reklama 11C

Jezdecký magazín EquiTV 2. srpna 2018

ikonka

První srpnový Jezdecký magazín EquiTV nabídne dvě reportáže. Obě jsou z parkurových závodů. Nejprve zavítáme do Zduchovic, kde se od 27. do 29. července konalo MČR mladých jezdců a seniorů, v druhé části si připomeneme GC v Berlíně.
02.08.2018 16:12  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

JEZDECKÝ MAGAZÍN MŮŽETE SLEDOVAT POD TÍMTO ODKAZEM

Mistrovství České republiky mladých jezdců a seniorů v parkurovém skákání je jedním ze sportovních vrcholů domácí jezdecké sezony. Letos jej hostily Zduchovice u Kamýku nad Vltavou, kde se o tituly bojovalo od 27. do 29 července. Po celou dobu závodů panovalo tropické počasí, přesto do Zduchovic zavítalo početné publikum, které se zejména v nedělních rozhodujících jízdách dočkalo skvělých sportovních výkonů. 

Všechny soutěže jednotlivců byly vypsané jako tříkolové. Dopolední program zahájili mladí jezdci, na které čekal parkur s překážkami do 140 centimetrů. Jednu chybu si přinášela do poslední části Kateřina Tomanová na valachovi Chacco Gold. V třetí jízdě nezaváhala a s celkovými čtyřmi trestnými body držela naději na medaili. Pouze tři dvojice postupovaly do nedělního dění s nulou. Anna Held s klisnou Cara Miou však v rozhodující části jednou chybovala a nezbývalo jí než čekat, jak si povedou další soupeřky. Antonia Sabathilová s Antalií si vybrala v třetím kole šampionátu smůlu, když dovezla celkem devět trestných bodů a z absolutní špičky klesla na konečnou pátou pozici. Poslední přicházela do kolbiště Kateřina Kučerová na Anabel vant Kathof, která věděla, že pokud se jí podaří překonat parkur bez shození, má jisté zlato. Prokázala pevné nervy, ani jednou nezaváhala a v cíli se mohla radovat z vítězství.

O pořadí na stříbrném a bronzovém stupínku muselo rozhodnout rozeskakování. Kateřina Tomanová s Chacco Goldem v něm shodila jednu překážku a dojela v čase 44,11 sekundy. Anna Held s Cara Miou udělala rozeskakování napínavým. Chybovala totiž na stejné překážce jako její soupeřka a záleželo tedy na dosaženém čase. Ten měla nakonec o sekundu lepší právě Anna Held, která tak vybojovala titul vicemistryně v kategorii mladých jezdců. Kateřina Tomanová si odvážela bronzovou medaili. Stejná obtížnost s výškou překážek 140 centimetrů byla vypsaná v třetím kole také pro účastnice mistrovství v kategorii žen. Kurz německé stavitelky Christy Heibach se ukázal být opravdu náročným. Zcela bez trestných bodů jej nedokázala překonat ani jedna z dvojic. Dvě ovšem nechybovaly na překážkách a inkasovaly trestné body pouze za překročení stanoveného času. V bojích o medaile nakonec rozhodlo rozeskakování mezi jezdkyněmi, které dokončily všechna tři kola šampionátu se čtyřmi trestnými body. Jako první čekala rozhodující jízda Lucii Strnadlovou v sedle bělouše jménem Fall River Blue. Ta byla penalizována za jednu shozenou překážku. Iva Holíková s hřebcem Normanem prošla kurzem rozeskakování bez zaváhání a cílem projela v čase 34,34 sekundy. Vše tak záleželo na Nicole Grüthalové na Carefulovi. Dvojice absolvovala zkrácený kurz také bez chyby, časomíra však ukázala čas 36,31 sekundy. Mistryní České republiky se tak mezi ženami stala Iva Holíková. Nicola Grünthalová si odvážela stříbrnou medaili a bronz brala Lucie Strnadlová.

Absolutním vrcholem republikového šampionátu bylo třetí kolo kategorie jednotlivců, která je otevřená ženám i mužům. Připraven byl pro ně parkur stupně T s dvěma hvězdami, tedy s překážkami do 150 centimetrů. Diváci se mohli těšit na napínavé klání. Bodové rozdíly v TOP10 nebyly velké, a navíc bylo jasné, že obtížná stopadesátka bude po dvou únavných dnech ve velmi horkém počasí pro mnohé tvrdý oříšek. Na klisně Frascati Van Ter Hulst a její jezdkyni Tině Šalkové ovšem únava znát nebyla. Naopak nejtěžší parkur šampionátu zvládla tato dvojice jako jedna z mála bez penalizace. Celkové skóre devíti trestných bodů jí pomohlo k posunu na konečné šesté místo. 

Také Filip Doležal s hřebcem Exclusive Reason de Ganad předvedl pěkný výkon s pouhým jedním trestným bodem za překročení času. V konečném pořadí se posunul se sedmi body až těsně pod stupně vítězů. Matěj Kotalík v sedle Cesana V zvládl poslední část, do níž si přinášel pět trestných bodů, na výbornou. Dojel s nulou a dostal se do čela průběžné výsledkové listiny. Obhájkyně titulu z roku 2017 Zuzana Zelinková překonala s Kleiner Lordem parkur rovněž bez zaváhání. S konečnou penalizací za jedinou chybu, jíž se dopustila v pátečním parkuru, se vedení ujala ona.

Zbývali už jen tři jezdci, kteří mohli promluvit do pořadí na nejvyšších příčkách. Karel Polák na koni Empire absolvoval předchozí dvě kola s pouhými dvěma trestnými body. V neděli však inkasoval dalších devět a propadl se na konečné deváté místo. Dva body si přinášel také Ondřej Pospíšil, který sedlal Einfacha. Ani jeho jízda se neobešla bez zaváhání a s celkovými sedmi trestnými body se musel spokojit s pátou příčkou. Jediným účastníkem, který měl na svém po dvou jízdách nulu, byl Sergei Motyguine v sedle Dylana. V rozhodující části šampionátu ovšem shodil jednu překážku, a tak musel o zlato bojovat v rozeskakování se Zuzanou Zelinkovou, jež měla po třech kolech stejné bodové skóre.
Zkrácený kurz absolvovala s Kleiner Lordem jako první. Zvolila poměrně svižné tempo, jenže jednou chybovala, a tak nezbývalo než čekat, jak si v této situaci poradí Sergei Motyguine. Ten zvolil od začátku tempo takzvaně na jistotu. Už se mohlo zdát, že si jede pro titul mistra republiky, jenže přišlo zaváhání na úplně posledním skoku. Dosažený čas mu na Zuzanu Zelinkovou nestačil. Členka národní reprezentace tak obhájila loňské prvenství v nejtěžší kategorii parkurového mistrovství České republiky. Stříbrnou medaili si odvážel Sergei Motyguine a bronz získal Matěj Kotalík. Nezkrácený video záznam 3. kola všech tří zmiňovaných mistrovských kategorií najdete na našem webu www.equitv.cz.

Dvanácté zastavení na okruhu parkurových závodů Global Champions se konalo ve dnech 27. až 29. července v Berlíně. V rozpisu mítinku nemohly chybět obě dvě klíčové túry, v nichž jsou účastníci této prestižní série bodováni. 

Dvoukolová soutěž týmů Global Champions League byla zahájena v pátek a za družstvo Prague Lions do ní nastoupili Peder Fredricson a Gerco Schröder. Švéd Fredricson překonal parkur s překážkami do 155 centimetrů v sedle hřebce Hanssona bez zaváhání. Jeho nizozemský kolega Gerco Schröder dovezl s běloušem Glock's Cognac Champblanc jednu chybu a Pražští lvi byli v polovině soutěže se čtyřmi trestnými body sedmí. O den později čekal dvoučlenné týmy kurz s překážkami do 160 centimetrů. Gerca Schrodera vystřídal Belgičan Niels Bruynseels, který dokončil obtížný parkur na hnědákovi Delux van T & L s jedním zaváháním. Peder Fredricson pro druhé kolo vyměnil koně a s jedenáctiletým valachem Christianem K inkasoval trestné body za dvě shození. Celkové skóre Pražských lvů činilo šestnáct trestných bodů, což znamenalo v konečném pořadí pokles na desáté místo. 

Celkem čtyři týmy vyšly z pátečního první kola bez bodového zatížení, jen jedinému se však podařilo udržet čisté konto i o den později. Byli to zástupci celku St. Tropez Pirates. Pieter Devos z Belgie překonal bez trestných bodů první kolo v sedle Aparta. Druhou jízdu dokončil se shodným výsledkem s desetiletým hřebcem Claire Z. Partnerkou pro berlínské ligové klání mu byla Australanka Edwina Tops-Alexander, která oba těžké parkury absolvovala čistě s klisnou Californií. Na druhé místo se po chybách soupeřů propracovali jezdci London Knights. Z první části měli čtyři trestné body, jež inkasoval Švýcar Martin Fuchs s Clooneym. Ten však v sobotní stošedesátce už nezaváhal, stejně jako jeho týmový kolega Olivier Philippaerts z Belgie, který dovezl s hřebcem Legend of Love dvě nuly. 

Právě Londýnští rytíři jsou po dvanácti kolech seriálu na vedoucí pozici s 269 body. S odstupem 21 bodů jsou druzí Valkenswaard United a třetí místo drží s rozdílem dalších 63 bodů jezdci z Miami Celtics.Pražští lvi jsou tři kola před finálovým mítinkem Prague PlayOffs, jenž se odehraje během prosince v pražské O2 areně, na jedenácté příčce průběžného bodování.

Sobotní odpoledne patřilo druhému z tradičních vrcholů závodů Global Champions, a to soutěži Grand Prix s překážkami do 160 centimetrů. Představili se v ní také dva členové týmu Prague Lions. Gerco Schröder překonal s koněm Cognac Champblanc náročnou trasu kurzu z dílny německého stavitele Franka Rothenbergera s pěti trestnými body, což stačilo na šestnácté místo. Niels Bruynseels postoupil s klisnou Cas de Liberte po bezchybném výkonu do rozeskakování, v němž opět nezaváhal. Dosažený čas stačil na skvělou čtvrtou příčku. Na stupně vítězů se probojoval Pieter Devos z Belgie. V sedle hnědáka Claire Z dokončil rozeskakování s nulou v čase 39,10 sekundy a dojel třetí. 

Domácí reprezentant Christian Ahlmann sahal po obhajobě vítězství z roku 2017. S Clinterxem Z se dostal rovněž do rozeskakování, v němž opět nechyboval. Čas 36,65 sekundy však stačil nakonec na druhé místo. Bez shození a o více než sekundu rychleji dokázal projet kurzem Alberto Zorzi na klisně Fair Light van T Heike. Ital si tak zajistil vstupenku na pražský mítink Prague PlayOffs, při němž se zúčastní soutěže Super Grand Prix vyhrazené vítězům jednotlivých Velkých cen.

Žebříček jednotlivců v rámci Longines Global Champions Tour vede nadále Ben Maher z Velké Británie, který má na svém kontě 237 bodů. S odstupem 22 bodů se na druhé příčce drží nizozemský jezdec Harrie Smolders, třetí je se ztrátou tří bodů Edwina Tops-Alexander.

SOUTĚŽ

S Jezdeckým magazínem EquiTV můžete každý týden soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY

Nebanice u Chebu hostí během prvního srpnového víkendu tradiční vozatajský Světový pohár. Ve čtvrtek a v pátek se jedou drezurní úlohy. V sobotu 4. srpna je na programu atraktivní maraton a o den později čekají účastníky rozhodující jízdy mezi kužely. Od 2. do 5. srpna ožije také areál v Martinicích na Příbramsku. Odehraje se tam totiž mistrovství České republiky dětí a juniorů v parkurovém skákání. Napínavá třetí kola soutěží jednotlivců jsou na programu v neděli. 

Zapomenout nesmíme také na pokračování seriálu Global Champions, jehož třinácté kolo hostí Londýn. Čeští příznivci parkurového skákání jistě budou opět držet palce členům družstva Pražských lvů, které tam čeká další důležitá bitva o body do žebříčku týmů. Hned o týden později, tedy od 9. do 11. srpna, bude tato prestižní série pokračovat v nizozemském Valkenswaardu. 

Během druhého srpnového týdne se můžeme těšit také na další kolo Českého skokového poháru. V sobotu 11. srpna se v Ptýrově nedaleko Mnichova Hradiště bude konat oblíbená Noční Velká cena, ze které nabídneme živý on-line přenos na našem webu www.equitv.cz. Ještě před tím se ovšem můžete těšit na nový díl Jezdeckého magazínu, u jehož sledování se těšíme na viděnou!




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE