reklama 11D

Dujardin má z Vegas kromě titulu i svatební šaty

Vítězství ve finále FEI Světového poháru v drezuře již podruhé v řadě získala neuvěřitelná britská dvojice Charlotte Dujardin a Valegro. S výsledkem 94,196% se přiblížili vlastnímu světovému rekordu a své nejbližší konkurenty porazili o téměř 10 %...
19.04.2015 13:44  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Vítězství ve finále FEI Světového poháru v drezuře již podruhé v řadě získala neuvěřitelná britská dvojice Charlotte Dujardin a ValegroFoto FEI/Dirk Caremans
 
Druhé místo patří Edwardu Galovi s Glock´s Undercover z Holandska (84,696 %). Třetí místo putuje do Německa díky Jessice von Bredow-Werndl a Unee BB (80,464%). Domácí jezdkyně Laura Graves a Verdades obsadili s výsledkem 79,125 % čtvrté místo. 
 
V Thomas & Mack aréně nabrala drezura úplně nový rozměr. Američtí diváci jsou zvyklí se naprosto ponořit do dění a své emoce dávají najevo v průběhu každé úlohy. Potlesk a křik byl od začátku finále ještě hlasitější než v předchozí dny, pro některé koně to byla výzva, někteří si to naopak užívali. 
 
Isabell Werth s El Santo předvedli výborný Freestyle i přes to, že 14letý valach se podobně jako několik dalších koní rozhodl, že světlo odrážející se od nové trofeje pro vítěze umístěné vedle obdélníku je velice podezřelé. Majitelka 14 olympijských medailí ho nebezpečnými místy spolehlivě provedla a za odvážný prodloužený cval a skvělé pasáže si zasloužili nejen ovace diváků, ale také hodnocení 77,875 %. 
 
Laťku opět zvedl další jezdec, Hans Peter Minderhoud s Glock´s Flirt, kteří byli hodnoceni 79,036%. Ovšem ve vedení se dlouho neudrželi, o průběžné první místo je připravila hned další dvojice, Laura Graves a Verdades. Hnědý valach byl v obdélníku mnohem spokojenější než předchozí dny a každý jeho cvik byl odměněn potleskem. Na výsledkové tabuli se objevilo skóre 79,125 %. 
 
Jenže pak přišla Charlotte Dujardin s Valegrem. Předvedli bezchybné pasáže a piafy, piruety u kterých diváci jen tajili dech. Poslední středová linie byla odměněna divokým potleskem, který ještě vzrostl, když se na tabuli objevil provizorní výsledek. 
 
Po Dujardin do obdélníku nastupoval Edward Gal s Glock´s Undercover, který byl v počátku týdne velice citlivý na atmosféru v hale. V Thomas & Mack aréně není kam běžet ani kde se schovat. Ale černý valach své nervy zvládl a se svým jezdcem se posunuli na druhé místo, ze kterého už je nikdo nesesadil. 
 
Američan Steffen Peters startoval s Legolasem jako předposlední a diváci při výsledku 80,286 % šíleli. Dvojice však byla vyloučena, protože při veterinární kontrole po startu měl kůň na boku malé množství krve. Jako poslední startovala Jessica von Bredow-Werndl s Unee BB z Německa a jejich výkon byl oceněn známkou 80,484 i přes několik chybek, což znamenalo celkové třetí místo. 
 
Charlotte Dujardin s Valegrem předvedli téměř dokonalý výkon. Během rozhovoru pro FEI TV zmínila, že měla obavy z potlesku diváků v průběhu úlohy, na což koně nejsou zvyklí. „Nebyla jsem si jistá, jak to Valegro vezme, ale víte co? Líbilo se mu to, říkal si, že je to to skvělé. Měla jsem pocit, že při každém potlesku byl na sebe pyšný.“  Charlotte také zmínila, že z počátku týdne měla obavy, protože Valegro nevypadal první tři dny ve své kůži. Podepsala se na něm zřejmě dlouhá cesta a výrazné teplotní změny. Ale už při startu v Grand Prix to byl zase on. „Žiju jak ve snu“, řekla ještě Charlotte a kromě davů diváků, kteří stojí ve frontách na její podpis, jí při předávání cen překvapila ještě návrhářka Reem Acra, která celý seriál již pátým rokem sponzoruje, nabídkou, že pro Charlotte navrhne a ušije její svatební šaty. 
 

Výsledky: 

1. Valegro (Charlotte Dujardin) – Velká Británie - 94.196
2. Glock's Undercover (Edward Gal) – Holandsko - 84.696
3. Unee BB (Jessica von Bredow-Werndl) – Německo - 80.464
4. Verdades (Laura Graves) - USA - 79.125
5. Glock's Flirt (Hans Peter Minderhoud) – Holandsko - 79.036
6. El Santo NRW (Isabell Werth) – Německo - 77.875
7. Mister X (Inessa Merkulova)- Rusko - 76.911
8. Painted Black (Morgan Barbancon Mestre) – Španělsko - 76.161
9. My Lady (Mikala Munter Gundersen) – Dánsko - 75.018
10. Qui Vincit Dynamis (Fabienne Lutkemeier) – Německo - 74.804.
 
 
Sbor rozhodčích tvořili: v K Annette Fransen Iacobaeus (Švédsko); v E Hans-Christian Matthiesen (Dánsko); v H Stephen Clarke (Velká Británie); v C Liselotte Fore (USA); v M Peter Holler (Německo); v B Maria Schwennesen (Austrálie); v F Francis Verbeek von Rooy (Holandsko).
 
Vítězná jezdkyně Charlotte Dujardin získala úplně novou trofej vytvořenou módní návrhářkou Reem Acra. Společně s trofejí také kožený pásek se stříbrnou sponou ve stejném designu. Nová trofej je vytvořena na základě původní trofeje, kterou vítězové Světového poháru dostávají již od roku 1986. 
 
Připravila Veronika Kratochvílová
Zdroj: www.fei.org



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE