reklama 11C

Velmi otevřené derby. Řada velkých stájí chybí, přiletí hvězdní jezdci

ikonka

Po posledním škrtání zůstává na přihláškách Českého derby sedmnáct kandidátů včetně čtyř hřebců českého chovu. Do Velké Chuchle se příští sobotu chystají žokejové Filip Minařík, Eduardo Pedroza či Bauyržan Murzabajev.
13.06.2019 16:18  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Bude to v mnoha ohledech zajímavé České derby. Po posledním škrtání není ve vrcholu první poloviny sezony, který se poběží v sobotu 22. června ve Velké Chuchli, hned několik velkých stájí jako Dr. Charvát, DS Pegas nebo Rabbit Trhový Štěpánov.
 
Mezi třinácti koňmi, kteří byli ve čtvrtek škrtnuti, se podle očekávání nachází zimní favorit King Archie, jehož zastavily zdravotní problémy a po posledním místě ve Velké jarní ceně prodělal vyšetření na veterinární klinice. Jedna z nadějí domácího chovu Mike Of Jape přechází na překážky a majitel Václav Vocetka minulý týden v rozhovoru pro EquiTV potvrdil i stornování zamýšleného startu v polském derby. Trenér Arslangirej Šavujev ponechal z trojice svých kandidátů pouze Outback Ridera a škrtl diskutovaného Blitzkriega. Radek Holčák  zase po nevýrazném výkonu ve Velké červnové ceně škrtl čtvrtého z Velké jarní ceny Calorifica.
 
Ve hře tak zůstává sedmnáct kandidátů, mezi nimiž se nachází dvojice klisen Nikeandnemesis a Tularka. Český chov zastupují Big Ben, Dalandi, Kristiano a Well Absolut.
 

Čtěte také: V Anglii se nespletete, Pardubice jsou mnohem těžší, říká žokej Glassonbury

 
Jediným účastníkem, který dosud nevlastnil handicap, byl třetí ze slovenské Velké jarní ceny Military Respect. Handicapeři mu přidělili eliminační známku 76 kg, což znamená, že jediným koněm pod čarou je paradoxně hřebcův stájový kolega Bell Elysees. Trojkový vítěz ukázal ve Velké černové ceně poměrně zelený projev a docválal do cíle na předposledním čtrnáctém místě. Stáj se původně klonila k tomu, že bude z derby škrtnut, ale tento týden původní rozhodnutí přehodnotila.
 
Lokotrans je jedním ze dvou majitelů, kteří mají na přihláškách dvojici kandidátů. Tím druhým je Jiří Odcházel, jehož stáj Joly posílá kromě vítěze trialu Angkor Wata do modré stuhy také jedničkovou vítězku Nikeandnemesis.
 
Už nyní je jisté, že se v derby představí hned několik jezdeckých hvězd. Kromě již avizovaného Filipa Minaříka, který pojede Angkor Wata, se chystají do Prahy také Bauyržan Murzabajev, Eduardo Pedroza nebo Jaromír Šafář. Naopak mnohonásobný šampion Václav Janáček nakonec derby vynechá.
 
 
Startovní pole 99. Českého derby:
 
AMAZING GANGSTER (GER), AMP Invest sp zoo, tr. G. Wroblewski
ANGKOR WAT (GB), Joly, Josef Váňa
ARCTURUS (IRE), Meridian, František Holčák
BELL ELYSEES (GB), Lokotrans, Luboš Urbánek
BIG BEN, Gold & Turf, Ludvík Haris
DALANDI, MUDr. Eva Nieslaniková, Miroslav Nieslanik
CHIOUBOUCAR (FR), Estrella, Pavlína Sůrová
IGNACIUS REILLY (GB), Syndikát V3J, Václav Luka
KRISTIANO, Stanislav Chudáček, Helena Vocásková
MILITARY RESPECT (FR), Lokotrans, Luboš Urbánek
NIKEANDNEMESIS (IRE), Joly, František Holčák
OUTBACK RIDER (IRE), Russian Racing Syndicate, Arslangirej Šavujev
PACIFIC HILL (GER), Monte Negro, Radek Holčák
RAMSSIO (IRE), Hrubý, Václav Luka
TULARKA (IRE), Statek Blata Český Ráj, Helena Vocásková
URAN (GER), Stáj Březová, Jan Demele
WELL ABSOLUT, Racing Photo, Štěpánka Myšková
 
 
Ilustrační foto: Ivan Krejza




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE