reklama 11B

Finále FEI Světového poháru ve skocích v Las Vegas

Seznam účastníků finále Longines FEI Světového poháru ve skocích v Las Vegas slibuje jeden z nejzajímavějších soubojů v 37leté historii tohoto prestižního seriálu. Vítězství v tomto finále je snad snem každého skokového jezdce...
09.04.2015 00:05  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
 
Každý by se rád zařadil po bok takových hvězd, jako jsou například dvojnásobní vítězové Ian Millar s Big Benem z Kanady a John Whitaker s Miltonem z Velké Británie.
 
Od chvíle, kdy v roce 1979 v Gotheburgu zvítězil v prvním finále Hugo Simon z Rakouska, soutěž přitahuje pozornost jezdecké veřejnosti po celém světě. A každé finále vždy přineslo nějaké překvapení. Tentokrát se finále uskuteční v Las Vegas v Thomas & Mack Aréně
 
Zemí, která má na svém kontě nejvíce vítězství, je bezesporu Německo. Němečtí jezdci pohár získali celkem desetkrát, včetně vítězství Daniela Deussera s Cornet d’Amour v loňském roce.  A 33letý jezdec se se svým koněm letos pokusí titul obhájit. A slavit může ještě před příletem do Las Vegas, protože právě bylo potvrzeno jeho prvenství ve světovém žebříčku. 
 
Německé barvy doplní Marco Kutscher, Marcus Ehning a Hans-Dieter Dreher. Marcus Ehning je jedním ze čtyř jezdců, kterým se v historii podařilo zvítězit v Poháru třikrát. Pokud by se mu podařilo zvítězit počtvrté, zapsal by se tím navždy do historie.
 
Nejmladším jezdcem, kterému se kdy podařilo zvítězit, byl Mario Deslauriers z Kanady, kterému bylo těsně před jeho vítězstvím v roce 1984 v Gothenburgu 19 let.  Letos se na startovní listině objeví dva devatenáctiletí talentovaní jezdci, Jos Verlooy z Belgie, kterému bude 20 v prosinci a Bertram Allen z Irska, který dvacetiny oslaví v srpnu. Allenovi se i přes jeho nízký věk podařila dvě skvělá vítězství v kvalifikačních kolech, skvěle si vedl i na Světových jezdeckých hrách, kde se umístil sedmý mezi jednotlivci. 
 
O poháru budou dále bojovat například olympijský vítěz Steve Guerdat ze Švýcarska a jeho krajan Pius Schwizer. Na startovní listině uvidíme také osm žen z celkového počtu 42 startujících z 20 zemí. Před dvěma lety se v Gothenburgu podařilo zvítězit americké jezdkyni Beezie Madden. Čtyři z ženských vítězek pocházely ze Spojených států. V letošním finále je pět ze startujících žen právě z USA. 
 
Pokud by se měl konat pohádkový závěr, pak by vítězství asi mělo patřit dalšímu Američanovi, Rich Fellersovi a jeho úžasnému Flexible. Během své kariéry byl třikrát odepsán pro vážné onemocnění a úrazy a hřebec se pokaždé vždy statečně vrátil zpět na kolbiště. V roce 2012 se mu v holandském ‘s-Hertogenbosch podařilo ve finále SP zvítězit a po 25 letech přivézt pohár do Spojených států. Tím si zajistil místo v srdcích všech fanoušků skokového ježdění v USA. Flexible je irského původu, letos je mu 19 let a o vítězství v poháru se pokusí znovu.  
 
Cenu vítězi bude předávat Stefanie Graf, nejúspěšnější tenistka všech dob společně s Juan-Carlosem Capelli, Viceprezidentem Longines a manažerem pro mezinárodní marketing. 
 

Fakta a údaje:

Longines představí 37.finále FEI Světového poháru v Thomas & Mack aréně v Las Vegas v USA od 15. do 19.dubna. 
Celkem se představí 42 sportovců z 20 zemí: Austrálie, Belgie, Brazílie, Kanada, Francie, Německo, Irsko, Itálie, Lotyšsko, Mexiko, Holandsko, Nový Zéland, Norsko, Katar, Rusko, Saudská Arábie, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a USA.
Titul bude obhajovat Daniel Deusser s  Cornet d'Amour z Německa. 
4 jezdcům se podařilo v historii titul vybojovat třikrát: Hugo Simon z Rakouska (vítěz prvního finále v Gothenburgu s Gladstone, posléze dvě vítězství v řadě v roce 1996 a 1997 s ET FRH). Meredith Michaels-Beerbaum zvítězila také třikrát, v Las Vegas v roce 2005, v Gotheburgu v 2008 a znovu v Las Vegas v 2009. Rekord drží Rodrigo Pessoa, kterému se podařilo třikrát zvítězit v sedle jednoho koně – Baloubet du Rouet a to v letech 1999, 2000 a 2001. Marcus Ehning z Německa, který zvítězil v roce 2003 v las Vegas, v roce 2006 v Kuala Lumpuru a v roce 2010 ve Švýcarsku se letos pokusí o to být prvním jezdcem v historii, který by pohár vyhrál čtyřikrát. 
Nejmladšími jezdci jsou 19letí Jos Verlooy z Belgie a Bertram Allen z Irska. 
Nejstarším koněm je 19letý hřebec Flexible v sedle s Rich Fellersem z USA. 
Největší počet vítězství patří jezdcům Německa – 10. 
Jezdci reprezentující USA titul vybojovali celkem devětkrát. 
 
Připravila Veronika Kratochvílová
Zdroj: www.fei.org



reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE