reklama 11C

Jezdecký magazín EquiTV 7. září 2017

První zářijový Jezdecký magazín je celý věnovaný finále 52. ročníku Zlaté podkovy, které se konalo 25. – 27. srpna v Humpolci. V první reportáži si zrekapitulujeme průběh soutěží všestrannosti, druhá reportáž nám ukáže průběh vozatajských soutěží.
07.09.2017 17:04  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

JEZDECKÝ MAGAZÍN SLEDUJTE TADY

Nejdelší historii ze všech jezdeckých seriálů, které se konají na území České republiky, má Zlatá podkova. Ta letos zažila už 52. ročník. Projekt spojuje dvě disciplíny, všestrannost a spřežení, které po řadě oddělených kvalifikačních kol v průběhu sezony dospěly do společného finále. Jeho termín připadl na 25. až 27. srpna, a jeho dějištěm nemohlo být jiné místo, než závodiště v Humpolci Dusilově, které je se seriálem neodmyslitelně spojené a jeho vyvrcholení se tam koná každoročně. 

V rozhodující soutěži Stříbrné podkovy vypsané na úrovni CNC1* se na start postavila patnáctka silných dvojic. Velmi dobře začala Alena Smolíková s Jasminou, když zajela v úvodu klání čtvrtou nejlepší drezuru. Jenže v terénní zkoušce spletla trať, což znamenalo vyloučení, a tím její šance ve finále vyhasly. Podobný osud potkal Veroniku Příhodou, jež měla ve hře o nejvyšší příčky hned dva svěřence. S koněm Qatro Suzy byla po drezuře druhá, avšak na trati terénní zkoušky vynechala jednu z překážek a byla vyloučena.

Adéla Vrtková s Action Boyem byla po prvním dni na 8. místě. Výrazně si však polepšila v sobotní cross-country, v níž nechybovala a posunula se o čtyři pozice nahoru. V závěru soutěže v parkuru se sice dopustila dvou chyb, po sečtení bodů z prvních dvou částí soutěže to přesto stačilo na velmi dobrou 4. příčku. Den ode dne se zlepšovala dvojice Andrea Beranová a Nebari. Zatímco v drezuře zajela úlohu hodnocenou pátou nejvyšší známkou, po bezchybné jízdě v terénu se posunula na průběžnou 3. příčku. Nechybovala ani v poslední den závodů ve skokové zkoušce a v celkovém hodnocení vybojovala bronz.

Na dosah vítězství se od začátku finále držel Radim Toman v sedle koně Easy Jump. Po drezuře byl třetí, a po vyloučení Veroniky Příhodové s Qatro Suzy se v sobotu posunul na 2. příčku, když předvedl bezchybný výkon v terénní jízdě. Nechyboval ani v parkurové prověrce a jeho celkové skóre mělo hodnotu 51,69 trestného bodu.

Dvojice Veronika Příhodová a Expresso-EV se od prvního dne závodů držela na čele soutěže. Drezurní zkoušku ovládla a v terénu si na konto připsala jen 1,20 bodu za nepatrné překročení stanoveného času. Stále však nebylo nic rozhodnuto. Když jezdkyně vstupovala do rozhodující části, věděla, že pro udržení prvenství si nesmí dovolit více než 6 trestných bodů. A přesně takový byl nakonec výsledek, který před napnutými diváky dovezla do cíle parkuru. Konečné vítězné skóre Veroniky Příhodové mělo hodnotu 51,55 trestného bodu, druhý Radim Toman zaostal o neuvěřitelných 14 setin trestného bodu.

Úroveň CNC2* čekala na dvojice, které se kvalifikovaly do finále v hlavní soutěži pojmenované po celém seriálu, tedy Zlaté podkově. Jan Holec s Tasznikem vstoupil do hry vítězstvím v páteční drezurní zkoušce a rázem se tak dostal do průběžného vedení. Příznivý vývoj však o den později zhatil pád v terénní jízdě. Jezdec i kůň z něj vyvázli bez vážnější újmy na zdraví, znamenal však konec nadějí ve finálové soutěži. 

Drezurní úloha se příliš nevydařila Petrovi Myškovi v sedle klisny Obora´s Shut It Out, hodnocen byl až třináctou známkou v pořadí. Nicméně po čisté jízdě v crossu, v němž inkasoval pouze za překročení času, postoupil na 5. příčku. Také v parkuru si vedl výborně a bezchybný výkon jej posunul ještě o jednu pozici výš. Ve finále tak skončil těsně pod stupni vítězů.

Vyrovnané výkony podávala Markéta Máchová s Aférou. Ta si vybudovala dobrou pozici třetí nejlepší drezurní úlohou. Pozici si udržela i po terénní jízdě, v které zatížila své konto 13,60 trestného bodu za překročení stanoveného času. A 3. místo pro tuto dvojici nakonec zůstalo i v celkové výsledkové listině. Ani čtyřnásobné shození na parkuru díky dobrému základu z drezury její pozicí neotřáslo. Na vítězství útočil v závěru finále Pavel Březina, který sedlal klisnu Realitu. Zahájil 5. místem v drezurní části, poté se však už jen zlepšoval. Bezchybným výkonem v terénní zkoušce se posunul na stříbrnou příčku. V parkuru také nezaváhal a finálové klání dokončil s výsledkem 53,36 trestného bodu.

Podobně jako ve Stříbrné podkově, také v hlavní soutěži přinesla závěrečná disciplína napětí až do konce. Eliška Orctová s Bonusem se v průběhu druhého dne dostala do vedení, když zajela zdařilý cross penalizovaný pouze za nevelké překročení stanoveného času. Do nedělního parkuru nastupovala tedy jako poslední, a po výkonu Pavla Březiny bylo jasné, že pokud chce vyhrát, nesmí shodit ani jednu překážku. To se jí nakonec povedlo, cílem projela s nulou a s celkovým skóre 51,52 trestného bodu se stala vítězkou 52. ročníku Zlaté podkovy.

Nedílnou součástí seriálu Zlatá podkova jsou vozatajské soutěže. Po šesti kvalifikačních závodech zamířili jezdci na poslední srpnový víkend do Humpolce, kde se tradičně konalo finále. 
Poměrně silná konkurence se sešla v soutěži dvojspřeží pro pony. Michal Kořínek začal vydařenou drezurou, když předvedl druhý nejlepší výkon. V sobotním maratonu jej potkala smůla, když byl ze soutěže vyloučen pro nedodržení trati, čímž pro něj finále skončilo. Do celkového pořadí už klasifikován být nemohl, zúčastnil se však vozatajského parkuru v rámci dílčího vyhodnocení, a chuť si spravil třetím nejlepším výsledkem. 

Vítěznou drezurní úlohu zajela Monika Pospíšilová, po maratonu však klesla na třetí místo. V jízdě mezi kužely v závěru soutěže se dopustila třech shození a po celkovém součtu trestných bodů brala bronz. Tomáš Palán zaznamenal v drezurní zkoušce 4. místo, o den později se však vítězným maratonem katapultoval do vedení. To ovšem nakonec neudržel. Přestože mezi kužely inkasoval jen 9 trestných bodů a byl to druhý nejlepší výkon ze všech, bral nakonec pomyslné stříbro.

Vítězem se stal Milan Kořínek, který byl po sobotním výborném výkonu v maratonu druhý. Nejvýrazněji však zabodoval v závěrečném vozatajském parkuru, v němž v kategorii pony párů nenašel s pouhým jedním shozením přemožitele. 

V soutěži jednospřeží začal slibně několikanásobný mistr republiky Jan Exnar. Po drezuře byl druhý, a pozici si udržel i po sečtení výsledků ze sobotního maratonu. V rozhodující jízdě mezi kužely však přišly tři chyby, což znamenalo pokles na 3. místo. Singly v Humpolci tentokrát ovládl Libor Kurka. V soutěži zapřahal hned dvakrát. S koněm Jim se blýskl vítězným výkonem v maratonu. A nejlepší výsledek s ním předvedl také v parkuru, který jako jediný z celého startovního pole projel bez zaváhání. V součtu s drezurní úlohou to stačilo na celkovou 2. příčku. Stejný jezdec celou kategorii vyhrál, a to s druhým ze svých koní, Husarem. V drezuře byl nejvýše hodnocený a vedení udržel i po druhém dni. Jediné shození pak zaznamenal v parkuru, což stále stačilo na celkové prvenství.

Titul Mistra opratí, který je určený pro vítěze dvojspřeží, přijel obhajovat Václav Coufalík. Zahájil třetí nejlepší drezurní úlohou a i po maratonské části držel stejnou pozici. Bronzová příčka to byla nakonec i v celkovém hodnocení, když mezi kužely projel s výsledkem 9 trestných bodů. Vítězstvím v drezuře vstoupil do soutěže zkušený Jaroslav Kohout. Po jízdě v terénu si mírně pohoršil, když klesl na průběžnou 2. příčku. Ve vozatajském parkuru pak inkasoval 9,88 trestného bodu, což byl čtvrtý nejlepší výsledek, na celkové stříbro to však stačilo. Pro vítězství si dojel Josef Drábek. K druhé nejvyšší známce za drezuru přidal nejlepší výkon v maratonu. Přemožitele pak nenašel ani v rozhodující části soutěže. Jízdu mezi kužely dokončil v čase a nepotkalo jej ani žádné shození. 

Silná sestava změřila síly v královské kategorii, tedy ve čtyřspřeží. Jedním ze zahraničních účastníků byl Rakušan Ewald Wurm, kterého mohou fanoušci v České republice vídat poměrně často. Po dvou dnech soutěže držel v Humpolci 4. místo. Čtvrtý nakonec skončil i v celkovém hodnocení. S parkurem si poradil s výsledkem 18 trestných bodů. Českému zástupci Zdeňkovi Jiráskovi vyšla zejména druhá část soutěže, tedy sobotní maraton, v kterém zaznamenal druhý nejlepší výkon. Mezi kužely se mu už tolik nedařilo, zajel až pátý výsledek z celého startovního pole. V součtu však jeho skóre stačilo na 3. místo.

Stabilní výkony předváděl Jaroslav Juráň mladší. V drezuře byl druhý a pozici udržel i po maratonu, v němž zajel třetí nejlepší výsledek. Skvěle mu vyšla zejména jízda mezi kužely. Zkoušku absolvoval v čase a k zemi šly pouze dva míčky, což byl nejlepší výkon ze všech. V celkovém hodnocení stačilo jeho bodové zatížení na 2. příčku. Přemožitele nenašel ve finále čtyřspřeží člen národního reprezentačního týmu Jiří Nesvačil senior. Vyhrál úvodní drezurní zkoušku, a suverénní výkon podal i v sobotním maratonu. V parkuru sice přišly chyby, které však jeho celkové prvenství nijak neohrozily.

Video záznam finálových závodů Zlaté podkovy v Humpolci najdete na našich stránkách s adresou www.equitv.cz.

SOUTĚŽ

I tento týden můžete s Jezdeckým magazínem EquiTV soutěžit o nákup za 500 Kč v e-shopu s jezdeckými potřebami. Stačí se zaregistrovat na webu www.jezdeckymagazin.cz k odběru novinek o nových dílech našeho pořadu. Všichni registrovaní uživatelé od nás každý týden obdrží prostřednictvím e-mailu jednoduchou soutěžní otázku. Odpověď na ní se dozvíte také z aktuálního dílu Jezdeckého magazínu. 

Ten, kdo odpoví správně jako 10. v pořadí, obdrží od nás výherní poukázku v hodnotě 500 Kč do obchodu Bukefalos. Jména výherců z předešlých soutěží a další podrobnosti najdete na již zmíněné internetové adrese www.jezdeckymagazin.cz.

POZVÁNKY

Ve dnech 9. a 10. září se v Kozlovicích u Frenštátu pod Radhoštěm koná mistrovství České republiky v reiningu. Nedaleko odtud – v areálu Tělovýchovné jednoty Slovan – se měla ve stejný víkend konat i Velká cena Frenštátu pod Radhoštěm, která je součástí Českého skokového poháru. Ta ovšem nakonec byla kvůli rekonstrukci travnatého kolbiště přesunuta do olomouckého Equine Sport Centra. V neděli 10. září se můžete těšit nejen na Velkou cenu Frenštátu, ale také na další kola rámcových seriálů Czech Junior Cup a U25. Všechny zmíněné soutěže můžete sledovat jak z ochozů kolbiště, tak prostřednictvím živého vysílání na našich stránkách s adresou www.equitv.cz.

Do třetice pro vás máme pozvánku na závody Czech Equestrian Masters do Martinic na Příbramsku, které spojují parkurové a drezurní soutěže. Připraveny jsou navíc soutěže pro děti na ponících a novinkou bude derby parkur s terénními překážkami. Ani v areálu martinického resortu Equitana nebudou chybět kamery EquiTV, a tak se již brzy můžete těšit na další zajímavé reportáže v Jezdeckém magazínu. U sledování dalšího dílu se příští týden těšíme na viděnou!




reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE