reklama 11D

Druhý triumf Zdeňka Žíly v Českém skokovém poháru

Zduchovice hostily šesté kolo Českého skokového poháru. Vítězem Velké ceny se stal Zdeněk Žíla, který si tak v sedle Dominky B letos už podruhé připsal nejvyšší bodový příděl. Průběh hlavní soutěže si můžete připomenout v souhrnu EquiTV.
10.08.2017 10:54  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

SOUHRN VELKÉ CENY ZDUCHOVIC JE ZDE

Šesté zastavení Českého skokového poháru se uskutečnilo ve středočeských Zduchovicích nedaleko Kamýku nad Vltavou. Závodilo se tam ve dnech 3. až 6. srpna a na poslední den byla tradičně připravena hlavní soutěž celého mítinku, kterou je Velká cena.

Kurz s překážkami do 145 centimetrů z dílny Petra Maška potrápil mnohé účastníky. Čtvrtina početného startovního pole dokonce parkur vůbec nedokončila. Jan Štětina s jedním ze svých dvou svěřenců valachem Douglasem-S svou jízdu vzdal. Stejně se rozhodl vedle jiných i Václav Studnička, který ve Velké ceně sedlal klisnu Elis.

Pád potkal zkušeného Martina Šoupala, a to dokonce v obou jeho jízdách, jak s klisnou Feminou, tak později s Takticou. Tomu, že stavitel připravil bezmála padesátce účastníků těžkou prověrku, napovídaly i často vysoké bodové penalizace, s kterými jezdci odcházeli ze zduchovického kolbiště.

Dvě želízka v ohni měl Rudolf Doležal. S Corijanou se mu s jedním shozením do finále pro deset nejlepších dvojic proklouznout nepodařilo. A to poměrně těsně, když dokončil na 12. místě. Těsně před branami finále zůstala i Tereza Mücková s Control Me Karsit. Ta dovezla rovněž 4 trestné body a od postupu jí dělila pouze jedna příčka. 

Naopak s oběma svými koňmi postoupil do finále Zdeněk Žíla. Jak s Trendem, tak s Dominkou B překonal základní parkur bez jediného trestného bodu. A jelikož Zdeněk Žíla byl jediným, kdo ve finále sedlal dva koně, bylo jasné, že s jedním z nich bude závěrečnou část Velké ceny začínat. O něco horší čas měl s hřebcem Trend Delsendam Z, a tak právě s ním nastoupil hned zkraje. K nule z první jízdy si nakonec připsal 5 trestných bodů. 

Jednu chybu si ze základní části přinášel Jiří Skřivan s Flying Star. Napodruhé k ní přidal dalších 5 trestných bodů a s 9 body v součtu se zařadil za Zdeňka Žílu. Alžběta Vojtková startovala s Caterem Invest a v základní části inkasovala pouze 1 trestný bod. Druhá jízda jí však příliš nevyšla, když v ní zaznamenala dalších 11 trestných bodů a konečnou výsledkovou listinu finálové desítky nakonec uzavřela.

Naopak na výbornou vyšly obě jízdy Barboře Tomanové s Clintonem. Ani jednou nechybovala a ve finále se tak dostala do průběžného vedení. Její pozicí neotřásl ani Rudolf Doležal s Larou Croft, který po bezchybné první části inkasoval 4 trestné body, což mu s dosaženým časem 44,38 sekundy stačilo na konečnou 5. příčku. Ladislav Arient s Apollem 6 vedoucí jezdkyni rovněž neohrozil. Byl sice v základním parkuru bezchybný, ale v rozhodující jízdě jednou chyboval a v celkovém hodnocení obsadil 6. místo. 

Podruhé přicházel do kolbiště Zdeněk Žíla, tentokrát s běloušem Dominkou B, s nímž se mu letos podařilo vyhrát Velkou cenu Brna hned úvodu Českého skokového poháru. Dvojice neměla po první jízdě na svém kontě žádné trestné body, a tak to nakonec zůstalo i po finále. Dosažený čas měl navíc hodnotu 41,68 sekundy a Zdeněk Žíla šel tak do vedení před Barboru Tomanovou.
Jeho pozici se pokusil ohrozit Václav Nágr. Tomu se sice podařilo s D.Amelusinou po čistém výkonu v základním kole zajet bez chyb i finále, časem se však zařadil na průběžné třetí místo. Andrea Halíková s Colettou v rozhodující části jednou chybovala a s celkovým skóre 4 trestné body skončila nakonec jako sedmá. Zůstal jediný jezdec, který mohl ohrozit pozici vedoucího jezdce a zamíchat tak pořadím na nejvyšších příčkách, a to Jan Štětina. Ten s Benitem-S v první části nechyboval a do finále přicházel jako poslední. Předvedl další bezchybnou jízdu a cílem projel v čase 43,85 sekundy, což nakonec stačilo na 2. místo. Barboru Tomanovou s Clintonem odsunul na 3. příčku. Vítězství se však podařilo udržet Zdeňkovi Žílovi s Dominkou B.  

Nejvyšší bodový příděl Zdeňkovi Žílovi stačil na to, aby se v průběžném seriálovém žebříčku stal lídrem. Na svém kontě má 39 bodů. O pouhý bod za ním je Barbora Tomanová na 2. místě, a také jí dělí od třetího Jana Štětiny jediný bod. Nejlepší čtveřici doplňuje s 33 body Jiří Skřivan.

Nezkrácený video záznam nejen Velké ceny Zduchovic, ale také rámcových seriálových soutěží, najdete na našem webu www.equitv.cz.




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE