reklama 11B

Cena zimní Královny se chystá v Karlových Varech

Svatováclavským pondělním odpolednem 28. září uzavře karlovarský Hipodrom Holoubek letošní sezónu. Hlavním bodem sedmidílného programu v Karlových Varech je 34. Mercedes-Benz Cena zimní královny, kdy se uskuteční 6 rovinových a 1 překážkový dostih…
24.09.2015 09:50  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Jedennejvýznamnějších tuzemských dostihů pro dvouleté koně, respektive nejvýznamnější dostih pro dvouleté klisny, vznikl před lety právěKarlových Varech. Později se dění přesunulo na centrální závodiště ve Velké Chuchli a v posledních desetiletích býval dějištěm výhradně mostecký hipodrom. Generálním partnerem letošního ročníku je společnost Mercedes-Benz. V oblasti jezdectví se pohybuje delší dobu a nyní své aktivity rozšiřuje takédostihovém sportu.

Prubířský test kategorie Listed na distanci 1.600m, který nezřídka poodhalí největší naděje pro klasické dostihy následující sezóny, se na západ Čech vrátil po více než dvaadvacetileté odmlce. Především na přání trenérů, neboť zdejší kvalitní dráha je vhodná pro mladé koně, kteří ještě nemají ukončený růst. Šetří jejich pohybový aparát.

Pro příklady nemusíme chodit daleko. Stačí nakouknout do výsledkových listin. Před 25 lety se podle očekávání prosadila žokejem Vlastimilem Smolíkem ježděná napajedelská Wichita. Premiantka Simsonovy ceny a Ceny Masise byla za své výkony zvolena Koněm roku. Pro další výčet úspěšných klisen, kteréCeně zimní královny naznačily svůj potenciál, nemusíme chodit daleko. Šamorínská Carotida, vítězka CZK 1989, o rok později triumfovalaMemoriálu Deyla, v Jarní ceně klisen i v OAKS. Resita (CZK 1991) ovládla Gerschův memoriál. Půlnoc (1993) byla rok poté třetíJarní ceně klisen. Temperamentní ryzka Idylle De La Baare (1995), jednanepřehlédnutelných představitelek „boomu francouzských importů“, vyhrála Cenu FredyBratislavě a zkusila štěstí v Českém derby. Sun Shine Clare (1997) vyhrála jak Cenu zimní královny, tak Gerschův memoriál. Sara (2004), nejlepší dvouletá klisna roku 2004 a později chovná klisna napajedelského hřebčína, vyhrála Memoriál R.Deyla a v Jarní ceně klisen doběhla třetí. Magma (2008) si pro třetí honorář docválala jakMemoriálu R.Deyla, tak v Oaks. Své kvality potvrdila 2. místemrakouském Oaks. Linda (2009) je vítězkou slovenské Ceny Pat´s Music a druhé místo patřilo v pražské Jarní ceně klisen.

Jezdecky se v Ceně zimní královny nejvíce daří Radkovi Koplíkovi. V roce 2003 triumfoval s Cathy Dancer. Další vítězství přidalroce 2007 s Divokou Orlicí. řetí plný zásah zaznamenalroce 2010 s Rabbit Motivator. Nejúspěšnějším trenéremnovodobé historii dostihu je Allan Petrlík. Podařilo se mu vyhrát čtyřikrát. Kromě již zmiňované Carotidy se prosadilroli jezdecké a zároveň trenérské ve dvou případech (Sun Shine Clare 1997, Abba 2000), v loni slavil plný trenérský zásahtuzemskou rodačkou Zamirou. Trenérka Helena Vocásková zaznamenalaroce 2011 mimořádný úspěch, kdyžcíli měla na prvních dvou místech svěřenkyně White Angel a Paullinku. Prvně jmenovaná navíc vyběhla nejrychlejší čas (1:40,84min) v posledních dvaceti letech.

Kterádvanáctiklisen největší šance letos? Podle dosažených výsledků patří mezi nejvážnější adeptku na vítězství dosud neporažená Skara (ž.J.Línek), která si vyzkoušela zdejší dráhu tím nejlepším možným způsobem. Zvítězilasrpnové Ceně Masise. Příznivce českého chovu bude jistě zajímat výkon trojice tuzemských rodaček - pátéCeny Masise Surikaty (ž.M.Havelková), jednou vítězné Čamilly (ž.J.Verner) a nenápadné, ovšem jezdecky posílené Nelie (ž.J.Chaloupka). Zajímavými účastnicemi, kterým by přední příčky neměly uniknout, jsounižší kategorii vítězné Sedmikraska (ž.P.Foret), Florentina (ž.V.Janáček) a Rabbit Percy (ž.M.Laube). Zkušenosti ze zahraničí by mohly pomociumístění mezi nejlepšími Dame Van Winkle (ž.B.Murzabayev). Na první vítězství kariéry mají políčenopředchozích startech umístěné Marmelada (ž.J.Palík), Anitschka (ž.M.Zatloukal) či dvojice tréninkových kolegyň Mandurka (ž.J.Šafář) a Nazma (ž.J.Rája).

Zajímavé aktéry přilákala Cena Jockey Clubu ČR, dvoukilometrový test na rozhraní I. a II.kategorie pro tříleté a starší středotraťaře. Představí se v nímj.vítězný a umístěný na francouzských drahách a také premiant loňské Ceny města Karlovy Vary Hidden Flame (ž.J.Verner), druhýČeského derby v minulém roce Honzik Chipera (ž.J.Rája), letošní dvojnásobný vítěz vyšší kategorie a čtvrtý ve Velké ceně českého turfu Fernando (ž.M.Zatloukal), předloňská vítězka Ceny Masise Lužnice (ž.M.Havelková), loňský účastník českého i slovenského derby Buonarotti (ž.J.Šafář) nebo čtvrtý v srpnovém St.Legeru Lorpen (ž.M.Mach). Definitivní tečku za letošní lázeňskou sezónou zajistí překážková Cena startu Chyše a mezi desítkou startujících se můžeme těšit na jezdecký koncert Josefa Váni mladšího, který povededostihu dlouhém 3.700m vítěze Českého derby z roku 2011 Roches Crosse.

Začátek dostihového dne začne oproti předchozím mítinkům o půl hodiny dříve. Start prvního dostihu je naplánován na 14.00 hodin.

 

Program:

14.00 Cena Karlovarského deníku (IV.kat.,1.400m)

14.25 Cena koncernu Holoubek k 25.výročí založení firmy (III.kat.,1.400m)

14.55 Cena šlechtitelů spol. Selgen a.s. (IV.kat.,1.600m)

15.25 Cena Galopp Reporter (V.kat.,2.000m)

15.55 Cena Jockey Clubu ČR (I.-II.kat., 2.000m)

16.30 34. Mercedes-Benz Cena zimní královny (Listed,1.600m)

17.00 Cena statku Chyše (steeplechase, IV.kat.,3.700m)

 

Text a ilustrační foto: Marcela Klingorová




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE