reklama 11B

Jezdecký magazín EquiTV 12. června 2014

Tentokrát vás v Jezdeckém magazínu EquiTV.cz zavedeme na mezinárodní závody všestrannosti konané v Brně na Panské líše a v druhé reportáži se podíváme na 4. kvalifikační kolo Českého skokového poháru v Suché u Litomyšle. Nechybí ani SMS soutěž!
12.06.2014 18:46  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A


Jezdecký magazín můžete zhlédnout ZDE!

Ve dnech 6. až 8. června 2014 se v Brně na Panské líše uskutečnily mezinárodní závody ve všestrannosti kategorie CCI1*, jejichž součástí byly také soutěže Zlaté podkovy a Kritéria mladých koní. Nejzajímavější částí programu se stal tradičně sobotní kros, na jehož trase nechyběly ani kamery EquiTV.

Mezi 20 dvojicemi startujícími v mezinárodní soutěži byla přesně polovina domácích. Nejlepší drezurní zkoušku z nich měl Pavel Březina s Tomonem. Kros absolvoval za 5,2 bodu za čas, a tak měl nakročeno na velmi slušný výsledek. Bohužel však Tomon neprošel přes nedělní kondiční prohlídku a byl ze soutěže eliminován. Do nejlepší desítky se velmi těsně vešla Miriam Záveská s Killossery Harvey, která za sebou nechala s rozdílem 1 desetiny bodu Anežku Lexovou s Berenisem 1 a Ivu Baďurovou s Nerem 18. Po krosu přitom měla na zmíněné dvě naše jezdkyně náskok větší o 4 trestné body, které ztratila v závěrečném parkuru. Velmi exotickým účastníkem byl Korejec Kim Hun Houng s koněm Lord Lauries. Výsledek 76,30 mu stačil na 9. pozici, před Dominikou Paliwodou s Lagunou reprezentující Polsko.

Vůbec nejlepší kros z našich předvedl Lubomír Vrtek s Diránem 1. Na rozdíl od ostatních domácích účastníků ho zajel naprosto čistě a navíc v čase. Nejúspěšnějším Čechem ale nakonec nebyl, jelikož v nedělním parkuru třikrát chyboval a 12 trestných bodů ho sesunulo na konečnou 6. pozici. O dva body za ním s celkovými 68,20 body dokončil jako 7. v pořadí Petr Myška s Roxanou 10. Ten nejvíce ztratil v sobotní terénní zkoušce, v níž si připsal 9,6 bodu za čas. Lehkou penalizaci za překročení časového limitu měla i Barbora Kamírová s Christem 1. Připsala si 6,4 bodu, ale to byla poslední ztráta, kterou zaznamenala. Parkur zvládla dokončit bez jediné chybičky a s 63,70 body se mohla radovat z 5. místa, což nikdo další z Čechů nedokázal překonat. Barbora Kamírová je přitom věkem ještě juniorka a do loňska startovala i na ponících.

Skvělou jízdu v terénu předvedl Rakušan Vincenz Dobretsberger s Giovannou. Medailové umístění mu uteklo o 2 desetiny bodu až kvůli dvěma shozením na parkuru. O jednu chybu méně měla polská jezdkyně Katarzyna Mietus s Emigrantem M, a tak skončila třetí. Nejvyšší dvě příčky ovšem s obrovským náskokem ukořistil Švýcar Felix Sulzer. S koněm Cheers byl druhý, jelikož s ním měl o malinko horší drezuru a o pár vteřin překročil čas v krosu. Druhý kůň – Lord Hayagriva se předvedl v ideálním světle od začátku až do konce a po 44,6 bodech v drezuře již své konto nijak nezatížil a zcela zaslouženě zvítězil.

Na závěr ještě v krátkosti zmiňme výsledky národní Zlaté podkovy, kde se nejvíce dařilo Stanislavu Vrtkovi s Action Boyem. Druhé místo vybojoval Antonín Vrtek s Dallasem 1, který za svým strýcem zaostával zhruba o jeden a čtvrt bodu. Trojici nejlepších uzavřela Radka Dvořáková s Damilou. Ta stejně jako její dva lepší soupeři inkasovala po drezuře jen za čas v krosu a pakrur překonala bez chyby. 

Český skokový pohár měl na programu ve dnech 6. až 8. června již čtvrté kvalifikační kolo. To se uskutečnilo v areálu Hřebčína Suchá u Litomyšle a vrcholem se stala tradiční Velká cena s označením nedalekého města, kde se tyto závody ještě před třemi lety konaly pod Primátorskou hrází. Nedělnímu vrcholu předcházely jako vždy finálové soutěže rámcových seriálů. V Equiservis Amateur Tour se probojovalo do rozeskakování hned dvanáct z dvaceti startujících. Bylo tak více než pravděpodobné, že zvítězí ten, kdo zopakuje bezchybný výkon. Takových účastníků bylo hned pět. Pod hranicí třiceti vteřin ovšem dojeli do cíle jen dva. Karolína Javorská se Singapore měla čas 39,52 a skončila jako druhá. Na vítězství dosáhla Daniela Potyszová s Dorotheou, která byla ještě o více jak sekundu rychlejší.

Velmi podobná situace nastala i ve finále Czech Junior Cupu. Na startovní listině bylo 28 dvojic a 10 z nich absolvovalo po bezchybném základním kole ještě rozeskakování. V něm si nepřipsaly žádný trestný bod čtyři a opět tak rozhodoval čas. Litovat pomalejšího tempa mohla Leona Samsonová s Isarem, stejně jako Matouš Kořínek s Victory 3, kteří obsadili čtvrté a třetí místo. Na vedoucí pozici nadějně útočila Lucie Šrámková s Anjou K. V jejím případě se časomíra zastavila na hodnotě 37,65, což ovšem na konečné prvenství nestačilo. Vítěznou jízdu totiž předvedla v čase 36,78 Viktorie Havlová s Wailandou, která byla o necelou vteřinu rychlejší, než její nejlepší soupeřka. 

Velká cena Litomyšle měla letos prozatím nejširší startovní pole ze všech kol Českého skokového poháru. Čítalo celkem 52 jezdců a koní. Do finále pro nejlepších 10 tudíž nebylo vůbec jednoduché se probojovat. Shodou okolností všech deset dvojic bylo bezchybných, což znamenalo, že ve finále se vlastně začalo bojovat o přední pozice od nuly. Jako prvnímu se podařilo zopakovat precizní jízdu ze základní části Petrovi Eimovi s Catangem HT Fitmin, byť na obou parkurech měl trochu problémy se zapamatováním si kurzu. To ho stálo určitou časovou ztrátu a čas 60,04 patřil mezi ty pomalejší. Výrazněji nespěchal ani domácí jezdec Jiří Skřivan s klisnou Kallisto. Věděl totiž, že má za sebou již jen jednoho konkurenta a pokud pojede bez chyby, bude zajisté na stupních vítězů. I tak byl o dost rychlejší, neboť jeho časový údaj byl 51,69. Vše měl ve svých rukách Jiří Papoušek s Falcem Union, kterého sedlal v Litomyšli vůbec poprvé. Tento jezdec měl ve finále jako jediný dva koně, ale jízda s favorizovanou Cornadou-K pro něj nedopadla dobře. Klisna překonala první čtyři skoky skvěle, ale pátý skok již překonat odmítla. Nakonec s ní Jiří Papoušek vzdal a soustředil se na start s druhým svěřencem. Tentokrát již žádné zaváhání nepřišlo, a byť si po projetí cílem myslel, že bude spíše druhý v pořadí, nakonec čas 51,28 stačil o 4 desetiny na výhru ve Velké ceně Litomyšle. V průběžném pořadí Českého skokového poháru vede stále Denisa Bittnerová. Na druhé místo se posunul Jiří Skřivan a do TOP čtyřky se dostali s více jak 20 body ještě Jiří Hruška a Josef Pařenica. 

Jestliže jste pozorně sledovali předešlou reportáž, pak jistě pro vás nebude problém správně odpovědět na naši soutěžní otázku:
Kdo se stal vítězem Velké ceny Litomyšle 2014?
(A) Jiří Papoušek
(B) Jiří Skřivan
Odpovědi posílejte formou SMS ve tvaru: Q mezera ODPOVED (Q A, nebo Q B) na telefonní číslo: 900 11 10 do pondělí 16. června 2014 12.00 hodin. 

Cena SMS je 10 Kč vč. DPH. Počet SMS z jednoho telefonního čísla není omezen! SMS lze zasílat pouze z ČR. Technicky zajišťuje ATS Praha, www.atspraha.cz. Infolinka: 296363199, www.platmobilem.cz (stránka Asociace provozovatelů mobilních sítí).

Autoři správných odpovědí, jejichž SMS dorazí v pořadí 10 a 90 získají poukaz v hodnotě 500 Kč na nákup v internetovém obchodě společnosti Farnam a navíc zdarma PREMIUM program internetové televize EquiTV na 1 rok, který vám mj. umožní stahovat jednotlivé díly Jezdeckého magazínu i dalších publikovaných videí o koních a lidech kolem nich do počítače, tabletu či mobilu. Pokud si nejste jisti se správnou odpovědí, můžete se na tento pořad podívat ještě jednou – buď při některé z televizních repríz, nebo na internetu. Odkazy na všechny díly najdete na adrese www.jezdeckymagazin.cz

Příští díl Jezdeckého magazínu EquiTV bude věnován celý závodům Světového poháru v parkurovém skákání, které probíhají ve dnech 12. až 15. června v olomouckém areálu Equine Sport Centra v Lazecké ulici. Pokud tedy ještě nemáte na uvedené dny program, neváhejte a přijďte se podívat osobně. Pokud to máte do Olomouce přece jen daleko, pak si nalaďte EquiTV, protože ta po celé čtyři dny vysílá veškeré dění na kolbišti živě! Stačí kliknout na www.equitv.cz do sekce ŽIVÉ VYSÍLÁNÍ! Těšíme se tedy s vámi na viděnou v Olomouci, nebo opět příští čtvrtek večer u premiéry dalšího dílu Jezdeckého magazínu!




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE