reklama 11C

Drezurní napětí na WEG 2014 v Normandii

Drezurní soutěže začínají v rámci Světových jezdeckých her v Normandii v pondělí 25. srpna. A očekává se velice napínavá podívaná. V historii drezurního sportu se zřejmě ještě nikdy v historii neočekával tak napjatý souboj v družstev i jednotlivcích…
20.08.2014 23:04  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

Udrží své světové rekordy a předvede nejlepší jízdy Charlotte DujardinFoto:Dirk Caremans/FEI

Na posledních Hrách v Kentucky 2010 sice družstvo Holandska přerušilo vítězné tažení Německa, ale vypadá to, že letos bude horkým favoritem opět Německo. Německý Chef d’Equipe Klaus Roeser k dispozici skvělý tým, včetně koně, který se ještě se svým holandským jezdcem Edwardem Galem stal prvním v hitorii, který na Mistrovství světa získal všechny tři medaile
 
Řeč je samozřejmě o Totilasovi, jehož příběh od doby připomínal trochu horskou dráhu. Prodej černého hřebce, jeho zmizení z mezinárodní scény na téměř dva roky a jeho náhlý návrat ke špičce s Matthiasem Alexandrem Rathem a jeho start na SJH budí nadšení.
 
Tlak očekávání ležící na ramenou britské Charlotte Dujardin je ohromný. Držitelka všech tří světových rekordů (GP, GPS a Freestyle), olympijská vítězka a její spolehlivý a skvělý Valegro na posledních mezinárodních závodech v Cáchách trochu znejistěli a jejich první „souboj“ s Totilasem dopadl vítězně pro černého hřebce. 
 
Jejich setkání na obdélníku v rámci Světových jezdeckých her s napětím očekávají všichni drezurní fanoušci. Ale během drezurních soutěží v rámci SJH toho bude samozřejmě k vidění mnohem více. Celkem je přihlášeno 103 dvojic ze 31 zemí. 25 zemí sestavilo národní tým a bude bojovat o první kvalifikační místa na OH v Riu 2016. Očekává se, že nevětší boj o medaile bude mezi Německem, Holandskem a Velkou Británií, tedy zeměmi, které stály na stupních vítězů na mistrovství Evropy v Herningu. Dujardin s Valegrem a jejich trenérem a mentorem Carlem Hesterem, který se představí v sedle relativně nového koně Nip and Tuck, doplní v britském týmu  Michael Eilberg s  Half Moon Delphi a  Gareth Hughes s DV Stenkjers Nadonna. Do bojů o medaile se bude určitě snažit zasáhnout i Dánsko, Švédsko a USA. Britský tým ve stejném složení - jen Hester v sedle Uthopia – vybojoval v Herningu bronzovou medaili o pouhých 0,427 za stříbrným Holandskem. Německo zvítězilo s náskokem dalších 0,684 %. 
 
Holandský tým je také velice podobný tomu z ME, jedinou změnou je kůň Hanse Petera Minderhounda, který tentokrát bude startovat s Glock´s Johnson místo Glock´s Romanov. Dalšími členy jsou Danielle Heijkoop s  Kingsley Siro, Edward Gal s  Glock’s Undercover, který od ME nasbíral mnohem více zkušeností a dvojnásobná mistryně světa  Adelinde Cornelissen s Jerich Parzival. 
 
Ke změnám došlo i ve vítězném německém týmu, kde Fabienne Lutkemeier s  D’Agostino uvolnili místo Matthiasu Alexandrovi Rathovi s Totilasem a Isabell Werth bude v sedle jiného koně, 10leté Bella Rose, o které Werth tvrdí, že je nejlepším koněm, na kterém kdy seděla. Další členkou družstva je Kristina Sprehe a Desperados FRH a Helen Langehanenberg s Damon Hill NRW. 
 
Zraky všech se budou určitě upírat ke dvěma koňským hvězdám – Totilasovi a Valegrovi. Soutěž bude určitě i velkou zatěžkávací zkouškou na nervy obou jezdců. Rathovi se podařil úžasný comeback na koni, kterému se jako prvnímu v historii podařilo překonat hranici 90 %. Nebylo pro něj lehké jít ve stopách úspěchů Gala s Totilasem, kterému je teď 14 let. Ale po složitém začátku to vypadá, že se dvojice konečně výborně sehrála a cokoliv je možné. 
 
Výkon v Cáchách trochu otřásl sebevědomím Charlotte Dujardin, když se v Grand Prix umístili až na šestém místě a v Grand Prix Special na druhém místě, za Totilasem. Vítězství vybojovali opět ve Freestyle. Určitě všechny diváky čeká napínavý souboj a skvělá podívaná. 
Sbor rozhodčích budou tvořit: Isabelle Judet (Francie),  Elizabeth McMullen (Kanada), Susan Hoevenaars (Austrálie), Stephen Clarke (Velká Británie), Liselotte Fore (USA), Dietrich Plewa (Německo), Francis Verbeek (Holandsko). Náhradník Susanne Baarup (Dánsko). Kontorlní panel tvoří Dieter Schuele (Německo), Ghislain Fouarge (Holandsko) a David Hunt (Velká Británie).
 
Grand Prix / soutěž družstev – 25. - 26. 8. Tři vítězná družstva si zajistí první místa na OH v Riu
Grand Prix Special – 27. 8. - nejlepších 30 dvojic. 
Freestyle – 29. 8.  - nejlepších 15 dvojic. 
 

Dosavadní rekordy drží ve všech třech úlohách Charlotte Dujardin: 

Grand Prix 87,129 % v rámci finále Reem Acra FEI World Cup™ Dressage v Lyonu v dubnu 2014
Grand Prix Special 88,022 % v rámci CDI Hagen v 2012
Freestyle 93,975 % v rámci CDI-W London v prosinci 2013.
 



reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE