reklama 11B

Zlatý pohár 2018 v Pardubicích pro Mustamira

ikonka

Na start 25. ročníku Zlatého poháru – Ceny předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se postavilo osm koní, včetně vítěze letošní květnové předzkoušky dostihu. A právě Mustamir byl tím, kdo si pro jubilejní Zlatý pohár doběhl…
09.06.2018 23:27  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

 
Mustamir jistě o tři a čtvrt délky porazil podceňovaného Lamuna a favorita Tahiniho. 
 
Úvodní foto Miroslav Majer, foto v galerii Ivan Krejza (Jezdci.cz)
 
Mustamira trénuje František Holčák. Ten do sedla znovu angažoval žokeje Marka Stromského, který s Mustamirem absolvoval předchozí čtyři starty. Společně zvítězili v letošní i loňské předzkoušce a ve Zlatém poháru v roce 2017 dokončili na čtvrtém místě. Tentokrát se během dostihu drželi ve středu startovního pole a za vítězstvím „vyrazili“ za posledním skokem. Předstihli Lamuma s žokejem Josefem Bartošem, který po dlouhou dobu udával tempo. Třetí dokončil favorit dostihu Tahini v sedle s žokejem Janem Kratochvílem. Čtvrtého Azteka vedl žokej Jiří Kousek, který měl letos teoretickou šanci stát se rekordmanem Zlatého poháru. Připsal by si totiž čtvrté vítězství v tomto dostihu, prozatím se o pomyslnou první příčku dělí s dalším trojnásobným vítězem, žokejem Dušanem Andrésem. Pátý dokončil Krocoleon (ž. Marcel Novák), za ním Aspire (Rostislav Benš) a Nikan (Jakub Kocman). Peintre Elusif byl žokejem Janem Faltejskem zadržen. 
 
Vítězný tým převzal zlaté poháry z rukou předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Radka Vondráčka. „Musím přiznat, že se ve mně ve společnosti milovníků dostihového sportu probouzí soutěžní duch. Vyměnit aspoň na chvíli prostředí politiky za atmosféru dostihů je každopádně osvěžující.“ 
 
V krosech se pozornost ubírala především k Ceně města Pardubic, kterou ovládli svěřenci Josefa Váni. Zvítězil v ní jedenáctiletý Wild Danger (ž. Jiří Kousek) před osmiletým A Pigalle (ž. Jan Kratochvíl), který je přihlášen a také již v Miláně kvalifikován do 128. Velké pardubické s Českou pojišťovnou. „A Pigalle by měl směřovat do kvalifikace a pak do Velké. Wild Dangera zřejmě necháme na kratších tratích,“ prozradil své plány od budoucna Josef Váňa. Třetí doběhl Turdus (ž. Jan Faltejsek), čtvrtý Quatiki (ž. Marek Stromský) a tabuli doplnil Marcus Aurelius (ž. Josef Bartoš). Dokončili ještě Nick, Modřín a Tymian.
 
Nejobsazenějším dostihem dne byly úvodní proutěné překážky – Cena proutěnkářů. Po škrtnutí Baltic Dancera a Chrisaly do dostihu odskočilo třináct koní. Roli favoritky splnila Celeste (Sertash Ferhanov). Podle tipařů ji měl „šlapat na paty“ Silver Prince (ž. Jan Faltejsek), který také nakonec bral druhé místo před Hayley (Jan Odložil), Guillotine Shave (ž. Josef Bartoš) a Sonyattou (ž. Marcel Novák).
 
V Ceně Dostihového spolku pro čtyřleté koně na 3400 metrů lehce zvítězila ryzka Apas Rocka s žokejem Marcelem Novákem. V letošní premiéře před čtrnácti dny byla kvůli ztrátě třmenu zadržena, tentokrát s přehledem porazila své soupeře. Druhý doběhl Čmelák (Jan Odložil) před Bela Bonitou (ž. Josef Bartoš), Mintakou (ž. Marek Stromský) a Sigiriyou (ž. Jiří Kousek). Dostih ještě dokončil Intrikář s Veronikou Řezáčovou. 
 
V Ceně Univerzity Pardubice došlo na souboj. Na startovní listině se objevila například vítězka Ceny Labe Modena (ž. Jan Faltejsek), která patřila k spolufavoritům dostihu. Do cílové roviny točila ještě po boku pozdějšího vítěze Smajlíka (Ján Mach), nakonec ji ale předstihli ještě Shegerton (ž. Marek Stromský) a Vernois (ž. Jan Kratochvíl). Pro Smajlíka to bylo druhé vítězství v kariéře, toho prvního dosáhl před měsícem v pardubické Ceně mladých jezdců. Pátý finišoval Lipo (Jan Derych).
 
Dramatický finiš nabídla také Cena společnosti Explosia. Pro téměř jisté vítězství si běžel Stigris (ž. Marek Stromský), v závěru mu ale došly síly a v posledních metrech dostihu ho překonal Taj Mahal (Jakub Spáčil), před Stigrise „strčil“ nos ještě Sorgenio (Ján Mach). Čtvrtý dokončil Chystal Cross (ž. Jaroslav Myška) před Imphalem (ž. Jan Kratochvíl).
 
Předposledním dostihem dne byla Cena basketbalového klubu Pardubice – BEKSA vypsaná pro klisny. Prosadila se v ní nejmladší z účastnic, čtyřletá Rozina (ž. Jan Kratochvíl) a do kariéry si zapsala své první životní vítězství. Druhé místo patří Dunátě (Adam Čmiel), třetí Sinndarce (ž. Josef Bartoš), čtvrté Charmene (ž. Jan Faltejsek) a páté Džidžali (Sertash Ferhanov).
 
Stejně jako před čtrnácti dny patřil závěrečný dostih pardubického programu manželům Myškovým. Tentokrát lehce zvítězili s Albe Backem v Ceně hudebního festivalu Létofest. O sedm délek porazili Rideri Cross (Pavel Složil ml.), za ním na třetím místě dokončil Lord Jagmin (Jan Odložil). Čtvrtý finišoval Dodo Dancer (ž. Jan Kratochvíl) a pátý Canton (ž. Marcel Novák). 



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE