reklama 11A

Zdeněk Seménka: Jardin Michelet je kůň bez nervů, ve všem vám vyhoví

ikonka

Nezastavila ho ztráta podkovy ani úmorné vedro. Jardin Michelet se v neděli vrátil do vítězné formy a po triumfu ve Slovenském derby teď směřuje do St. Legeru. Zdeněk Seménka ho v rozhovoru pro Jezdci.cz označil za nejlepšího koně, kterého trénoval.
18.07.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Před třemi týdny prožil Zdeněk Seménka jedno ze svých největších dostihových zklamání. Trenér z moravského střediska Divoky nasedlal do Českého derby trojici hřebců v čele s klasickým vítězem Jardin Micheletem, ale všichni skončili v poli poražených.

Minulou neděli přišla satisfakce, když stejný Jardin Michelet zvítězil ve Slovenském derby. Hnědák stáje Cardboard vedený žokejem Adamem Florianem odsunul velkým závěrem na druhé místo You Just Rocka.

"Moc jsem si přál, aby se rehabilitoval za nepovedené České derby a on ukázal, že na to má. Je to můj největší rovinový úspěch a Jardin Michelet je asi nejlepší kůň, jakého jsem dosud trénoval. Takových trenér za život moc nepotká," přemítal Zdeněk Seménka den po bratislavském triumfu.

 

Čtěte více: Slovenské derby pro Cardboard. Jardin Michelet znovu ukázal, co umí

 

Až do poslední červnové neděle Jardin Michelet neprohrál. Sérii tří jarních vítězství korunoval úspěchem ve Velké jarní ceně a do Českého derby nastupoval jako favorit. V cílové rovině se však nedostal přes osmé místo.

"Ten tlak po Českém derby nebyl malý, ale já jsem věděl, jak to bylo. Klukům se ten dostih moc nepovedl, navíc měli při vbíhání do cílové roviny kolizi a na chvíli se úplně zastavili. Prostě bylo všechno špatně a pro mě bylo důležité na to co nejdříve zapomenout. Což bylo těžké, záznam derby jsem viděl snad dvacetkrát," ohlíží se Seménka za chuchelskými událostmi.

Klíčové pro něj bylo, že se hřebec po nejtěžším dostihu své kariéry cítil dobře a ukazoval to i v tréninku. Do Bratislavy jel tentokrát bez svého stájového kolegy Stormy Awakeninga, který nebyl do Slovenského derby dohlašován a místo toho změří v neděli síly se staršími soupeři v Ceně města Karlovy Vary - Memoriálu Josefa Dolejšího.

"Jarin ale chodil v práci hodně dobře, a tak jsem měl strach jen z průběhu dostihu. Myslím si, že je to spíše kůň na závodiště s dlouhou cílovou rovinou. Trochu jsem se obával, že když nebude na optimální pozici, může pro něj být bratislavská rovina krátká. Ale dal to, nějak tam prokličkoval a hlavně zopakoval ten závěr, který ukazoval při předešlých vítězstvích," radoval se Seménka.

Čtyři sprchy před dostihem

Cesta k úspěchu přitom vůbec nebyla snadná, v Bratislavě panovaly v neděli tropické teploty.

"Ještě než jsme šli na start, já jsem ho za tu dobu snad čtyřikrát sprchoval, protože ve stájích bylo horko. Ale Jardin Michelet je pohodář a zvládal to dobře, je to takový kůň bez nervů, prostě vám vyhoví a všechno ostatní je mu jedno. Musím ale pochválit pořadatele, že vzhledem k okolnostem byla dráha připravená dobře. Nebylo to měkké, ale zase ani extrémně tvrdé, byla to dobře nachystaná dráha. A vedro bylo pro všechny stejné," podotýká.

Slovenské derby se odběhlo o sekundu a 39 setin rychleji než český ekvivalent a Jardin Michelet po lehkém zaváhání na startu zůstal i tentokrát vzadu.

"My jsme se původně domlouvali jinak. Do startovacích boxů vstoupil mezi prvními, tak je možné, že v nich trochu ztuhnul a to se projevilo na horším startu. Nejspíš na tom ale vydělal, možná kdyby odskočil na lepší pozici, tak by to v tom přepáleném tempu nedal. Takhle byl v klidu schovaný a vyšlo to, i když v posledním oblouku ztratil podkovu. Naštěstí je v pohodě, dnes jsme ho znovu okovali," ujišťuje Seménka.

Další cíl: St. Leger

Po bratislavském triumfu vyběhal Jardin Michelet už 31násobek své pořizovací ceny, za kterou ho před dvěma lety pro stáj Cardboard kupoval agent Tomáš Janda na dražbě francouzské Arqany. Pohádka původně nenápadného hřebce s překážkovým původem by měla pokračovat osvědčenou cestou. Dalším cílem bude začátkem září St. Leger.

"Je přihlášený do českého i slovenského St. Legeru, ale uvidíme, jestli stihne oba. Priorita bude dostih v Praze, myslím si, že mu bude sedět. A pak už bude následovat pořádný odpočinek po těžké sezoně," nastiňuje trenér.

Do budoucna by ho lákalo porovnat svou hvězdu v zahraničí. "Byla by škoda to s takovým koněm nezkusit. Osobně bych příští rok nejradši jel do Francie, je tam obrovský výběr dostihů a tamní styl by Jardin Micheletovi mohl vyhovovat. Ale uvidíme, bude záležet na přání majitele," uzavírá Zdeněk Seménka.

Foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE