reklama 11C

Jezdecký magazín EquiTV 15. května 2014

Je tu další díl Jezdeckého magazínu EquiTV.cz a s ním opět dvě videoreportáže. V první vás zavedeme na dvoje mezinárodní skokové závody CSIO v Celje a v Linci. V té druhé jsme zavítali s kamerou na novou rehabilitační kliniku pro koně Equiwell!
15.05.2014 19:00  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
 
Dnešní Jezdecký magazín začínáme na Císařském ostrově v Praze a ne náhodou. Právě zde se v roce 2008 zatím naposledy konal v České republice Pohár národů v rámci mezinárodních skokových závodů kategorie CSIO. A jelikož se ani letos takovéto soutěže u nás nedočkáme, rozhodli jsme se přinést vám záběry ze zahraničí, kde se v posledních týdnech dařilo českým jezdcům.
 
Český tým ve složení Zuzana Zelinková, Ondřej Zvára, Zdeněk Hruška a Aleš Opatrný nastoupil v pátek 2. května do soutěže Poháru národů při mezinárodních závodech CSIO ve slovinském Celje a dosáhl tam skvělého výsledku. Jsme tak moc rádi, že vám díky spolupráci s pořadateli můžeme nabídnout krátký video souhrn toho nejpodstatnějšího. Zatímco sledujete jízdu Ondřeje Zváry s Carmen Arcus při prvním kole, v němž obdržel 8 trestných bodů, zmíníme výsledky dvou jeho českých předchůdců. Zuzana Zelinková s Luka´s Ninjou udělala chybu jen na poslední překážce kurzu a Zdeněk Hruška s Calatou si připsal 21 trestných bodů. Všichni tak napjatě čekali, jak si povede finišman Aleš Opatrný s VDL Fakirem. K naší radosti ani jednou nezaváhal a dokončil s nulou na bodovém kontě, což znamenalo, že po vyškrtnutí nejhoršího výsledku jsme si nesli do druhého kola zatížení 12 trestnými body. Stejný počet trestných bodů mělo ještě Lucembursko.
 
V druhém kole byl z našich nejlepší Ondřej Zvára s Carmen Arcus. Ti pro změnu dokončili bez penalizace, zatímco Zuzana Zelinková zopakovala jednu chybu a Zdeněk Hruška dokončil se 17 trestnými body. Aleš Opatrý a Fakir chybovali na třetí překážce v trojskoku. Celkově si tak český tým připsal ke 12 trestným bodům z prvního kola dalších 8. To stačilo na třetí příčku s celkovými 20 trestnými body. Stejně tak se dařilo i Italům. O jeden trestný bod méně měl tým Polska, nejlepší nakonec skočilo Lucembursko. Tím ovšem české úspěchy v Celje neskončily. Zuzana Zelinková s Luka´s Ninjou překonala náročný parkur nedělní Grand Prix Celje s výškou překážek 160 centimetrů jako jediná bez trestných bodů a mohla se tak radovat z vítězství. Důležitost tomuto úspěchu dodávala i skutečnost, že se jednalo o kvalifikační soutěž pro Světové jezdecké hry v Normandii. 
 
Hned nadcházející víkend probíhaly další závody kategorie CSIO – tentokrát v rakouském Linci. Také v tomto případě se dostavil do Poháru národů kompletní český tým – a to ve složení: Ondřej Zvára s Cento Lanem, Zdeněk Hruška s Calatou, Kamil Papoušek s Bel Cantem Hradiště a Aleš Opatrný se Zandirem. Pohár národů probíhal v pátek 9. května a parkuroví příznivci opět pevně drželi palce, aby se náš reprezentační celek probojoval alespoň do druhého kola mezi osmičku nejlepších. První nastoupil Ondřej Zvára s Cento Lanem, který chyboval dvakrát a vzhledem k překročení časového limitu inkasoval v součtu 10 trestných bodů. Po něm se představil Zdeněk Hruška s Calatou, a i když měl o chybu méně, připsal si stejně jako Zvára kromě penalizace na překážkách i 2 trestné body za čas. Ten měly obě dvě dvojice téměř totožný – 84,41 a 84,52 sec. Ani Kamilu Papouškovi s Bel Cantem Hradiště se nepodařilo dokončit v časovém limitu – byť dosáhl nejlepšího českého výsledku – 5 trestných bodů v čase 80,99 sec. Bohužel, nejžhavější české želízko v ohni – Aleš Opatrný se Zandirem – se do cíle nedostalo, a tak český tým s 21 trestnými body ztratil šanci na postup do druhého kola a nakonec obsadil těsně nepostupovou 9. pozici z celkových dvanácti.
 
Velký úspěch v Linci si připsala Anna Kellnerová, která v sedle Bacary de la Ferme Blanche zvítězila v neděli 11. května v juniorské Grand Prix, v níž během rozeskakování dokončila jako jediná bezchybně a navíc s nejlepším časem. Již v náročném základním kole, které mělo výšku pekážek 140 cm, hodně dvojic chybovalo a do rozeskakování se probojovala pouze pětice soutěžících. Z toho hned dvě jezdkyně reprezentovaly Českou republiku – vedle Anny Kellnerové ještě Adéla Půlpánová s Duelem. A právě tato dvojice dojela na pěkné druhé příčce, s chybou na dvojskoku po riskantním nájezdu. Velmi dobře pro české barvy dopadla finálová soutěž Youngster Tour pro mladé koně. V té vybojoval Kamil Papoušek se svými svěřenci třetí a čtvrtou příčku. Zatímco s Chicagem dokončil bezchybně rozeskakování v čase 35,79 a na vítěze ztrácel jen tři desetiny sekundy, s Centisimem byl o necelé dvě vteřiny pomalejší. Hlavní Velké ceně Lince předcházela ještě soutěž European Youngster Cup na výšce 145 cm. Ta byla kvalifikací na evropský šampionát juniorů a mladých jezdců v Arezzu. Z našich se nejvíce dařilo Anně Kellnerové v sedle s Carpe Diem af Pan. Připsala si 4 trestné body a v čase 77,80 obsadila pěknou 9. pozici. 
 
Absolutním vrcholem CSIO Linz 2014 se stala již zmíněná Grand Prix zařazená do žebříčku Longines. Současně byla kvalifikační soutěží pro Světové jezdecké hry v Normandii. Původně měla být bez českých jezdců, ale nakonec v ní odstartoval Ondřej Zvára. Ten byl s Cento Lanem původně druhý pod čarou, ale jelikož se někteří jezdci rozhodli v Grand Prix nestartovat, dostalo se i na našeho reprezentanta. K naší radosti si se základním parkurem poradil velmi dobře. Jedinou chybu si připsal na překážce s logem KAP Jumping ve dvojskoku. Nakonec Ondřej Zvára skončil patnáctý. Česká reprezentace tak má za sebou dva velmi úspěšné víkendy a my budeme doufat, že se našim jezdcům a koním bude dařit na dalších mezinárodních závodech alespoň tak, jako doposud.
 
Koncem května oficiálně zahájí provoz první rehabilitační klinika pro koně v České republice. Vyniká svojí unikátností konceptu nadstandardní péče o koně. Poskytovat bude nejrůznější terapie ve velmi příjemném prostředí koním i lidem. 
 
Obec Hrobice byla doposud známá mezi jezdci jako sídlo známého parkurového jezdce Martina Šoupala. Výhoda lokality je vedle dobré dopravní dostupnosti (nedaleko rychlostní silnice 37 a R35) také umístění přímo ve zmíněném luxusním jezdeckém areálu, který poskytuje komplexní zázemí pro koně (ustájení, venkovní jízdárna, velká jezdecká hala, možnosti terénů v okolních lesích, travnaté i pískové výběhy, vnitřní výběh, chodící pás atd.) i jejich majitele (restaurace a penzion vč. fitness, tenisového kurtu, bazénu, sauny, výřivky aj.). Equiwell se navíc nachází necelých 30 kilometrů od veterinární kliniky v Heřmanově Městci.
 
Zakladatelka a majitelka kliniky Equiwell je Mgr. Adéla Lišková. Od roku 1990 se zbývá koňmi v nerůznějších směrech. Nejprve jako jezdec, majitel a ošetřovatel, a dále prostřednictvím pracovně studijních stáží v USA jako nadšenec pro nejrůznější oblasti péče o koně (úprava zubů koní, masáže, akupunktura, chiropraxe, elektroterapie, aromaterapie atd.). Další posun v oblasti chápání kritérii pro posuzování zdravotního stavu koně jí umožnila účast na stovkách přednákupních veterinárních prohlídek, když zprostředkovávala prodej koní do USA. Po 14 letech praxe a řady mezinárodních školení a kurzů je uznávanou koňskou zubařkou, a podpořila tak rozvoj tohoto opomíjeného oboru. Od roku 2010 se zaměřuje na průzkum oblasti rehabilitace koní. Navštívila různé rehabilitační kliniky v Německu, Rakousku, Anglii, či Dánsku, kde sbírala zkušenosti a know-how pro vznik projektu Equiwell. Ten se stává od května roku 2014 realitou!
 
V nabídce kliniky Equiwell je např. vodní pás, vibrační terapie, infračervená sauna, Viofor terapie, Activomed nebo laserová terapie.
 
Ani tentokrát nechybí divácká soutěž a dnes je opravdu soutěžní otázka hodně jednoduchá!
Jak se jmenuje nová rehabilitační klinika pro koně?
A) Equiwell
B) Equiter
C) Horsewell
 
Odpovědi nám zasílejte na e-mail: soutez@jezdeckymagazin.cz do pondělí 19. května 2014. Tři z vás obdrží PREMIUM program EquiTV.cz, který vám mj. umožní stahovat jednotlivé díly Jezdeckého magazínu i dalších publikovaných videí o koních a lidech kolem nich do počítače, tabletu či mobilu. Pokud si nejste jisti se správnou odpovědí, můžete se na tento pořad podívat ještě jednou – buď při některé z televizních repríz, nebo na internetu. Odkazy na všechny díly najdete na adrese www.jezdeckymagazin.cz
 
Z dnešního Jezdeckého magazínu EquiTV je to již vše! Příště vás zavedeme na třetí kolo Českého skokového poháru v Ostravě Staré Bělé, kde proběhne jubilejní 50. Velká cena Ostravy, a na mezinárodní voltižní závody ve Frenštátu pod Radhoštěm. Obě akce probíhají od pátku 15. do neděle 18. května, tak pokud nemáte na uvedené dny program, neváhejte dorazit osobně. Těšíme se s vámi na viděnou právě na těchto místech, nebo příští čtvrtek večer opět u televizních obrazovek!



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE