reklama 11B

Divocí koně pomohou chránit přírodu v NP Podyjí

Divocí koně pocházející z anglického Exmooru budou od letošního roku pomáhat udržovat dvě unikátní lokality v Národním parku Podyjí. Na Mašovické střelnici a Havranickém vřesoviště by se mělo zabydlet jedenáct zvířat dovezených z Anglie...
04.01.2017 19:22  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

Návrat velkých kopytníků je součástí rozsáhlého projektu Military LIFE for Nature financovaného z evropského programu LIFE. Hlavním účelem projektu je podpora a zachování vzácných druhů rostlin a živočichů, které ke svému životu potřebují pestrou nelesní mozaiku. Projekt zajistí po dobu následujících pěti let péči o přírodu v pěti bývalých vojenských územích, chráněných v rámci evropské soustavy Natura 2000, v různých částech České republiky. Prestižní grant získala ochranářská organizace Beleco, která na projektu bude spolupracovat se společnostmi Wetland a Česká krajina, která zavedení pastvy koní v Podyjí na starosti. Česká krajina s velkými kopytníky již zkušenosti z rezervace ve středočeských Milovicích. Partnerem projektu je také Ministerstvo životního prostředí ČR.

V Podyjí budou koně udržovat celkovou plochu bezmála 70 hektarů. „Na rozdíl od domácích zvířat nejsou vybíraví a spásají i ty nejhorší porosty, včetně agresivních druhů trav nebo náletových dřevin. Tím uvolňují prostor pro cenné druhy květin a řadů druhů motýlů, kteří jsou na nich závislí,“ popsal přínos pastvy Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.

„Havranické vřesoviště je druhově bohatá skalní step, Mašovická střelnice se zase pyšní pestrými lučními společenstvy. Obě lokality jsou pokladnicemi vzácných rostlin a živočichů, jako jsou koniklece, jalovce, orchideje, desítky druhů motýlů, ještěrky zelené, užovky stromové a řada dalších. Ti všichni se neobejdou bez dlouhodobé péče o svá stanoviště a právě přirozená pastva je péčí přírodě nejbližší. Jde o velmi hodnotné lokality a zachování jejich přírodních hodnot pro příští generace je velkým závazkem. Jde o velmi hodnotné lokality a zachování jejich přírodních hodnot pro příští generace je velkým závazkem“ přiznává Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd.

„V Podyjí, které není tradiční pastevní oblastí, je obtížné zajistit dostatek zvířat ke spásání vzácných stepí a vřesovišť. Navíc exmoorský pony dokáže regulovat i náletové dřeviny, jejichž šíření na stepích je jinak obtížně řešitelné. Proto jsme projektu nabídli využití dvou ploch, o něž dlouhodobě pečujeme. V současné době ladíme rozlohu a přesné umístění ohrad. Zároveň projednáváme celý záměr s dotčenými obcemi a dalšími subjekty.“ podotkla botanička Správy Národního parku Podyjí Lenka Reiterová.

V rámci celého projektu Military LIFE for Nature bude na vybraných lokalitách v České republice využito kromě pastvy divokých koní i dalších netradičních způsobů péče, jako jsou například pojezdy těžké techniky a hospodářská pastva. „Kromě Mašovické střelnice a Havranického vřesoviště, kde bude probíhat pastva koní, je další lokalitou Pánov u Hodonína, kde proběhne rozsáhlé odstraňování náletových dřevin a dále budou využívány tanky a další technika pro udržení vhodných podmínek pro vzácné rostliny a motýly, na Načeratickém kopci u Znojma a na Blšanském chlumu u Loun se rozšiřuje plocha pro pastvu koz a ovcí,“ vyjmenovává dotčené prostory Pavel Marhoul ze společnosti Beleco.

Projekt Military LIFE for Nature řídí nevládní organizace Beleco, která se dlouhodobě problematice péče o bývalé vojenské prostory věnuje. Dalšími partnery projektu jsou Česká krajina, která začala do Česka znovu vysazovat velká zvířata, jako jsou divocí koně nebo zubři. Dále pak Wetland, která má zkušenosti s rozsáhlými zásahy na biologicky zajímavých lokalitách, ať už za pomocí těžké techniky nebo méně invazivních metod a MŽP.

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s návratem a ochranou velkých kopytníků spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na péči o divoké koně, zubry a pratury může přispět také veřejnost zasláním dárcovské zprávy ve tvaru DMS KRAJINA na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 30 korun, na péči o zvířata a rezervace jde 28,50 korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. Mezi další možnosti podpory patří dárcovský portál Darujspravne.cz nebo nákup ve vybraných e-shopech prostřednictvím portálu Givt.cz.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporují společnosti Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Nadační fond rodiny Orlických, JK Jewels, Semix, Megabooks CZ, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou.

Zdroj: Tisková zpráva České krajiny




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE