reklama 11B

Ange Guardian králem druhé pardubické kvalifikace

ikonka

Patnáct koní se postavilo na start druhé kvalifikace na letošní Velkou pardubickou, již před startem byli škrtnuti z různých důvodů Tzigane du Berlais a Buonarroti. Po taktickém výkonu a výborné koncovce se prosadil desetiletý hnědák Ange Guardian…
25.06.2018 15:14  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Toho trenér Josef Váňa nasedlal pro Jana Kratochvíla. Kvalifikační podmínky splnilo devět koní.
 

FOTOGALERII PŘIPRAVIL IVAN KREJZA

 
Na přihláškách do 128. Velké pardubické s Českou pojišťovnou figuruje 38 jmen a již 22 jich má kvalifikaci splněnou. Ve dvojici kvalifikačních dostihů splnilo podmínky sedmnáct přihlášených a Hegnus, který zatím na přihláškách nefiguruje, ale v případě dobrého zdravotního stavu, bude zcela jistě v září dohlášen. Na zahraničních drahách splnilo kvalifikaci pět koní, Delight My Fire, Urgent de Gregaine, Sztorm, Pareto a A Pigalle. Další možnosti splnit kvalifikaci v Pardubicích budou v srpnu a v září.
 
Do Ceny města Pardubice – Memoriálu mjr. Svobody na 5800 metrů nastoupil nejaktivněji Bridgeur s Jaroslavem Myškou. Téměř po celý dostih udával tempo a v patách se mu drželi Charme Look a Ter Mill. Pouť Charme Looka skončila na Havlově skoku a při výběhu na travnatý ovál už byl mezi prvními Ange Guardian a pod Janem Kratochvílem pádil za vítězstvím. Po posledním skoku dostal Ange Guardian jednu pobídku bičem, ale bylo spíše z preventivního důvodu. Okolo cílového proběhl reprezentant Stáje Anděl strážný s náskokem více než tří délek před dobře jdoucím Hegnusem s Markem Stromským. Trojici nejlepších doplnil bělouš Ter Mill.
 
Pro Jana Kratochvíla byl triumf v kvalifikaci osmnáctým na nejvyšší scéně v jeho kariéře, ale poprvé vyhrál kvalifikační dostih. Málokdy se někomu podaří vyhrát nejdříve Gran premio v Meranu, Velkou pardubickou a potom teprve kvalifikaci. Trenér Josef Váňa byl po dostihu spokojen s vítězstvím, ale nespokojen s úrovní ježdění. „Mohu být rád, že už nejsem mezi nimi, mám dojem, že se ti kluci pozabíjí.“ Zjevně narážel na karambol, ke kterému došlo mezi Zarifem a Eldoradem. Jezdec Ján Mach byl potrestán pokutou ve výši 500 korun za naražení.
 
Čtvrtý letošní dostihový den v Pardubicích se uskutečnil na dráze, která byla na pomezí pevné a pružné, ale druhá kvalifikace byla téměř o 12 vteřin rychlejší než ta první před čtyřmi týdny. Ange Guardian proběhl okolo cílového mezníku v čase 7:32,71.
 
Vítěz Velké pardubické z roku 2015 Ribelino kvalifikaci dokončil, ale jeho výkon přesvědčivý nebyl, stejně jako Nikase, ten doběh uzavřel se ztrátou více než dvaceti vteřin na vítěze.
 
Druhým jedničkovým bodem programu byla Cena Komerční banky – Cross country Válečníka na 3300 metrů. První vítězství v českém tréninku oslavil Chrystal Cross. Manželé Myškovi pro něj hledali ideální distanci, jak vidno našel se v nejkratších běhaných krosech. Pro Myškovi to bylo první vítězství v rámci odpoledne, to druhé přidal v závěrečném bodě programu již za deště čtyřletý Evžen. Na distanci 3600 metrů se prosadil stylem start-cíl.
 
Pokud jste navštívili dostihový den 26. května, tak víte, že Evžen vyhrál jeden z dostihů toho dne, nyní se prosadil podruhé a na skocích má zatím čistý štít. Evžen si vzal příklad zřejmě z New Finche, který vyhrál dostih pro mladé jezdce. Také on vyhrál letos podruhé ze dvou startů a první čárku si připsal 26. května. Dvě vítězství slaví také Čestmír Olehla. Nejprve předvedla parádní finiš Waikita a v cílové rovince zdolala dlouho vedoucí Carminu. O půl hodiny později vyhrál dvojkový kros na 5200 metrů Stretton s Josefem Bartošem. V dostihu se představila dvojice koní kvalifikovaných do Velké pardubické a obsadili první dvě místa. Za Strettonem finišoval Vandual.
 
Úvod programu patřil proutěným překážkám. Mezi tříletými vyhrál favorizovaný Lianel, ale druhého Viconta zdolal o krátkou hlavu. Mezi staršími se prosadil výbornou koncovkou na Slovensku připravovaný bělouš Star vedený svým trenérem Jaroslavem Brečkou.
 
(bda)
Zdroj: www.dostihy.cz
Foto Ivan Krejza (Jezdci.cz)



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE