reklama 11A

Valašská radost v Chuchli. Generálku na derby ovládl Charpentier

ikonka

Velká červnová cena, poslední přípravný dostih na České derby, skončila v sobotu úspěchem hřebce Charpentiera s žokejem Jaroslavem Línkem. Svěřenec trenéra Radka Holčáka svedl závěrečný souboj se Stormy Awakeningem, maďarský Arames skončil až pátý.
03.06.2023 22:24  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Sestava favoritů Českého derby se v sobotu rozšířila o očekávané jméno. Hnědák Charpentier si pod rukama slovenského šampiona Jaroslava Línka bravurně poradil se složitým průběhem dostihu a z téměř nemožné pozice si doběhl pro vítězství ve Velké červnové ceně. Trenér Radek Holčák tak obhájil loňský úspěch v závěrečném derby-trialu.

Půl délky za synem výborného Cracksmana skončil výborně jdoucí Stormy Awakening a vstupenku do derby si zajistil i třetí Magic Merlin. Maďarský favorit Arames klesl v poslední dvoustovce na páté místo, když se před něj dostal ještě Duplikat. Další z okruhu šancových koní Ganibet se musel spokojit s šestou příčkou a v Česku debutující La Traviata doběhla desátá.

"Charpentier je dobrý kůň. Dnes určitě vyhrál s rezervou, byli jsme tak domluveni i s žokejem Línkem. Těžil jsem dnes ze zkušeného žokeje a teď už se těšíme na derby," řekl po doběhu Radek Holčák.

Hřebec stáje Joly se ve Velké Chuchli uvedl už loňským druhým místem v Pražském zimním favoritovi. Do letošní sezony vstoupil triumfem na 1800 metrů v Bratislavě, kde následně finišoval druhý ve Velkej jarnej ceně.

 

Psali jsme: "Maďarský Jardin Michelet". Neporažený Arames prověří české tříleté

 

Před dostihem poutal největší pozornost ve dvou startech neporažený klasický vítěz z Budapešti Arames. Svěřenec trenéra Pála Csontose, který v Nemzeti Díj dominoval o pět délek, přijel do Prahy s jednodenním předstihem a v paddocku zanechal dobrý dojem.

Žokej Martin Srnec mu připravil prakticky ideální dostih na chvostu pole u bariéry. Když se mu po zatočení do cílové roviny otevřel prostor, měl Arames výborný moment. Nedokázal však odpovědět na zrychlení koní ve vnější stopě a v cíli ztrácel na vítězného Charpentiera 3 3/4 délky.

"Trenér chtěl, aby kůň dobře cválal a dýchal, měl jsem počkat s útokem na posledních 400 metrů. Arames zabral a po bariéře jsme se bez větších problémů dostali dopředu. Neseděla mu ale pevná dráha. Věřím, že na měkku by zabojoval až domů, ale dnes úplně nemohl prodat, co v něm je," hodnotil Srnec.

Skrumáže v oblouku a kličkující vítěz

Hned v prvních metrech vzaly za své šance jediného českého odchovance mezi kandidáty derby Vanricka. Vnuka šampionky Vapety to ze startovního čísla jedna vyneslo na špici a než ho na protilehlé rovině vystřídal tréninkový kolega Well Golden, neměl příliš klidu. Blízko čela se drželi i La Traviata a Duplikat.

Zatímco vedoucí Well Golden v lahovickém oblouku odešel soupeřům o tři délky, v hradbě koní ve druhém sledu došlo k několika nepříjemným skrumážím. Minimum prostoru měl v jedné chvíli i pozdější vítěz, ještě při vbíhání do cílové roviny poslední kůň v poli. "V závěrečném oblouku to bylo hodně nahuštěné, některé ty strkanice vypadaly dost škaredě. Naštěstí se mu podařilo prokličkovat," komentoval to Holčák.

V té době sahal po vítězství Stormy Awakening, zručně posunutý Adamem Florianem do klíčového dění už na začátku cílové roviny. O pár okamžiků později však Línek s Charpentierem našel skulinu mezi tréninkovými kolegy Well Goldenem a Vanrickem a nasadil k rozhodující akceleraci.

Krok s nejlepšími v závěru udržel i stále nezkušeně působící Magic Merlin, s nímž měl Martin Laube v cílové rovině plné ruce práce, aby zůstal v rovné stopě.

Classa opět vítězná

Druhým jedničkovým dostihem sobotního odpoledne v Chuchle Areně Praha byla Cena Nory Jeane, v níž se po zdravotní přestávce úspěšně vrátila na dráhu ryzka Classa. Klisna majitele Martina Bláhy se sice v paddocku krátce zbavila své jezdkyně Lucie Fialové, ale ve finiši opět předvedla svou typickou bojovnost.

Ve strhujícím duelu s tříletou Eagle Babe získala navrch až v posledních metrech před cílovým mezníkem, výrok rozhodčích zněl "tuhý boj krátká hlava". S odstupem třetí doběhla Rabbit Coulsty.

"To salto v paddocku mi Classa udělala už dřív, bez toho by to asi nebylo ono," smála se po doběhu Fialová, která na svěřenkyni Václava Luky vyhrála už počtvrté.

Hlavní postavou rámcového programu byl slovenský amatér Tomáš Roman, slavící double díky úspěchům s tříletým Bunamboo a o dva roky starší Talulu.

Mezi sprintery v Ceně společnosti Tipsport na 1200 metrů potvrdila výbornou formu svěřenců trenéra Jana Ráji tříletá Queen Of Cartes. V Ceně sdružení Hipospol, součásti celoročního Hipospol Cupu pro mladé jezdce, si připsala premiérové vítězství kariéry amatérka Natálie Flenerová s tříletou Charlotte Dior.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE