reklama 11D

Vážné komplikace po vakcinaci. Perzeus statečně bojuje s myonekrózou

ikonka

Měla to být rutinní vakcinace, ale valachovi Perzeusovi se změnila v boj o život. Vyskytla se u něj totiž velmi vzácná komplikace, kterou je klostridiová myonekróza. Ta pro více jak polovinu pacientů znamená smrt. Kůň i jeho majitelka se nevzdávají.
04.08.2023 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C

 
Smutný příběh valacha Perzeuse a jeho majitelky Kateřiny Pokorné začal ve čtvrtek 20. července, na kdy bylo naplánované běžné očkování koní. „Vakcinace proběhla zcela standardně. Koně po ní pokračovali ve své denní činnosti, tedy v pasení se. Druhý den ráno ovšem bylo vše jinak. Perzimu se udělal otok v místě vpichu vakcíny a byl na celou nohu bolavý. Nemohl na ní ani šlápnout, měl i horečku 40,9°, nejedl ani nepil. Ihned jsme volali paní doktorce a Perzimu podali léky na snížení teploty a proti bolesti. Vypadlo to, že má reakci po očkování, ale nikdo z nás netušil, co se v jeho těle tou dobou už začalo dít,“ popisuje v úvodu Kateřina Pokorná.
 
Během soboty vše nasvědčovalo tomu, že se koni ulevilo. Neměl teplotu a na nohu již začal došlapovat. V neděli došlo ke snížení dávky léků a zdravotní stav se stále zlepšoval. Následující den již nebyly podány žádné léky a stav koně se začal opět zhoršovat. „V pondělí ráno tedy přijela ošetřující veterinární lékařka a pohmatem zjišťovala, co je v otoku, zda se jedná o tekutinu, nebo je otok tuhý. Vypadalo to, že to bude absces, i když by se vytvořil velmi rychle, což není obvyklé. Proto se rozhodla místo vyholit, vydezinfikovat a zjistit vpichem jehly, zda se v místě opravdu vytvořila tekutina. Z jehly však začal vycházet plyn, což znamenalo, že se jedná o klostridiovou infekci. Ihned tedy otok otevřela dvěma řezy a místo se okamžitě začalo dvakrát denně čistit. Byla nasazena dvoje antibiotika – jedny injekčně a jedny do huby. Do čtvrtka vypadalo, že léčba zabírá. Perzimu kolísala teplota, otok se zmírnil, ale nový se udělal na břiše. Ve čtvrtek večer jsme pozorovali, že z ran vychází více tekutiny a odumřelé tkáně než předchozí tři dny. V pátek ráno tedy přijela znovu paní doktorka a Perziho bezodkladně poslala na kliniku, kde ho převzal tým lékařů,“ uzavírá úvodní vyprávění majitelka křížence fríského koně a plemene Pura Raza Española.
 

Psali jsme: Bojovník Clark. Předčasně narozený hřebeček si získal srdce mnoha lidí

 

O další popis diagnózy a postupu léčby jsme prostřednictvím Kateřiny Pokorné požádali MVDr. Zuzanu Drábkovou z Kliniky chorob koní VETUNI v Brně. „Valach Perzeus byl na Kliniku chorob koní VETUNI v Brně přivezen týden po vakcinaci, která byla komplikována vznikem klostridiové myonekrózy. Po rutinní vakcinaci došlo k otoku místa aplikace, postižené místo na zádi bylo bolestivé, kůň měl horečku a kulhal na pánevní končetinu. Běžné protizánětlivé léky, které se v takovém případě nasazují, sice trošku pomohly, ale otok neustoupil a po čtyřech dnech se vrátila vysoká horečka. Ošetřující terénní veterinářka otok chirurgicky otevřela, pro podezření na vznik abscesu, který je nejčastější komplikací po vakcinaci. Ovšem proti předpokladům v otoku nenašla žádný hnis, pouze plyn a nekrózu tkáně. Ihned vyslovila podezření na vzácnou, ale život ohrožující komplikaci – klostridiovou myonekrózu (plynatou sněť). Kultivace z rány její podezření potvrdila, našla se čistá kultura anaerobní bakterie Clostridium perfringens. Ránu tedy rozšířila, aby do tkáně mohl kyslík, který růstu klostridií vadí, a aplikovala penicilin s metronidazolem – antibiotika, na která jsou klostridia běžně citlivá. Nasazená medikace a chirurgické ošetření bohužel nepomohly úplně a svalová nekróza postupovala do hloubky svalů na zádi. Kůň tedy musel být referován na kliniku k zevrubnějšímu chirurgickému ošetření a odstranění postižené tkáně,“ shrnula po odborné stránce sled událostí do příjezdu na kliniku.
 
„Na klinice byl kůň zakanylován, byla mu nasazena intravenózní antibiotika, v hluboké sedaci byla ze zádě odstraněna nekrotická svalová tkáň a několika dalšími kožními incizemi bylo umožněna drenáž z rány a zároveň přístup vzduchu do postižených tkání. Čištění a odstraňování nekrotické tkáně bude muset být prováděno opakovaně, dokud se nepodaří odstranit poslední zbytky infikovaného materiálu a svaly se nezačnou zase hojit. Po celou dobu musí kůň dostávat antibiotika. Léčba myonekrózy je bohužel zdlouhavá a značně nákladná. Valach Perzeus je snad mimo ohrožení života, navzdory tomu, že kolem 60 % pacientů s tímto onemocněním uhyne,“ konstatuje MVDr. Zuzana Drábková, Ph.D., DECEIM. 
 

Co je to klostridiová myonekróza?

Klostridiová myonekróza je velmi vzácné onemocnění, které se nejčastěji rozvine po intramuskulární aplikaci léků (do svalu). Nejčastěji jde o analgetika nebo jiné dráždivé látky, například vakcíny, které vyvolají zánět ve tkáni. Po aplikaci antibiotik se to nestává, protože původcem onemocnění je bakterie, která je na většinu antibiotik citlivá. A jak se bakterie do svalu dostane? To je na celém onemocnění to nejzvláštnější. Klostridia, která onemocnění způsobují, jsou součástí normální mikroflóry koňského střeva. Jsou to hodně specifické bakterie, které dokážou vytvořit klidové formy (spory), které mohou krví vycestovat do svalů a tam „spát a čekat“. Tyto bakterie se ale nerady množí za přístupu kyslíku. Musí se tedy sejít spousta nešťastných okolností, aby se bakterie ve svalu pomnožily. Nejčastěji je na začátku problému zánět po aplikaci nějaké dráždivé látky, ale také to může být po tupém traumatu nebo v hluboké ráně. V zánětu se vytvoří vhodné prostředí bez kyslíku (anaerobní). A když je zrovna v daném místě dost klostridiových spor, rozvine se infekce s produkcí plynu a toxinů, která vede k masivnímu odumírání svalové tkáně a také někdy k intoxikaci s jinými příznaky. Spekulovalo se o tom, že tyto bakterie se mohou do svalu také dostat nevhodnou aplikací, ale nebylo prokázáno, že by vznik onemocnění souvisel s čistotou a způsobem aplikace. Proto se tomuto onemocnění také nedá úplně předcházet. Přestože je velmi vzácné, je také značně nebezpečné a pokud není včas a adekvátně ošetřené, vede velmi často k úhynu koně.
 
Zdroj: Klinika chorob koní VETUNI v Brně, MVDr. Zuzana Drábková, Ph.D., DECEIM
 
 
Celý příběh má však ještě jednu stránku, a to tu osobní z pohledu majitelky, která se dostala do tíživé situace. Přestože finanční rezervy téměř vyčerpala, chce svému koni dát šanci na život. „Perzi je vlastně ještě hříbě, v pondělí 24. července mu byly teprve dva roky. Ještě před dvěma týdny to byl veselý, zvědavý a hravý koník, který nepromarnil žádnou šanci dostat něco dobrého, nebo se nechat pomazlit, anebo podrbat. Je to takový přerostlý hodný pejsek, který zbožňuje lidi. Jsem si vědoma toho, že se mu změnil život a možná bude mít trvalé následky. Vím, že to bude dlouhá cesta, ale ať to dopadne jakkoliv, myslím, že chce žít a neztratí důvěru v lidi,“ vysvětluje, proč chce za každou cenu pokračovat v léčbě. Finanční nouze ji donutila založit veřejnou sbírku přes platformu Donio.cz, kde se za první tři dny nashromáždilo přes 50.000 korun. 
 
„Samozřejmě nějakou finanční rezervu jsem měla, ale nebude to stačit. Na klinice bude Perzeus pravděpodobně dlouhou dobu. Zadlužit se nemohu, protože jsem samoživitelka a mám v péči dvě děti, z nichž má navíc jedno vrozenou vadu nohy. Kdybych si vzala půjčku, dostanu se do platební neschopnosti. Přestože chodím do práce, tak mi peníze na to stačit nebudou. Není to žádný můj rozmar, nikdy jsem o nic takového nežádala. Ale i moře je z kapek a říkám si, že ve více lidech se to lépe táhne,“ doufá Kateřina Pokorná v pomoc široké veřejnosti. 
 
„Peníze ze sbírky budou použity na úhradu hospitalizace na klinice a následnou veterinární péči po propuštění do domácího ošetřování. Pokud by zbyly nějaké prostředky, tak je ráda poskytnu někomu dalšímu, kdo se dostane do podobné situace,“ dodává na závěr majitelka valacha Perzeuse. K jeho životnímu příběhu se s odstupem času na webu Jezdci.cz vrátíme, abychom zjistili, zda bude mít šťastný konec.
 
Foto: poskytly MVDr. Zuzana Drábková a Kateřina Pokorná



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }