reklama 11B

Český jezdec Lukáš Klouda v rozhovoru pro FEI

„Lukáš Klouda: jiný pohled“, tak se jmenuje rozhovor, který vyšel na webu Mezinárodní jezdecké federace FEI. Úspěšný český voltižní reprezentant v něm prozradil, jak se dostal ke koním a mnoho dalšího. Více čtěte v článku…
14.09.2016 15:53  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Celý rozhovor je zde:

 
Český reprezentant Lukáš Klouda se do voltiže zapojil ve věku devíti let. za sebou úspěšnou mezinárodní kariéru, a nyní je také členem „komise jezdců“, v které působí jako zástupce voltiže. Dlouhodobě žije v Kolíně nad Rýnem, kde jsme ho navštívilividěli v akci, jak trénuje mladé talentované jezdce.
 
Řekněte nám něco o vašem jezdeckém životě. Kdy jste se poprvé setkal s koňmi a voltiží?
 
Už když jsme vyrůstal, zapojovali se do jezdectví můj táta, který byl veterinář i sestra. Ta jezdila dříve než já. Takže pro rodiče bylo docela jednoduché jednoho dne poslat se sestrou ke koním i mě. Když jsem byl malý, nebyl jsem příliš dobrý jezdec, trvalo mi dlouho vypracovat se. Teď jsem ale za tuto cestu rád.
 
Můžete s námi projít svůj typický den?
 
Když se probudím, potřebuji nějaký čas, abych se nastartoval. Před osmou jedu do firmy, sednu si k počítači a pracuji. Kolem osmnácté jedu do stájí. Obvykle trénuji voltiž, gymnastiku nebo také posiluji. Některé dny hodně cestuji, jezdím s kamionem nebo navštěvuji případné zákazníky. A typický víkend… To jsem na závodech.
 
Co jsou výzvy v disciplíně jako je votliž, která spoléhá na celý tým včetně lonžéra?
 
Jednoduše řečeno, je třeba najít nějakou rovnováhu, aby byl každý v týmu šťastný…
 
Jaké jsou vaše cíle jako člena komise jezdců FEI?
 
Nejdříve ze všeho je třeba najít správnou cestu, jak komunikovat s jezdci. Právě k tomu by měla komise sloužit, ke komunikaci mezi jezdci, FEI a členy jezdeckých federací.
 
Co milujete na voltiži?
 
To je těžké vysvětlit někomu, kdo voltiž nedělal. I lidé k voltiži skeptičtí změnili názor po finále Světového poháru, jejich názory jsou mnohem pozitivnější. Slyšel jsem mnoho jezdců, jak říkají, že by chtěli mít voltiž na každém z kol Světového poháru, protože atmosféra při voltižní show je úplně jiná. 
 
Také mám rád to přátelství a lidi, které potkávám při příležitosti sportu po celém světě. Mám rád prostě celé závody, koně, lonžéry.
 
Kromě koní a trénování, co ještě děláte ve volném čase?
 
Vedle koní moc volného času už nemám! Občas lyžuji, a taky mám rád pěkná rychlá auta, ale všechny úspory jdou do koní. Užívám si i cestování, a to je také jedna z věcí, která je pojí s tímto sportem.
 

Rychlý dotazník:

 
Káva nebo čaj:
Káva
 
Kromě koní, bez čeho byste nemohl žít:
Rodina a přátelé
 
Oblíbené místo k cestování:
Ze všech míst, kde jsem byl, na mě nejvíc zapůsobilo Sydney. A také Lausanne, město, kde sídlí FEI. To si umím představit k životu.
 
Co je vaše životní motto:
Není čas ztrácet čas.
 
Poslední film, který jste viděl:
Nice Guys
 
Text: Kat Neis, zdroj: www.fei.org



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE