reklama 11D

Jak postupovat při dovozu koně z Ukrajiny? SVS vydala přesné podmínky

ikonka

Státní veterinární správa zveřejnila veterinární podmínky pro koně původem z Ukrajiny, kteří vstoupili na území České republiky z důvodů výjimečné situace. Účelem je ochrana před zavlečením některých nebezpečných nákaz.
03.03.2022 11:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Chov  |   FANCLUB
reklama 12B
 
Státní veterinární správa stanoví z důvodu výjimečné situace na Ukrajině podmínky pro koně původem z Ukrajiny, kteří vstoupili na území České republiky. 
 
Za účelem ochrany území České republiky před zavlečením některých nebezpečných nákaz se určuje osobám zodpovědným za koně původem z Ukrajiny, aby kontaktovali místně příslušnou krajskou veterinární správu, sdělili jí adresu místa ustájení koní a v součinnosti s ní splnili následující požadavky.
 
Bezprostředně po vstupu na území České republiky je potřeba koně umístit do třicetidenní karantény na hospodářství v místě určení (karanténou se rozumí prostor v rámci hospodářství, který je místně a provozně oddělen od ostatních zvířat a zároveň, že zvíře je pod stálým dohledem majitele/jiné osoby).
 
V průběhu karantény je nezbytné zajistit pravidelnou každodenní kontrolu zdravotního stavu koní a vedli o této kontrole záznam. Do 72 hodin po ustájení je nutné provést klinické vyšetření zvířat soukromým veterinárním lékařem za účelem zjištění, zda kůň nevykazuje klinické příznaky infekčních onemocnění. 
 
Místně příslušné krajské veterinární správě je potřeba předložit dokumenty prokazující původ a nákazový status koní, jsou-li k dispozici. Dalším požadavkem je zajistit identifikaci koně dle platných právních předpisů. V případech, kdy není zajištěna identifikace koně, provede se čipování.
 

Psali jsme: ASCHK ČR a ZCHKS jsou připraveni pomoci ukrajinským chovatelům koní

 
Nejdříve 14. den a nejpozději 21. den karantény se musí provést odběr vzorku krve a jeho vyšetření na nakažlivou chudokrevnost koní, vozhřivku a hřebčí nákazu ve Státním veterinárním ústavu; před odběrem vzorku musí být kůň identifikován.
 
Mezi 27. – 30. dnem karantény je povinnost provést opětovné klinické vyšetření zvířete soukromým veterinárním lékařem. Pokud zvíře nebude vykazovat klinické příznaky infekčního onemocnění a výsledky provedených vyšetření budou vyhovující, bude karanténa ukončena. O ukončení karantény rozhoduje místně příslušná krajská veterinární správa. V průběhu karantény kůň nesmí být použit pro plemenitbu. 
 
Před ukončením karantény je potřeba provést registraci koně v databázi IZR pro účely jeho evidence; to neplatí pro koně, jejichž pobyt v České republice bude pouze dočasný. V případě, že se u koně během doby karantény projeví příznaky infekčního onemocnění, je majitel, či jiná osoba povinna neprodleně zajistit vyšetření zvířete soukromým veterinárním lékařem, nebo informovat krajskou veterinární správu.
 
Zdroj: Státní veterinární správa
Ilustrační foto: Josef Malinovský



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }