reklama 11D

Equinews: Tops-Alexander vyhrála v Madridu. Šoupal je králem Hradištka

ikonka

Postup do pražské Super Grand Prix si při Global Champions v Madridu zajistila Australanka Edwina Tops-Alexander. Prague Lions byli při čtvrtém kole GCL jedenáctí. – Martin Šoupal třikrát zvítězil během Českého skokového poháru v Hradištku.
16.05.2023 16:34  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A
 
Internetová televize EquiTV.cz připravuje v průběhu jezdecké a dostihové sezony pravidelný pořad Equinews, který najdete také například na Stream.cz nebo v programu televize A11. Jednotlivé reportáže vysílá v rámci zpravodajské relace Report kanál Sport 5. Podívejte se na jeho aktuální díl!
 

 

Prague Lions byli v Madridu jedenáctí. LGCT vyhrála Tops-Alexander

Druhý květnový víkend pokračovala v Madridu parkurová série Global Champions čtvrtým kolem. Do páteční týmové ligy nastupovali za družstvo Pražských lvů dva zkušení jezdci z Belgie – Pieter Devos a Niels Bruynseels. 
 
Devos absolvoval s desetiletým Nascarem van´t Siamshof parkur vysoký 155 centimetrů bez penalizace. Dlouho to vypadalo, že to samé se povede i Bruynseelsovi s jedenáctiletým Matadorem, ale tomu nevyšel odskok v distanci z osmé na devátou překážku, kde chyboval. V další distanci mezi dvojkombinací a následným oxerem musel nájezd zopakovat. V úplném závěru kurzu přišla ještě jedna chyba a v kombinaci s překročením stanoveného času to znamenalo zatížení 24 trestnými body. V druhém kole, v němž překážky dosahovaly výšky až 160 centimetrů, si oba jezdci Prague Lions vyměnili koňské svěřence. Pieter Devos na šestnáctileté klisně Mom´s Toupie de la Roque inkasoval čtyři body za jednu chybu a Niels Bruynseels provedl Deluxe van T & L bez jediného zaváhání. Celkem si tak tento celek připsal 28 trestných bodů, které jej zařadily na jedenáctou příčku.
 
Bez penalizace nedokončil obě kola žádný tým a na stupně vítězů se dostali i St Tropez Pirates s dvanácti body. Stejnou penalizaci měli i Madrid in Motion a Riesenbeck International, ale kvůli pomalejším časům se zařadili na čtvrtý a pátý řádek výsledkové listiny. Riesenbeck International tím přišli o pozici lídra v aktuálním pořadí žebříčku GCL. Desetibodové zatížení stačilo na druhou příčku celku Stockholm Hearts, za který startovali bratři Olivier a Nicola Philippaertsovi. Zatímco Nicola dovezl nulu do cíle s oběma svými koňmi, Olivier nasbíral již zmíněnou penalizaci s valachem H&M Miro. Chuť si pak v druhém kole spravil čistou jízdou s klisnou Katangou v/h Dingeshof. 
 
Velmi blízko k celkové nule měli Paris Panthers. Jur Vrieling jel čistě jak s valachem Long John Silver 3 N.O.P., tak s Fiumicinem van de Kalevallei. Jeho kolega Harrie Smolders začal také velmi pěkně s hřebcem Uricas v/d Kattevennen, ale na valachovi Bingo du Parc se v druhé části soutěže neubránil jednomu shození. I tak čtyři body na travnatém kolbišti v Madridu znamenaly vítězství a po zisku 30 bodů do tabulky se Paris Panthers dostali s 88 body do vedení. Riesenbeck International mají o jeden bod méně a stejný rozdíl dělí od druhého řádku Madrid in Motion. Následují s 84 body čtvrtí St Tropez Pirates, dále s 69 body Stockholm Hearts a šestí jsou Prague Lions s 66 body.
 
Čtvrtý závodní mítink letošní parkurové Global Champions uzavřela nedělní Grand Prix Madridu, do níž se tradičně kvalifikovalo čtyřicet nejúspěšnějších dvojic. Nechyběli mezi nimi i všichni tři přítomní členové týmu Prague Lions. Zatímco Pietrovi Devosovi a Thibeau Spitsovi se příliš nedařilo, Niels Bruynseels na čtrnáctiletém valachovi Delux van T & L zaznamenal pouze jednu chybu a díky času 76,66 skončil desátý. Stejné bodové skóre mělo hned několik dvojic, včetně světové jedničky Henrika von Eckermanna na desetileté klisně Ilianě. Tomu časomíra ukázala v cíli hodnotu 73,80 sekundy, a byl tak nejrychlejší z celého startovního pole.
 
Naopak čtyři dvojice nechybovaly, ale překročily stanovený čas. Němec Philipp Schulze Topphoff na jedenáctiletém valachovi Clemens de la Lande i Omer Karaevli z Turecka v sedle taktéž jedenáctileté klisny Maurice lehce přesáhli hranici 80 vteřin, což jejich konto zatížilo třemi trestnými body. Méně jak sekundu nad limit zaznamenal Nizozemec Jur Vrieling ve dvojici s valachem Long John Silver 3 N.O.P. a pouhé tři setiny zabránily v postupu do rozeskakování Andreasovi Schou z Dánska v sedle dvanáctiletého hřebce Darc de Lux. Rozeskakování se tak nakonec ani nekonalo, neboť jedinou účastnicí, která dokončila základní část soutěže bez penalizace, byla Australanka Edwina Tops-Alexander s třináctiletým valachem Fellow Castefield. Bude tak mít v listopadu opět šanci zabojovat o další triumf v pražské Super Grand Prix, jíž tato jezdkyně vyhrála při prvním ročníku galashow světového parkuru v roce 2018.
 
Jelikož doposud vedoucí jezdkyně žebříčku Longines Global Champions Tour Malin Baryard Johnsson v Madridu nebyla, tak tato švédská jezdkyně klesla s 99 body na druhý řádek za Maikela van der Vleutena, jenž si připsal 15 bodů za 22. místo s valachem Beauville Z N.O.P. Aktuálně má 109 bodů, což znamená poměrně solidní náskok před všemi ostatními. Třetí je po čtyřech kolech Abdel Saïd se 79 body, ale ani on, stejně jako další umístění David Will a Hans-Dieter Dreher, při čtvrtém kole nestartovali. 
 
Global Champions čeká nyní více jak dva týdny pauza, jelikož páté kolo proběhne od 1. do 3. června v Ramatuelle u Saint Tropez. Ve stejném měsíci má túra naplánované hned čtyři zastávky, těmi dalšími jsou Cannes, Stockholm a Paříž. Na přelomu června a července se koná ještě další závod v Monaku a úplně novou zastávkou bude od 14. do 16. července španělská A Coruña, která nahrazuje původně plánovaný zářijový mítink v New Yorku, kam by se snad měl okruh vrátit opět v roce 2024. Jen týden po zmíněné novince si GCL a LGCT odbydou další premiéru, a to v německém Riesenbecku. V srpnu budou následovat již tradiční destinace v Londýně a Valkenswaardu, v září pak zůstal v kalendáři pouze Řím. Základní část série vyvrcholí na konci října v Rijádu a tečku za celou sezonou udělá od 16. do 19. listopadu GC Prague Playoffs v libeňské O2 areně.
 

Šoupalovo Hradištko: Při pohárovém víkendu vyhrál tři nejvyšší soutěže

V neděli 14. května se v Hradištku u Sadské jela třetí Velká cena Českého skokového poháru. Nastoupilo do ní třiadvacet dvojic a deset nejlepších po základním kole postoupilo do finále. Sedm jich mělo čtyři trestné body, tři pokračovaly s nulou.
 
Jako první absolvovala rozhodující jízdu Sára Finsterle, a to s prvním ze dvou svých postupujících koní, valachem Levisem 5. K jedné chybě přidala nakonec ještě dvě shození. Výborně vyšlo finále Denise Vegrichtové. Ta se spolu s klisnou Blue Velvet dostala do cíle bez trestných bodů a v součtu s jednou chybou z první části soutěže se ujala vedení. To jí vydrželo poměrně dlouho. Po ní jedoucí Aneta Paličková s Conwalem přidala ke čtyřem bodům dalších deset a Jan Štětina v sedle belgického hnědáka Kuala Lumpur VD Begijnakker Z sice zapsal dohromady také pouze čtyři trestné body, ale cílem projel o téměř čtyři sekundy pomaleji než vedoucí jezdkyně.
 
Václav Studnička na Bonie 5 si, podobně jako řada jeho soupeřů, přinášel také jednu chybu ze základního kola a ve finále k ní ještě doplnil dalších devět trestných bodů. Jen o bod méně pak inkasoval v součtu z obou jízd jeho bratr Jan Studnička, který se v Hradištku představil s dvanáctiletým valachem Espressem. Další finalistkou byla Tereza Kleandr na holandské hnědce Imole. Ta v rozhodující časti shodila dvě překážky a spolu s chybou v první jízdě brala celkem dvanáct trestných bodů. 
 
Na řadu přišly tři dvojice, které měly výhodu čistého konta. Sára Finsterle s druhým ze svých koní dánskou klisnou Paddy´s Stakkato Girl ovšem v druhé jízdě nulu neudržela, když dovezla pět trestných bodů. V čele průběžného pořadí se tak stále držela Denisa Vegrichtová. Další, kdo ji mohl ohrozit, byla Tereza Prášková na valachovi Entracte D´Austral. Ani jí se útok na první příčku nepovedl. Po chybě ve finále se s o dvě a půl sekundy horším časem zařadila na druhé místo. 
 
A tak zbýval už jen Martin Šoupal s Chique-K van´t Kattenheye. Zkušenému východočeskému jezdci se v Hradištku dařilo, den před Velkou cenou právě s tímto valachem vyhrál dvouhvězdové ST. Ve finále zvolil jízdu na jistotu, kdy nechyboval na překážkách a dovezl jeden trestný bod za překročení stanoveného času. Tento výsledek mu na vítězství stačil, Denisu Vegrichtovou odsunul na druhou příčku a třetí skončila Tereza Prášková.
 
Po třech kolech seriálu je na čele bodování Jan Štětina před Jaroslavem Jindrou. Třetí příčku sdílí společně Tereza Kleandr a Tereza Prášková. Další pohárový mítink se uskuteční na začátku června v Jítravském Dvorci na severu Čech, ale s podporou Českého skokového poháru se pojede třetí květnovou neděli na kolbišti Jezdeckého klubu Baník ve Staré Bělé Velká cena Ostravy. 
 
Foto: poskytlo tiskové středisko Global Champions



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }