.

Další významnou akcí drezurní sezony s číslovkou 2018 bylo mistrovství České republiky, které hostily ve dnech 15. – 19. srpna Královice. Medaile se rozdávaly ve všech věkových kategoriích jezdců na velkých koních. Dětskou mistryní republiky se stala Karolina Wiesnerová se Zafirou, která ovládla dvě ze tří úloh šampionátu. Mezi mladšími juniory zvítězila suverénně Eva Vavříková v sedle valacha Siracusy. Vyhrála všechna vypsaná kola a dosáhla na průměrnou známku bezmála 74 procenta. Zlato v kategorii starších juniorů si odvezla Laura Lišková, která sedlala valacha Wormana. Také ona nenašla přemožitele ani v jedné z úloh tříkolové soutěže. Tři prvenství zaznamenala v průběhu mistrovství i Anežka Zajícová se Stasiou AG, která tak získala zlatou medaili mezi mladými jezdci. 

Senioři si mohli v roce 2018 vybrat mezi dvěma úrovněmi obtížnosti. V Malé rundě čekaly účastníky úlohy sv. Jiří, Intermediate 1 a Intermediate 1 freestyle. Bronz v ní získal Michal Knoflíček na holandském valachovi Zun Light VDL. V průměru měla jeho známka hodnotu lehce přes 67 procent. O jedno procento více zaznamenala Kamila Kotyzová s Radulou a stala se tak letošní vicemistryní v této úrovni obtížnosti. Všechny úlohy v této rundě vyhrála Ida Vavříková s osmiletým oldenburským hřebcem Fürst Romanticem a dojela si tak pro zlato.

Jezdci ve Střední túře měřili síly v úlohách Intermediate A a B a pochopitelně i jejich finálová úloha se jela jako volná s hudebním doprovodem. Pro třetí místo si dojela Hana Vášáryová s klisnou Filipou, která za své sestavy dostala v průměru necelých 66 procent. Vicemistryní roku 2018 se stala Tereza Hábová, jež sedlala svou stájovou jedničku Jamese Bonda. Jejich výkony byly ohodnoceny průměrnou známkou ve výši 68, 5 procenta. O téměř čtyři procenta odskočila soupeřům vítězka Libuše Mencke. Její Freestyle v sedle Sýria ocenili rozhodčí známkou vyšší než 72 procent.

Zapomenout nesmíme také na drezurní mistrovství dětí na pony, které se jelo ve Zduchovicích během posledního srpnového víkendu. Připomeneme si mistryně ve dvou kategoriích, v nichž se závodilo na nejvyšších úrovních obtížnosti. Tříkolovou soutěž Master ovládla jednoznačně Anna Procházková s německým valachem Nice Guy. Vyhrála všechny tři úlohy, v závěrečném freestylu dokonce získala hodnocení vyšší než 73 %. Mistryní České republiky se v nejstarší kategorii drezurních jezdců od 14 do 16 let na ponících do 148 cm stala Sára Kotisová s Nispuckem. 

Závody ve voltiži CVI, jež se konají ve Frenštátě pod Radhoštěm, jsou již stálicí v kalendáři významných mezinárodních akcí na území České republiky. Letos proběhly na přelomu května a června. Připraveny byly soutěže od jedné do tří hvězd pro jezdce závodící v různých kategoriích. K velké radosti fanoušků české voltiže se domácí sportovci představili ve výborné formě. Mezi juniorkami v úrovni CVI2* nenašla přemožitele zástupkyně pořádajícího klubu Tereza Czyžová, která cvičila na Aladinovi s podporou lonžéra Ondřeje Svobody. Jejich výkon byl oceněn průměrnou známkou bezmála 7,7 bodu. S Aladinem slavila prvenství také frenštátská juniorská skupina. Ve své kategorii vyhrála se známkou 6,779 bodu.

Další vítězství si připsaly české barvy zásluhou Kateřiny Kocurové. Ta obsadila první příčku v tříhvězdové soutěži žen. Cvičila s Patriotem, jehož lonžérkou byla Andrea Videnková. Druhé místo brala Polka Aleksandra Mazinska s koněm Azzarem vedeným Janem Ratajczakem. Na stupně vítězů dosáhla také maďarská jezdkyně Anna Pakkot. Jejím koňským partnerem byl Hubertus, kterého lonžovala Eilika Habsburg-Lothringen. Nejvyšší hodnocení ve své kategorii mužů získal Jan Hablovič. Známku 7,180 dostal za sestavy s koněm Kuzmou pod vedením Libuše Hablovičové. Jeho jediný konkurent v soutěži Rus Aleksandr Stikin s Lordem skončil těsně za ním s rozdílem pouze 2 desetin bodu. Vypsána byla také úroveň CVI s třemi hvězdami pro seniorské skupiny. V ní se představili pouze členové JK Voltiž Albertovec s Patriotem. Známka překračující 7,5 bodu však ukazuje na výborně předvedenou sestavu.

Druhým vrcholem domácí voltižní sezony bylo mistrovství České republiky, které se konalo ve dnech 6. až 8. července v Albertovci. Medaile se rozdávaly celkem v pěti kategoriích. V soutěži juniorských dvojic, jež má za poslední roky na šampionátu již své pevné místo, předvedly nejlepší sestavy členky Tělovýchovné jednoty Lucky Drásov Tereza Viktorínová a Adéla Kotolová. Druhá jmenovaná jezdkyně navíc vybojovala zlato mezi juniorkami kategorie B. Na úspěchu drásovských voltižérek se podílel valach Landar a jeho lonžérka Petra Cinerová. Mistryní republiky v soutěži juniorek kategorie A se suverénním výkonem stala Tereza Czyžová cvičící na Aladinovi. Chybět nemohl samozřejmě jeho stálý lonžér Ondřej Svoboda. 

Účastníci seniorského šampionátu startovali společně ve sloučené kategorii žen a mužů. Domácí Kateřina Kocurová cvičící na Patriotovi obdržela hodnocení přesahující 6,5 bodu. O dvě desetiny více než Kateřina Kocurová dostal za své sestavy zástupce Tělovýchovné jednoty voltiž Tlumačov Jan Hablovič. Koně Kuzmu, na němž cvičil, vedla Libuše Hablovičová.
Vrcholný zážitek nabídla divákům soutěž juniorských skupin. Zlaté medaile získali se zbrusu novou volnou sestavou domácí voltižéři z Jezdeckého klubu voltiž Albertovec. Rozhodčí jej ohodnotili vysokou známkou dosahující téměř 7,5 bodu.

Voltižní sezonu uzavřelo mistrovství České republiky pro hendikepované sportovce. Paravoltižní šampionát proběhl v Brně v hale Veterinární a farmaceutické univerzity ve dnech 6. a 7. října. V kategorii jezdců s lehkým hendikepem nenašla přemožitele Eliška Čejková reprezentující Počin Praha. Za svůj výkon s Šibalem dostala 7,11 bodu. Sada medailí byla připravená také po jezdce zařazené do skupiny se zdravotním omezením. Nejcennější kov brala Veronika Marečková, která v barvách Počinu Praha závodila s Šibalem. V soutěži jezdců kategorie TH1 tedy s tělesným hendikepem se nejvíce dařilo Veronice Písaříkové z pražského Orionu. Ta předvedla s Luganem nejlepší výkon ve všech třech sestavách a její známka měla hodnotu bezmála sedm a půl bodu.

Z mistrovského titulu mezi voltižéry s tělesným hendikepem kategorie 2 se radovala Pavla Tetaurová z Orionu Praha s Luganem. V soutěži žen s mentálním hendikepem se nejvíce dařilo člence Tělovýchovné jednoty Lucky Drásov Haně Šimečkové, která závodila na Alasce. Podařilo se jí obhájit prvenství z roku 2017. Mezi muži po roce opět triumfoval Štěpán Švarc s Luganem. Dvojice z Orionu Praha získala od rozhodčích vysokou známku v hodnotě 7,32 bodu. Štěpán Švarc si odvezl z Brna titul také z šampionátu dvojic. Cvičil společně s Veronikou Písaříkovou, pro kterou to bylo rovněž druhé zlato. Předvedli výkon, jenž byl ohodnocen známkou převyšující 8,6 bodu. Nesmíme zapomenout na nejúspěšnější sportovce v kategorii družstev. Zlato neputovalo daleko, odvezli si ho členové Epony Brno.

Jedinou westernovou disciplínou zastřešenou Českou jezdeckou federací je reining. Sezona 2018 nabídla dvoje klíčové závody. Prvním byly mezinárodní závody CRI, jež proběhly v Kozlovicích 4. května. Vypsané byly tři kategorie, v kterých se z nejvyšší příčky radovali Radka Paverová na koni SK Whizchic… Dále Sophia Lukačíková v sedle Steppin With Class a Marián Štihel na SK Smart Whiz Olena. 

Mistrovství České republiky se konalo v Kozlovicích ve dnech 8. a 9. září. Vypsány při něm byly čtyři mistrovské kategorie. My si však připomeneme i soutěže Futurity a Restricted, jež se v rámci mistrovství republiky nevyhodnocují. Kategorie Futurity je určená pro tříleté koně a trofej z ní je u jezdců reiningu stejně cenná jako mistrovský titul. Pro vítězství si s celkovým skóre 422,5 bodu dojel letos Antonín Solanský v sedle koně LV Barny Remedys. Novinkou byla soutěž pro začínající jezdce s názvem Restricted, kterou ovládla suverénně s náskokem devíti bodů dvojice Olga Trachtová a Boby Freckle.

V šampionátu mládeže tedy jezdců do 18 let vybojovala zlato Radka Paverová, která na zkušeném hřebci SK Whizchic dokončila obě jízdy s hodnocením ve výši 417,5 bodu. V soutěži Junior určené pro čtyř až pětileté koně porazil výrazným rozdílem bezmála čtrnácti bodů všechny soupeře Lukáš Brůček na hnědákovi Magico Gallo. Pamatováno bylo také na jezdce zařazené v kategorii amatér. Mezi nimi vybojovala nejvyšší příčku dvojice Martina Lissová a HH Golden Shiner.

Vrcholem šampionátu byla soutěž seniorů. Na nejvyšší hodnocení 436 bodů dosáhl Lukáš Brůček s dalším ze svých koní, dlouholetým svěřencem Top Sail Pop. Mohl se tak radovat z dalšího mistrovského titulu. Vedle dvou zlatých medailí z individuálních soutěží byl také členem dvou nejúspěšnějších týmů. A mimo jiné si z Kozlovic odvezl i cenu pro jezdce roku 2018.

Tak to byl přehled toho nejzajímavějšího z estetických disciplín v roce 2018. První drezurní a voltižní závody jsou naplánovány na druhou polovinu března při Jezdeckém festivalu v Královicích u Slaného. Reining přijde na řadu nejpozději začátkem května. Do té doby vám ovšem nabídneme celou řadu reportáží z dalších jezdeckých disciplín. 

Halová jezdecká sezona 2019 totiž odstartuje hned zkraje února vozatajskými a skokovými soutěžemi. Navíc nás v prosinci čeká ještě jedna velká jezdecká událost, kterou je parkurová Global Champions Prague PlayOffs. Ještě před tím si připomeneme dosavadní zastávky této prestižní skokové túry. Takže brzy opět na shledanou!




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE