reklama 11C

Jezdecký magazín EquiTV 14. září 2017

Hned čtyři reportáže nabídne tento díl Jezdeckého magazínu. Podíváme se do Zduchovic na finále KMK a také do Hradištka na finále Champions Tour. Věnovat se budeme i ČSP, a to rámcovým túrám i Velké ceně Frenštátu pod Radhoštěm.
14.09.2017 17:20  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

JEZDECKÝ MAGAZÍN JE KE ZHLÉDNUTÍ ZDE

Během prvního zářijového víkendu vyvrcholil letošní ročník chovatelského seriálu Kritérium mladých koní v drezuře a parkurovém skákání. Finále hostil tradičně jezdecký areál ve středočeských Zduchovicích. 

Drezurní kategorie jsou tradičně rozdělené pouze podle věku koní, kdy společně závodí klisny, hřebci i valaši, kteří své síly změřili ve dvoukolovém klání. Finále čtyřletých ovládl valach Sandro Unique, jehož sedlal Jan Zamec. Český teplokrevník po Sandro Classic dosáhl průměrného hodnocení 82,600 procenta. V druhém kole dostal od rozhodčích dokonce známku přesahující hranici 83 procent. Šampionkou mezi koňmi narozenými v roce 2012 se stala hnědka plemene slovenský teplokrevník Hot Love AZ. Tu prezentoval Torsten Grosse-Freese a její výsledek z obou jízd měl hodnotu 76,300 procenta. V nejstarší kategorii, tedy v šestiletých, dominovala rovněž klisna, a to oldenburská hnědka Sunshine 3. Tu prezentovala Ida Jančářová a společně získaly od sboru rozhodčích v průměru bezmála 77 procent. 

Také skokany čekala dvě kola, jejichž hodnocení se pro konečné pořadí sčítalo. V této disciplíně však klisny závodí podle pravidel seriálu odděleně od hřebců a valachů. Finále pro čtyřleté hřebce a valachy bylo postaveno na překážkách do 110 centimetrů a přemožitele v něm nenašel Darcy 3, který s Miloslavem Příhodou získal celkem 52,140 bodů. Více než 50 bodů v součtu získala také Carmela 3 v sedle se Zdeňkem Žílou, jež vyhrála mezi čtyřletými klisnami. Hřebci a valaši narození v roce 2012 se museli popasovat s překážkami s výškou do 120 centimetrů. Vítězem se stal holštýnský hřebec Caprini, který obě kola absolvoval s vysokými známkami. Prezentovala jej Lucie Strnadlová a dvojice v celkovém součtu přesáhla hranici 55 bodů. O pět centimetrů níží byly překážky pro klisny stejného ročníku, tedy pětileté. Nejlépe si s finálovými soutěžemi poradila Juliett předvedená Janem Štětinou. Na hřebce a valachy v nejstarší kategorii, tedy ve skupině šestiletých, čekaly parkury obtížnosti S**. Bez chyb a s nejvyššími známkami je absolvovala dvojice Crosby DK a Jiří Tměj. Ve finále šestiletých klisen svým soupeřkám ukázala záda hnědka April Z. Ta s jezdcem Václavem Horkým zvítězila na překážkách do 130 centimetrů v součtu s náskokem bezmála pěti bodů. 

Nezkrácený video záznam několika sobotních a nedělních soutěží při finále Kritéria mladých koní najdete na našem webu www.equitv.cz.

Hradištko u Sadské se stalo ve dnech 1. až 3. září dějištěm finále parkurové Champions Tour 2017. To přineslo vyvrcholení ve čtyřech různých kategoriích, které byly v rámci tohoto seriálu letos vypsané. 

Parkur pro juniory byl postaven s překážkami do 125 centimetrů. Jediným jezdcem, který jej překonal bez chyb, byl Václav Mládek v sedle klisny Cory. Ten svým výkonem získal titul juniorského šampiona. O pět centimetrů vyšší byly překážky finále pro jezdce starší 40 let, takzvané 40+. Nejrychlejší jízdu předvedl Kamil Papoušek v sedle Cebry. Čas 52,35 sekundy by s rezervou stačil na vítězství, dvojice ovšem jednou chybovala, a tak z toho bylo třetí místo. Viktor Aschenbrier s Etceterou na překážkách nezaváhal a cílem projel v čase 57,55 sekundy, což mu vyneslo druhou příčku. O více než dvě sekundy rychlejší a bezchybná byla Šárka Pospíšilová s Garistou, která si dojela pro titul šampiona kategorie 40+. Jednohvězdovým ST s výškou překážek do 135 centimetrů vyvrcholila série U25 pro jezdce ve věku do 25 let. Jednoho shození jistě litovala Michaela Refková, která v sedle klisny Grace Federica proletěla kurzem v bezkonkurenčně nejlepším čase. Se 4 trestnými body se však musela spokojit se čtvrtou příčkou. Nejrychlejší z bezchybných účastníků byl Václav Mládek s Čarmenou, který se tak stal vítězem finále kategorie U25. 

Vrcholem mítinku v Hradištku bylo finále Top Ten Cupu s výškou překážek do 140 centimetrů. Letos se v ní sešla velmi silná konkurence. Čtyři dvojice se dokázaly popasovat s parkurem Jana Šímy bez trestných bodů. Jednou z nich byla Kateřina Málková a G-Bugatti Dwerse Hagen. Na zdolání trasy potřebovala nejdelší čas a dojela si tak pro čtvrtou příčku. Třetí místo získal Rudolf Doležal v sedle valacha Quattro Cento. Jeho výsledný čas měl hodnotu 56,86 sekundy. O bezmála tři sekundy rychlejší byl Kamil Papoušek s ryzákem Quentinem Donthem-M, který vybojoval druhou příčku. Vítězkou se stala Tereza Mücková, jež projela cílem v sedle hřebce Control Me Karsit ještě o tři desetiny sekundy rychleji a dojela si tak pro titul šampiona Top Ten Cupu.

Video záznamy všech zmíněných soutěží najdete na našich internetových stránkách s adresou www.equitv.cz.

Předposledním, tedy devátým kolem Českého skokového poháru byla Velká cena Frenštátu pod Radhoštěm. Pořadatel, kterým je Tělovýchovná jednota Slovan Frenštát, v letošní sezoně rekonstruuje kolbiště, a tak akce hostovala v olomouckém Equine Sport Centru. 

Program závodů nabídl v neděli 10. září dopoledne dílčí finále túry Czech Junior Cupu a série pro jezdce do 25 let. Na juniory čekal parkur postavený jako hendikep s překážkami do 120 respektive 125 centimetrů. Početná část startovního pole absolvovala základní kurz bez zaváhání, a tak o pořadí rozhodovalo rozeskakování. Třetí místo obsadila dvojice Anna Helebrantová a Epo van de Achterhoek Z, jež projela cílem rozhodující části s nulou v čase 35,41 sekundy. O téměř tři sekundy rychlejší byla Tereza Svobodová v sedle koně Maryland. V předposledním kole Czech Junior Cupu si tak dojela pro druhou příčku. Nejvyšší bodový příděl zaznamenala Sára Vigrálková s hřebcem Oscar des Fontaines. Předvedla totiž čistý výkon a navíc dokázala jako jediná ze všech stlačit čas pod 32 sekund. 

Bodování mladší skupiny juniorů od 12 do 15 let vede Anna Lani Novak s 94 body. Druhé místo drží s 89 body Anna Helebrantová a o 14 bodů méně má Valentýna Kuková na místě třetím. Mezi jezdci od 16 do 18 let je v čele Linda Portychová se ziskem 108 bodů, dva body na ní ztrácí druhá Sára Finsterle. Třetí je Lucie Kumarová s 88 body.

Soutěž s překážkami do 140 centimetrů byla připravená pro jezdce v kategorii U25. Základním kurzem prošly bez zaváhání tři dvojice, které se o vítězství rozeskakovaly. Michaela Fojtová se s Langarem dopustila v rozhodující části jedné chyby, což pro ní znamenalo celkové třetí místo. Druhý skončil Jan Zwinger, jenž v sedle Daytilly nezaváhal a cílem projel v čase 39,75 sekundy. Suverénně nejlepší výkon v rozeskakování předvedla Barbora Tomanová se Sorceres. Ta dokončila bez trestných bodů a dosažený čas byl o více než pět sekund lepší než v případě Jana Zwingera.

Na prvním místě seriálového žebříčku je nadále Kateřina Málková se ziskem 110 bodů. O sedm bodů méně má na kontě druhá Kateřina Kubrická. Vítězka devátého kola Barbora Tomanová je třetí se skóre 81 bodů.

Olomouc zažila v neděli 10. září odpoledne Velkou cenu Frenštátu pod Radhoštěm, která v tamním Equine Sport Centru hostovala kvůli rekonstrukci domovského kolbiště. Překážky hlavní soutěže dosahovaly výšky 145 centimetrů a po základním kole následovalo tradičně finále pro deset nejlepších dvojic. Před jeho branami zůstala tentokrát dvojice Jan Chýle a Cool Paradise. Té se podařilo letos už dvakrát ve Velké ceně zvítězit. V Olomouci však s jedním shozením skončila dvanáctá.

Smolná jedenáctá příčka vyšla na Jiřího Hrušku. S Oridou-M chyboval sice jen jednou, ale dosažený čas na postup do elitní desítky nestačil. Stejný jezdec v soutěži sedlal ještě klisnu Acoradii, a s tou se mu do finále proklouznout podařilo. V součtu však nakonec dosáhl výsledku 16 trestných bodů, což stačilo na celkové desáté místo. S čistým kontem vstupoval do rozhodující části Radovan Cibere na koni Ikke Van Stal Cipa. Napodruhé se dopustil dvou chyb a spokojit se musel s devátou příčkou.

Dvě shození zaznamenala ve finále také Barbora Tomanová s Clintonem, která tak dokončila s celkovým výsledkem osm trestných bodů. Díky lepšímu dosaženému času z toho bylo osmé místo. Stejný osud potkal i Rudolfa Doležala s Larou Croft. Ten předvedl v základní části jednu z nejlepších čistých jízd, napodruhé však dvakrát chyboval a s časem 45,41 sekundy dojel sedmý. Dvě chyby v součtu měla také dvojice Tina Šalková a Frascati van Ter Hulst. Ta ovšem zaznamenala po jednom shození v každé jízdě. Její finálový čas byl o sekundu lepší než čas Rudolfa Doležala a vynesl jí tak šestou příčku. Druhým koněm, s nímž se kvalifikovala Barbora Tomanová do finále Velké ceny, byla klisna Sorceress. V základní jízdě s ní chybovala jednou, napodruhé už prošla kurzem bez zaváhání a s časem 44,36 sekundy si dojela pro páté místo.

Těsně pod stupni vítězů zůstal Marek Klus, který s Cradem von Wichenstein zahájil čistou jízdou. Ve finále však došlo k jednomu zaváhání. Slovenský reprezentant Igor Šulek startoval s koněm Wavo Aramis a zajel nejlepší výsledek základního kola. V rozhodující části přišla smolná chyba, která odsunula jinak nejrychlejší dvojici finále na konečnou třetí příčku. Se dvěma koňmi se kvalifikoval mezi desítku nejlepších dvojic Zdeněk Žíla. S méně zkušeným z nich -osmiletým hřebcem Trend D´Elsendam Z zvolil klidnější tempo. Na překážkách nechyboval a s časem 49,96 sekundy obsadil druhé místo. To s běloušem Dominkou B jel výrazně rychleji. Navíc všechny překážky překonal bez zaváhání a vybojoval tak letošní třetí vítězství ve Velkých cenách v rámci Českého skokového poháru.

Zdeněk Žíla se vyhoupl také do vedení v seriálovém žebříčku se ziskem 54 bodů. Rozdíly na nejvyšších pozicích jsou velmi těsné. O jediný bod za ním je Jiří Skřivan, na kterého třetí Jan Štětina ztrácí rovněž jeden bod. Čtvrté místo patří Barboře Tomanové, která má na svém kontě 50 bodů.

Nezkrácený video záznam nejen Velké ceny Frenštátu, ale také rámcových seriálových soutěží, najdete na našem webu www.equitv.cz.

SOUTĚŽ

I tento týden můžete s Jezdeckým magazínem EquiTV soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. 

Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 
Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY

Od pátku 15. do neděle 17. září se koná v Pardubicích mistrovství České republiky spřežení. Na programu jsou všechny standardní kategorie – tedy dvojspřeží pony, jednospřeží, dvojspřeží a čtyřspřeží. V pátek se konají na pardubickém dostihovém závodišti drezurní úlohy, v sobotu je připraven atraktivní maraton a vše uzavře nedělní parkur mezi kužely.

Termín 15. až 17. září má také výstava koní a veletrh všeho, co ke koním patří pod názvem Kůň 2017. Dějištěm je každoročně výstaviště v Lysé nad Labem.

Internetová televize EquiTV tam bude mít nejen svůj prezentační stánek, ale také mini kino, ve kterém budeme po celý víkend promítat reportáže z jezdeckých akcí, které jsme pro vás v letošním roce natočili. Natáčet budeme i nadcházející dny, a to jak v Pardubicích, tak v Lysé nad Labem. Aktuální reportáže uvidíte již příští týden – v dalším díle Jezdeckého magazínu EquiTV, u jehož sledování se těšíme na viděnou!




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE