reklama 11C

Bývalý prezident i traťový rekord. V Mostě se běžela Cena první dámy

ikonka

Za slunečného počasí a na pevné dráze pokračovala v sobotu 27. května dostihová sezona na Hipodromu Most. Severočeská dráha hostila Cenu první dámy ČR. V nepřítomnosti Evy Pavlové byli čestnými hosty bývalý prezident Václav Klaus s manželkou Livií.
29.05.2023 11:35  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Samotný vrchol dne, jedničkový handicap na 2200 metrů, měl nezvyklou předehru v zákulisí. Trenér Miroslav Nieslanik a stáj MUDr. Evy Nieslanikové dodatečně změnili jezdecké obsazení klisny Sparkle Shout, když na poslední chvíli nahradili stájového žokeje Aslana Kardanova Petrem Foretem a zaplatili poplatek 2500 korun za nezdůvodněnou změnu jezdce.

"My s žokejem Kardanovem dlouhodobě nejsme spokojení a už jsme to dál nechtěli trpět. On se stejně vrací zpět do Polska, tak jsme se na poslední chvíli rozhodli, že je škoda, aby nevyšel další dostih a angažovali jsme Petra Foreta, který byl volný," vysvětloval trenér Nieslanik po doběhu.

O tempo se podle očekávání postaral Vévoda, za nímž číhali slovenská favoritka Palmera a právě Sparkle Shout. Ta se na distanci pod Foretem bez větších problémů posunula na první pozici a zvítězila jistě o 3/4 délky. Druhé místo získal mocně finišující American Charlie před Palmerou a Culihrachem.

"Původně měl jet místo Kardanova Tomáš Lukášek, ale už se po dostizích napil a nemohl navážit požadovanou hmotnost, tak padla volba na mě. Abych řekl pravdu, ve chvíli, kdy jsem odevzdával sedlo, jsem ani pořádně nevěděl, koho pojedu. Šel jsem do toho v podstatě poslepu a detaily jsem se dozvěděl až v paddocku. Klisna si dostih řeší sama, v Mostě jí to sedí a ví, co má dělat. Bylo to relativně jednoduché, ale je to dostih první kategorie a to se vždycky počítá," glosoval Petr Foret.

Zajímavým dostihem byla dvojková Cena Hipodromu Most na nejkratší distanci 1000 metrů. V sestavě devíti rychlíků se nakonec radoval favorit. Pětiletý valach Shershab s žokejem Milanem Zatloukalem triumfoval o 3/4 délky a nejenže udělal radost trenérovi Radimovi Bodlákovi a stáji Autistic Dream, ale zároveň vytvořil nový traťový rekord v hodnotě 0:58,42. Druhá doběhla tříletá Quiet Street, která byla o krk rychlejší než devítiletý Mollys Best.

Do sprintu byl původně přihlášen i tříletý Fortune Gold. Trenérka Ingrid Janáčková Koplíková však nakonec dala přednost Májové míli mosteckého závodišti a dobře udělala. Třetí z Memoriálu profesora Václava Michala se dva týdny po výpadku ve Velké jarní ceně vrátil na dráhu ve velkém stylu a jako desetinový favorit se pod Tomášem Lukáškem prosadil jistě o 1 délku. Podle papírových předpokladů dopadlo i pořadí na dalších místech, kde se seřadili Chaldero a Perfect Kordula.

V trojkové Ceně Hitrádia North Music na 1400 metrů byl k vidění doběh raz-dva v podání českých odchovanců. Krásným finišem rozhodla o výsledku sedmiletá Gilienne s Taťánou Mášovou. V hřebčíně Napajedla narozená klisna stáje Šimi, kterou připravuje Petr Kříž, zvítězila po čtyřech letech. Jen o krk za ní finišoval druhý Lucas Warrior a pořadí tří nejlepších dotvořil Boy Scout.

Napínavý závěr měla i Cena Dostihového klubu na 2000 metrů, kde se prvních osm koní vtěsnalo do pouhých dvou délek. Nejrychlejší byl pětiletý Hank Moody ze stáje Flying Around The World. Syn někdejšího amerického Koně roku California Chrome odrazil o půl délky nápor soupeřů a dovezl žákyni Karolínu Hroškovou ke druhému vítězství kariéry.
Dobrý výkon podala i do klasického Oaks přihlášená Coletka, která odkázala na třetí místo zkušenou Achird.

Větší rozestupy byly v cíli čtyřkové Ceny psích návštěvníků na 2000 metrů. Premiérové vítězství zde slavil pětiletý napajedelský odchovanec Sven ze stáje Dostihové centrum Zámrsk MUDr. Bruna. V sedle se svou stálou jezdkyní Jiřinou Andrésovou se v cílové rovině odpoutal o 4 1/2 délky a postaral se o první letošní úspěch trenéra Dušana Andrése. Druhá skončila Bella Ria a třetí finišovala Tarawera.

Foto: Bohumil Křižan / Jockey Club ČR




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE