reklama 11D

Giovanni Masi de Vargas mistrem Evropy v reiningu

Na ME v Cáchách mají za sebou soutěže také reiningoví jezdci. Medaile družstev byly rozdány v pátek 14. srpna, o čemž jsme psali. V neděli pak vyvrcholilo mistrovství jednotlivců. Zlato brala zásluhou Giovanniho Masi de Vargase opět Itálie.
17.08.2015 16:05  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Medailisté z ME jednotlivců v Cáchách (zleva): Grischa Ludwig (GER), Giovanni Masi de Vargas (ITA) a Elias Ernst (GER). Foto: FEI/Dirk Caremans

Vzrušení a skvělý reining, to byla klíčová slova pro průběh evropského šampionátu v Cáchách. Dvacet nejlepší jezdců a koní Evropy předvedlo ve finále své patterny na stadionu Deutsche Bank, kde si nakonec pro zlato dojel Ital Giovanni Masi de Vargas na Dance Little Spook. Dvaadvacetiletý jezdec s talentovanou sedmiletou klisnou po Smart Spook z matky Sailors Dance vstoupil do arény jako poslední a za své rychlé spiny, perfektní slidy, skvěle vykreslené kruhy a celkovou lehkost dostal známku 222. 
 
„Získat dvě zlaté medaile je neuvěřitelné“, uvedl Vargas, který v týmové soutěži podržel družstvo nejlepším hodnocením. Nemohu dost poděkovat týmu i našemu trenérovi a také prezidentovi Italské jezdecké federace Vittoriovi Orlandimu za to, že nás přijel podpořit“. 
 
Tlak na Masiho de Vargase vytvořil německý veterán Grischa Ludwig s osmiletým hřebcem Shine My Gun (Colonels Smoking Gun x Shiners Mistress), který vyburcoval diváky skvělou jízdou s perfektními spiny. Jakmile ukončil svůj pattern, na výsledkové tabuli naskočilo 221 bodů, což znamená, že těsně nevyhrál a musel se spokojit s individuálním stříbrem. „Přijel jsem pro zlato“, uvedl Grischa Ludwig s tím, že v posledním slide stopu neměl moc štěstí, ale je i tak po takovém boji na výsledky hrdý. 
 
Doma zůstala také bronzová medaile, kterou získal Němec Elias Ernst a USS N Dun It (Reminic Dun It x USS Entrprise), jejichž skóre dělalo 219 bodů. „Nedokážu popsat své pocity, závody byly skvělé, stejně jako diváci“, řekl mladý německý reprezentant.
 
Soutěž zahájil Rakušan Daniel Schmutz na BH Cielo Dry s výsledkem 214,5. První blok pak uzavřela Verena Klein, která měla o bod více. Sedlala hřebce Olena Joe Cody. Po dojetí druhé ze čtyř skupin jezdců byl ve vedení zkušený Ital Pierluigi Fabbri, který za svůj výkon s Broadway Jaba (Little Red Jaba x Tuff Lady Boss) dostal 217,5 bodu. Velmi dobrý výkon za 218,5, předvedl Klaus Lechner z Rakouska na Cody Rooster Delmaso (Ricochet Kohout x Made Of Lacy), což mu vyneslo čtvrté místo. Po Eliasu Ernstovi, který dojel třetí. Pak už přicházeli do arény jen Grischa Ludwig a Giovanni Masi de Vargas, takže diváci i pořadatelé si nemohli přát lepší vyvrcholení evropského šampionátu 2015!
Giovanni Masi de Vargas začal závodit v roce 2009 v juniorské kategorii a v Cáchách vybojoval svojí devátou medaili, avšak první zlatou, což je skvělý zážitek, jak uvedl v rozhovoru.
 
Grischa Ludwig řekl: „Na světových jezdeckých hrách 2010 jsem byl pátý, na posledních v Normandii čtvrtý. Z mistrovství Evropy 2013 mám bronz a tady jsem byl druhý, takže mám vzestupnou tendenci“.
 
Hlavní rozhodčí zhodnotil dvojici nejlepších jezdců takto: „Grischa zajel skvělý pattern, předvedl vynikající spiny a v manévrování byl před Givoannim, ale poslední slide stop mu srazil skóre. Givoanni byl vyrovnaný, v jeho jízdě se odrážela lehkost a jemnost, zasloužil si vyhrát“.
 
Na otázku jak je to s přátelstvím či rivalitou potvrdil Giovanni známý jako Dido, že je to opravdové přátelství, i když spolu každý měsíc soupeří. Grischa Ludwig řekl, že je podstatně starší než Dido, a tak se dlouho a velmi dobře zná hlavně s jeho tátou. Když viděl Giovanniho-Dida vyrůstat a závodit na juniorské úrovni vždy říkal, že z něj roste vycházející hvězda. „Chtěl bych také poděkovat pořadatelům, že pro nás udělali to nejlepší, myslím, že ME bylo nejlépe zorganizovanou akcí, na jaké jsem kdy byl“ dodal Grischa Ludwig.
 
Reiningová společnost je jako velká rodina a v Cáchách to bylo cítit, otec Giovanniho trenér italského týmu Filippo Masi de Varga poznamenal: „Jsem hrdý, že jsem součástí zlatého úspěchu, každý závodník předvedl to nejlepší ze svých schopností.“
 
Kompletní výsledky najdete ZDE
 
Zdroj: www.fei.org
 
 



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE