reklama 11C

Jezdecký magazín EquiTV 31. srpna 2017

Poslední srpnové vydání Jezdeckého magazínu se vrací k mistrovství České republiky pony, které se konalo ve Zduchovicích – konkrétně k parkurovému skákání. V druhé části zavítáme do Opavy na osmé kolo Českého skokového poháru 2017.
31.08.2017 16:32  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

JEZDECKÝ MAGAZÍN MŮZETE SLEDOVAT ZDE

Mistrovství České republiky v parkurovém skákání pro jezdce na pony se konalo ve dnech 17. až 20. srpna ve Zduchovicích na Příbramsku. Rozhodující kola většiny skokových soutěží byla naplánovaná v rámci nedělního programu a kamery EquiTV u toho nemohly chybět.

V kategorii pro jezdce ve věku od 8 do 13 let na ponících s výškou do 135 centimetrů si pro bronzovou medaili dojela Natálie Špůrková se Saturnem, která ve třech jízdách nasbírala pouze 2 trestné body. Dvě jezdkyně dokázaly všechna kola překonat bez zaváhání, a tak přišlo ke slovu rozeskakování. Sára Dvořáková v sedle Jop Je D dokončila opět čistě a její čas měl hodnotu 29,68 sekundy. Karolína Prušáková s Fíkem však byla ještě o více než dvě vteřiny rychlejší a na překážkách rovněž nechybovala. Ze Zduchovic si tak odvážela zlato.

Děti ve stejné věkové kategorii, tedy od 8 do 13 let, měly připravenou také soutěž, v níž mohly startovat na ponících s kohoutkovou výškou v rozmezí od 136 do 148 centimetrů. V této soutěži se po bezchybných třech kolech probojovalo do rozeskakování dokonce sedm dvojic. Jen tři z nich však čistý výkon dokázaly zopakovat. Eliška Hasnedlová v sedle Bena 8 projela kurzem bez zaváhání a cílem procválala v čase 30,76 sekundy, což jí nakonec stačilo na bronzovou příčku. O pouhou půl sekundu rychlejší byla Helena Bečvářová s klisnou Chuanitou, která tak v letošním mistrovství vybojovala stříbro. Bez trestných bodů a v nejlepším čase si s rozeskakováním poradila Sára Dvořáková v sedle koně Fly Sky. Mohla se tudíž radovat z titulu mistryně republiky.

Nejvyšší obtížnost ze všech skokových soutěží mistrovství pony čekala na jezdce ve věku 14 až 16 let, kteří závodí na koních s kohoutkovou výškou do 148 centimetrů. Také v této soutěži rozhodovalo o stupních vítězů rozeskakování. Tentokrát se v něm bojovalo jen o stříbrnou medaili, protože na druhé příčce byly po třetím kole dvě dvojice s 1 trestným bodem. Karolína Liďáková se Stasiekem na zkráceném kurzu chybovala a do cíle dojela se 4 trestnými body. Nakonec tak brala bronz. Stříbro získala Alexandra de Jagerová. Ta v sedle Best Simplys Boye zvolila jízdu na jistotu, na překážkách nechybovala a do cíle dovezla 1 bod za překročení stanoveného času. Jeden z mála chlapců, kteří se představili na zduchovickém pony šampionátu, Matěj Beinhauer – vybojoval titul mistra České republiky v nejstarší kategorii, když klisnou Hvězdou ani v jednom ze soutěžních dní nezaváhal a jako jediný tak měl po třech jízdách čisté konto. 

Nezkrácený video záznam všech nedělních soutěží, včetně vrcholu skokového mistrovství družstev, v němž nejvyšší pozice obsadili zástupci pražské oblasti, najdete na našich internetových stránkách s adresou www.equitv.cz.

Šestnáctý ročník seriálu Český skokový pohár se pomalu chýlí ke svému finále. Osmé kvalifikační kolo hostil během posledního srpnového víkendu Jezdecký klub Opava Kateřinky. O tom, kdo si odveze body do žebříčku rámcových túr Czech Junior Cupu a soutěže U25 se rozhodovalo v neděli 27. srpna. 

Na účastníky juniorské túry čekalo dílčí finále postavené jako hendikep na překážkách do 120 respektive 125 centimetrů a dvanáct dvojic si s jeho kurzem poradilo bez zaváhání. Ke slovu tak přišlo rozeskakování. Suverénně nejrychlejší jízdu v něm předvedla Markéta Miková s klisnou Papayou, jenže na překážkách jednou chybovala, čímž se připravila o umístění na nejvyšších příčkách. Čistě překonala zkrácený parkur Anna Helebrantová v sedle koně Epo Van De Achterhoek. Cílem projela v čase 28,98 sekundy a obsadila třetí místo. O pouhých 13 setin sekundy rychlejší a rovněž bezchybná byla Sára Finsterle s Elektrou, která si tak v Opavě dojela pro druhý nejvyšší bodový příděl. Vítězkou se stala Mariana Michlíčková, která s Dorettem na překážkách nezaváhala a čas dokázala stlačit k hranici 28,5 sekundy. 

Ve vedení žebříčku mladší skupiny juniorů od 12 do 15 let je Anna Lani Novak s 83 body. Druhé místo drží se ztrátou 13 bodů Anna Helebrantová a na třetí příčce jsou dvě jezdkyně se 69 body, a to Kateřina Svěráková a Veronika Kolářová. Ve starší kategorii juniorů je v čele Sára Finsterle, která má na svém kontě 90 bodů. O jediný bod za ní zaostává Linda Portychová a třetí místo patří aktuálně Lucii Kumarové s 82 body.

Pro jezdce ve věku do 25 let byl připraven parkur obtížnosti ST*, jeho překážky tedy dosahovaly výšky 135 centimetrů. Bez zaváhání si s kurzem poradily tři dvojice, které se tak o vítězství musely rozeskakovat. Hladce procházel zkráceným parkurem Václav Staněk s Heartbreakem ZH, ovšem pouze do okamžiku, kdy spletl trať a byl kvůli omylu vyloučen. To pro něj znamenalo konečné 3. místo. Tina Šalková s Digerem v rozeskakování třikrát chybovala a dojela druhá. Vítězkou se stala Kateřina Kubrická s klisnou Šejnou. Ta nastupovala do rozeskakování jako poslední a po chybách soupeřů zvolila taktiku na jistotu. Když přišla jediná chyba na posledním skoku, bylo zřejmé, že i s překročením stanoveného času jí o 1. místo nemůže nic připravit. 
Vedoucí jezdkyní seriálu U25 je po opavském kole Kateřina Málková, která má rovných 100 bodů. Druhá je s odstupem 14 bodů Kateřina Kubrická a třetí Denisa Vegrichtová má na kontě 71 bodů.

V neděli 27. srpna se odehrála hlavní soutěž opavského mítinku Českého skokového poháru – Kofola Velká cena Opavy 2017. Soutěž, jejíž kurz byl postavený na překážkách do 145 centimetrů, přilákala k účasti bezmála čtyřicet dvojic. Deset nejlepších ze základního kola pak postoupilo tradičně do finále.

Špička startovního pole byla tentokrát velmi vyrovnaná, a kdo pomýšlel na postup do rozhodující části, nesměl chybovat na překážkách. Před jeho branami zůstal s jedním zaváháním mimo jiných slovenský reprezentant Ján Cigán st., který sedlal Arcana a dokončil na 12. příčce. Smolná příčka s číslem 11, tedy první nepostupová, připadla vítězce letošní Velké ceny Ostravy Lucii Strnadlové, jež s Carinou rovněž jednou chybovala. 

Naopak Martin Šoupal se v opavské Velké ceně dostal do TOP desítky hned se dvěma koňmi. S Takticou, s níž si přinášel 1 trestný bod, vstupoval do kolbiště jako první. K výsledku z první jízdy přidal ještě dalších 8 bodů za dvě chyby, což v konečném pořadí znamenalo 8. místo. Stejného celkového skóre dosáhla po něm startující Barbora Vojtková. Ta v základní části s koněm Quilago nechybovala, ve finále však dovezla 9 trestných bodů. Dosažený čas jí stačil na konečnou 9. příčku. 

Jan Chýle, který přicházel s hřebcem Cool Paradise do finále s nulou, zvolil taktiku takzvaně na jistotu. V rozhodující části nechyboval a s časem 44,44 sekundy se ujal vedení. Další z finalistů v pořadí Přemysl Adam s Cachasem se pokusil atakovat jeho pozici. Kurzem prošel rovněž bez zaváhání, takže z obou dvou jízd vyšel s čistým kontem. Dosažený čas však stačil na 2. místo. Velmi svižným tempem projel parkurem zástupce pořádajícího klubu Jiří Hruška s klisnou Oridou-M. Jeho finálový čas byl dokonce nejlepší ze všech. Na překážkách však bohužel jednou chyboval, a to znamenalo konečnou 3. příčku. Stejný osud potkal i Rudolfa Doležala s Larou Croft, když se po čistém základním kole dopustil ve finále jednoho shození. Cílem však projel ve výrazně pomalejším čase, který stačil na 7. místo. 

Pro Zuzanu Brátovou, která byla další finalistkou v pořadí, skončila účast hned na překážce číslo 1. Po komplikacích, které jí se Sandinem potkaly, se rozhodla v paruku nepokračovat a pořadí finálové desítky tak uzavřela. Druhým koněm Martina Šoupala pro finálovou účast byla klisna Femina, s níž v základní části nechyboval. V rozhodující jízdě však došlo ke shození a dvojice dojela s časem přesahujícím 45 sekund šestá. Vedoucí pozicí Jana Chýleho se pokusila otřást Tina Šalková, která přicházela do finále rovněž s nulou. Parkurem proletěla s klisnou Frascati Van Ter Hulst v čase 41,74 sekundy, jenže se nevyhnula chybě a spokojit se musela se 4. místem. Jako poslední vstupovala do kolbiště nejlepší dvojice základního kola Jiří Skřivan a Flying Star. Ve finále však šla jedna z překážek k zemi, a to je spolu s dosaženým časem odsunulo na konečnou 5. příčku. 

Z vítězství se tak radoval Jana Chýle, kterého bodový příděl katapultoval do nejlepší čtyřky pohárového žebříčku. Na kontě má 40 bodů, stejně jako Barbora Tomanová, s níž se dělí o 3. příčku. Druhý je Jan Štětina s 52 body. Lídrem je s rozdílem pouhého 1 bodu Jiří Skřivan.  

Nezkrácený video záznam Velké ceny Opavy i rámcových seriálových soutěží najdete na našem webu s adresou www.equitv.cz.

SOUTĚŽ

I tento týden můžete s Jezdeckým magazínem EquiTV soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 

Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE